返回列表 回覆 發帖

本網proudly presents: 離教文庫

你無法否認,對不?
别人要重提又重提,因為對手的“你”智商级數實在太低,只能將就些向你耳提面命一次 ...
leefeng 發表於 2021/10/1 04:15

屎無前賴
beebeechan 乖,肯認錯,唔抵賴,果然是屎受教!

.
leefeng 2021/10/1 04:50 提交

扣屎盔子
beebeechan 乖,肯認錯,唔抵賴,果然是屎受教!

.
leefeng 發表於 2021/10/1 04:50

不往茅坑便拉屎
語言是文明的載體。

如不同意,試在年幼時把子女送到不同語言的國內,成年後接回來,看看是什麼情況便知道 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:21

即係蘋果機一定要用iOS, 唔可以用Android

中國人一定要寫甲骨文, 大小篆....不可以寫英文
你叫抽仔學打算盤, 寫毛筆寫囉, 唔好學用計算機, 用走珠筆
可以學英文,但一定要學中文。
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:31

咁今日既印弟安原著民都唔係完全唔識印弟安文字架喎

原著民地區的路牌都有用原著文喎

你有機會去美洲行一行, 長點見識

不同部族都用不同的字...無滅絕喎

地方文化都仍留住
傳教士搞越南文字,屬後者。
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:35

大陸搞殘体字, 現在機乎無乜機會見到繁體字囉
算唔算係「後者」??
但如果用拼音字母完全代替中文字,咁就斷文明、絕歷史。

傳教士搞越南文字,屬後者。
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 02:35

未引入漢字拼音時的越南文是這樣的:

咁漢人咪同傳教士一樣, 斷絕咗越南人的文明, 絕歷史囉?
什麼書籍來的?我看越南古籍都是用中文的。
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 03:02

這是比漢字拼音更早的越南文字
印第安原住民既文字用咁多英文字母咁過癮既?你肯定果啲係原住民原本既用語? ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 03:01

原來要寫番甲骨文先至係無斷絕文化
孤陋寡聞!
中國仍然保留繁體字國粹,大部分文學家或有識之士,起碼會簡繁兩用。
由此可知你原來冇料,無 ...
leefeng 發表於 2021/10/2 05:53

你真係白膠黐...
呢個牌樓起時, 都仲未有殘體字哩, 那時當然是用最正宗的繁體字提牌匾哩....死蠢!

話明係戊戌年提的字, 是1898年, 那時老毛澤東仲未成蟲, 殘体字未出世

你leefeng 可唔可以醒少少!
印第安原住民既文字用咁多英文字母咁過癮既?你肯定果啲係原住民原本既用語? ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/2 03:01

呢啲字肯定唔會係當年原著民寄宿學校會教的
你又再show你的白膠黐低B垃圾屎坑蟲本色啦?
睇清楚邊條低B垃圾屎坑蟲寫的?
大陸保留所有繁體字,並不如 ...
leefeng 發表於 2021/10/2 07:22

呢啲叫做保留繁體字!...

《中华人民共和国国家通用语言文字法》

第三条 国家推广普通话,推行规范汉字

第十三条 公共服务行业以规范汉字为基本的服务用字。因公共服务需要,招牌、广告、告示、标志牌等使用外国文字并同时使用中文的,应当使用规范汉字。
(用繁體字就是犯法!)

第十四条 下列情形,应当以国家通用语言文字为基本的用语用字
  (一)广播、电影、电视用语用字;
  (二)公共场所的设施用字;
  (三)招牌、广告用字;
  (四)企业事业组织名称;
  (五)在境内销售的商品的包装、说明。

第十七条 本章有关规定中,有下列情形的,可以保留或使用繁体字、异体字:
  (一)文物古迹;
  (二)姓氏中的异体字;
  (三)书法、篆刻等艺术作品; (寫書法才可以用回繁體字)
  (四)题词和招牌的手书字;
  (五)出版、教学、研究中需要使用的;
  (六)经国务院有关部门批准的特殊情况。

你貼出嚟既相, 只是符合 (一) 同(三)。
你真係白痴到有賊佬入屋強姦緊你老婆, 你都話係教育緊老婆既床上功夫唶....no big deal!

【文化傳承】成都名店招牌多書繁體字 內媒:有可能違法
https://www.hk01.com/%E5%A4%A7%E ... D%E9%81%95%E6%B3%95

今日未郁你, 係國家對你既仁慈, 寬容
隨時可以拆教堂咁, 拆!!!!
話「保留繁體字」條友, 醒醒哩!

硬能膠!
呢啲叫保留繁體字

幾時香港都要跟隨祖國?
中國郵局人員拆信當場看 寫「繁體字」就拒收

https://www.setn.com/News.aspx?NewsID=553310
高級模式 | 發新話題
換一個