返回列表 回覆 發帖

[發問] 天主的保佑與祝福?

回覆  逃出魔幻紀

其實天主要逐個人去審,地球人口咁多,咁咪好忙?直頭可以省略咗呢個審判既過程, ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 17:35

1)用人個腦去諗天主嘅作為就會覺得佢好忙好唔得閒,其實嗰陣時一切都變晒,我哋而家所熟悉嘅包括天同地都消失晒,全部更新晒,包括你同我個身體都更新咗變成新物質,耶穌點審案、我哋點樣參觀審案等等,一切都超出左我哋而家嘅知識同你計範圍。
2)如果我哋話「直接transfer去天堂地獄仲慳功夫」,就即係話天主唔夠我哋叻,我哋教佢做嘢咁。咁樣落地獄嗰啲人就呱呱叫話好唔公平,呢個亦都係點解要公開審判將每個人嗰啲嘢漾晒出嚟,等全世界包括受審者自己都覺得無話可說。
當然可以用超出我地可想像既範圍去「解釋」審判既,但係又話天堂係與天主同在既地方,咁天主又成日走咗去審判好多死咗既人,永生既教徒就成日無天主同在,咁既快樂就會減少咗,好似寵物成日見唔到主人囉~~

審判係要黎令落地獄既人覺得公平啲?咁個審判有無上訴機制?二審定三審制度?有無陪審團?

諗黎做乜丫,都超出咗我地既知識範圍啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你怎看夭折嬰兒?
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 12:59

又打比喻,
在戰埸上, 不是每個士兵都要拿鎗打個稀巴爛的。

亞伯, 美女, 細路...都各有功能。都係兵嚟。

人來到世上, 不是每個人都要做轟轟烈烈的事, 每人任務, 功能不同。
你以為夭折的嬰兒就是來白走一趟, 無任務的?
回覆  逃出魔幻紀

其實天主要逐個人去審,地球人口咁多,咁咪好忙?直頭可以省略咗呢個審判既過程, ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 17:35

你用人已知而有限的知識來測度神會怎樣辦事, (還如上邊說, 你去教神怎樣做?)
好比幾十年前既人都唔會相信幾十冊的百科全書可以收埋哂係一隻「野」到, 仲有好多位淨。

你跟幾十年前既人咁講, 佢地實話你黐咗線!
諗黎做乜丫,都超出咗我地既知識範圍啦。
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 21:23

無錯, 正如你不會夾硬對1950年既人講解如何把大英百科全書收埋係隻USB到咁,
講都屣氣, 因為真係超出咗佢地既知識範圍。
佢地話你黐線。。。。。你笑吓咪算囉。
你笑佢地死蠢, 就正如現在天上天使們笑你死蠢一樣
審判係要黎令落地獄既人覺得公平啲?咁個審判有無上訴機制?二審定三審制度?有無陪審團?

你抽仔一兩歲時,你餵佢食奶, 大啲俾零食佢嘆, 佢又無問: 老豆, 啲奶裡面有無三聚氰胺架,啲野食你有無化驗過, 食用安全, 有Q嘜保証, 又唔會至癌 
亞仔會唔會對佢呢個老荳無哂信任既呢?
所以耶穌話, 人應該用兒童一樣咁對父母既信賴來依靠神。
當然可以用超出我地可想像既範圍去「解釋」審判既,但係又話天堂係與天主同在既地方,咁天主又成日走咗去審 ...

審完先同住。到時呢度可能變咗耶路撒冷郊區,風涼水冷好好住,得閒call天主嚟屋企望住獅子山飲咖啡,回憶下喺「離教者之家」嘅見聞,舒服,寫意!
諗與唔諗係個人選擇,我就比較中意諗。
老子都話:道可道,非常道。

一早就咪講什麼審判啦,講又講唔清楚,解又話你唔明,半桶水咁。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
審完先同住。到時呢度可能變咗耶路撒冷郊區,風涼水冷好好住,得閒call天主嚟屋企望住獅子山飲咖啡,回憶 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/19 22:27

呢度就有個論題講多維度宇宙, 多維空間....似是科學界幾新幾尖端既概念。
其實係好可能係咁。

正如天主教既聖體聖事, 一般人以為是所有教友來分吃同一個耶穌, 一人咬一啖。
全世界咁多教徒, 都唔知夠唔夠食。
天國上一個天主, 歷年來幾千億人類一齊拜.

