返回列表 回覆 發帖

[發問] 天主的保佑與祝福?

流行用語:"有病就去睇醫生啦..." 說話本身係中性,但放在說話的語境就不是中性。
耶穌話有病嘅人先要見醫 ...
龍井樹 發表於 2021/10/20 08:34

你好似仲未回答我嘅問題:「有那一部份牽涉陰謀論猜度呢?」,而家再追問多一條:你用乜嘢做根據測度到我「在任何時候都用陰謀論去測度不同信念的人」以及我點樣「質疑人身有屎…叫人小心收尾果幾年」?為咗方便記憶同分析,我將本問題嘅標的    一一 我嘅說話擺喺下面:

「我大概明白你的邏輯推演,但你對自己所說的兩件事的內涵不是很明白,因為兩件事都與基督的教理有關,你作為非教友甚至「反基者」,對此不理解甚至作出錯誤類比及運用也很正常正常。我說了那句話,你說了這句話,大家到是走到基督的審判台前時,全世界都會明明白白地看到我們所說的意思是什麼。」
不信的會比自己友更優侍嗎?
我不會叫你照鏡, 只希望你多讀經, 還是要讀得清楚一點。
beebeechan 發表於 2021/10/20 09:07

BB仔,你連字都未識,讀「經」又點?讀來讀去,重頭到尾,只是讀出個盲毛。
你好似仲未回答我嘅問題
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/20 22:55

爺爺提出過許多問題,你都冇法回答呢!
旁觀者 發表於 2021/10/21 04:34
“metoo”谢谢爷爷。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
“metoo”谢谢爷爷。
上流寄生族 發表於 2021/10/21 04:44

人too你又too....真係要忍(8+1)住笑....

metoo, 是媒體的一個主題標籤,用於譴責性侵犯與性騷擾行為, 是與受害人同聲一哭的意思。

你係到metoo, 莫非你俾..xxx...擂漿棍性侵過了?
旁觀者 發表於 2021/10/21 04:34

之所以話錄音機,就係呢個意思。你問嘅問題我全部都答過唔止一次,而且好詳細。發覺你完全接收唔到(唔係話理解,而係講緊接收),我喺啲耳背嘅老人家耳邊大聲講嘢佢都會聽到,但你完全冇反應嘅,眼珠都唔轉下,只係不斷重複再重複咁問同一句問題。叫你答問題要先了解問題,就算唔讀書都簡單Google下,但你仍然係不斷咁九唔搭八亂噏廿四,譬如攞啲絕罰嘅嘢同教宗無誤扯埋一齊講;leefeng嘅情況都係一樣,「江東64屯同唐努烏梁海」嘅辯論已充分說明咗問題。你我喺呢個情況下再冇任何討論嘅空間同必要,不過大家互相了解就好有益,而家呢種你有你講我有我講嘅搭訕模式對大家都有幫助。

你自稱爺爺,leefeng都係爺爺或者太爺爺背,唔應該期望啲後生同你地嗌交,如果一個老人家上到巴士,坐喺個長者座位度質問啲後生點解唔坐長者位,咁樣嘅質問有意思咩?咁樣對大家都冇好處,應該坐定定啲講飲茶食飯養生健康嘅話題。
你好似仲未回答我嘅問題:「有那一部份牽涉陰謀論猜度呢?」,而