用多維宇宙嚟諗,就唔同勒。
聖體奧蹟, 不單止是酒餅變了耶穌的肉和血,
神父派出既聖體, 每一個(不論分成多少大小份)都係完整既耶穌嚟
耶穌臨在每一份的聖體內。
在天國, 不是一個天主眾人拜, 是每個人分到一個天主與你同在。

這就是多維空間的奧秘罷。

目前這都是超出人既知識範圍既野嚟...係咁依諗諗唶.
經上, 又有少少啟示過有多維空間呢樣野

一個人, 同時出現在兩個空間既神蹟, 又唔係無發生過。
老子都話:道可道,非常道。

一早就咪講什麼審判啦,講又講唔清楚,解又話你唔明,半桶水咁。 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/19 23:06

其實《默示錄》20-21章寫得好淺白,唔使解嘅,識字都睇得明:

迷惑他們的魔鬼,也被投入那烈火與硫磺的坑中,就是那獸和那位假先知所在的地方;他們必要日夜受苦,至於無窮之世。以後,我看見了一個潔白的大寶座,和坐於其上的那位;地和天都從他面前消失不見了,再也找不到它們的地方了。我又看見死過的人,無論大小,都站在寶座前,案卷就展開了;還有另一本書,即生命冊也展開了,死過的人都按那案卷上所記錄的,照他們的行為受了審判。海洋把其中的死者交出,死亡和陰府都把其中的死者交出,人人都按照自己的行為受了審判。然後死亡和陰府也被投入火坑,這火坑就是第二次死亡。凡是沒有記載在生命冊上的人,就被投入火坑中。        1        隨後,我看見了一個新天新地,因為先前的天與先前的地已不見了,海也沒有了。我看見那新耶路撒冷聖城,從天上由天主那裡降下,就如一位裝飾好迎接自己丈夫的新娘。我聽見由寶座那裡有一巨大聲音說:「這就是天主與人同在的帳幕,他要同他們住在一起;他們要作他的人民,他親自要『與他們同在』,作他們的天主;」他要拭去他們眼上的一切淚痕;以後再也沒有死亡,再也沒有悲傷,沒有哀號,沒有苦楚,因為先前的都已過去了。」那位坐在寶座上的說:「看,我已更新了一切。」又說:「你寫下來!因為這些話都是可信而真實的。」他又給我說:「已完成了!我是『阿耳法』和『敖默加』,元始和終末。我要把生命的水白白地賜給口渴的人喝。勝利者必要承受這些福分;我要作他的天主,他要作我的兒子。可是,為那些怯懦的、失信的、可恥的、殺人的、姦淫的、行邪術的、拜偶像的,以及一切撒謊的人,他們的地方是在烈火與硫磺燃燒著的坑中:這就是第二次死亡。」
其實《默示錄》20-21章寫得好淺白,唔使解嘅,識字都睇得明:

迷惑他們的魔鬼,也被投入那烈火與硫 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/20 00:07

在精神病院,大把可以寫和講這種默示錄情景的病人存在,而且救世主和耶穌也很多!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
呢度就有個論題講多維度宇宙, 多維空間....似是科學界幾新幾尖端既概念。
其實係好可能係咁。

正 ... 用多維宇宙嚟諗,就唔同勒。
聖體奧蹟, 不單止是酒餅變了耶穌的肉和血,
神父派出既聖體, 每一個(不論分成多少大小份)都係完整既耶穌嚟
耶穌臨在每一份的聖體內。
在天國, 不是一個天主眾人拜, 是每個人分到一個天主與你同在。
beebeechan 發表於 2021/10/19 23:11
耶穌臨在你每一部份性體內。例。屎窟。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
1)用人個腦去諗天主嘅作為就會覺得佢好忙好唔得閒,其實嗰陣時一切都變晒,我哋而家所熟悉嘅包括天 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/19 19:25

人類有不同的腦,聰明的腦和愚蠢的腦。
一個正常人應跟隨那一種腦呢?又或者是屬於那一種腦?

這個聰明的腦一早已經告誡人類:

1950在寫給Berkowitz的信中,愛因斯坦說:“關於上帝,我持有的是一種不可知論者的立場。我深信,一個以使生命得以改善並使之崇高的道德準則為根本的生活良知並不需要‘立約者’(注:指通常宗教意義上的上帝)。

愛因斯坦也說:“我已經多次說過,在我看來,(存在)人格化的上帝的想法是幼稚的。你可以把我稱為不可知論者。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
其實係好可能係咁。
正 ...在天國, 不是一個天主眾人拜, 是每個人分到一個天主與你同在。
beebeechan 發表於 2021/10/19 23:11

不是一個天主眾人拜, 是每個人分到一個天主與你同在。

所以每個教牧一定分到一個天主與他同在,大家說是也不是?

教牧性侵強姦未成年小孩子的時侯,天主一定也與他同在,大家說是也不是?

全球究竟已經有多少禽獸牧師性侵強姦未成年小孩子?
而當時基督教的天主與他(禽獸牧師)同在一起在虐待強姦著未成年小孩子?

基督教徒不要扮視而不見,邪惡和冷血地仍然在傳銷你們的邪惡教派的魔鬼迷信!

基督教性侵醜聞:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E6%9C%83%E6%80%A7%E4%BE%B5%E5%AE%B3%E6%A1%88%E4%BE%8B

.
1950在寫給Berkowitz的信中,愛因斯坦說:“關於上帝,我持有的是一種不可知論者的立場。我深信,一個以使生命得以改善並使之崇高的道德準則為根本的生活良知並不需要‘立約者’(注:指通常宗教意義上的上帝)。

愛因斯坦也說:“我已經多次說過,在我看來,(存在)人格化的上帝的想法是幼稚的。你可以把我稱為不可知論者。
leefeng 發表於 2021/10/20 00:41

你成日攬住拜既愛因斯旦, 在1922—1923年間訪問中國後, 在日記中寫下對中國人的評語:

called China a "peculiar herd-like nation"

and said its citizens were "often more like automatons than people".

"Chinese don't sit on benches while eating but squat like Europeans do when they relieve themselves out in the leafy woods. All this occurs quietly and demurely. Even the children are spiritless and look obtuse,"

It would be a pity if these Chinese supplant all other races. For the likes of us the mere thought is unspeakably dreary.”

在今日中國外交部發言人, 便會炮轟佢辱華。。。

大家到是走到基督的審判台前時
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/19 00:06

胡說八道!
    「基督」自己都被人審判釘死 ,牠有什鳥能耐「審判」人呢?
跟本無能力去自殺
beebeechan 發表於 2021/10/19 00:36

字都未識就話教人生生死死,你先學好做孩子王先啦。
救恩是人人都份, 無條件的,
但各人在天上的償報是不一樣, 有些人多, 有些人少, 按他在世上的善功行償
beebeechan 發表於 2021/10/19 11:04

妖教嘅「救恩」,你爺爺就當係放屁,你自己承受吧。
    妖徒壞事做盡,你成日粗言穢語,重想上「天堂」享福?
你係咪拿拿聲跳上去, 去彼岸......留低抽老婆, 抽仔, 抽老母, 抽友不理, 只顧自己去到彼岸咁呢?
beebeechan 發表於 2021/10/19 11:09

正常人會先救自己親人,妖徒就唔同咯:
    「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26
遲咗去又唔會無位, 俾人霸哂...
beebeechan 發表於 2021/10/19 11:13

BB仔,你連字都未識,IQ明顯低得很,就算「天堂」有位,你都執輸過人啦。
高級模式 | 發新話題
換一個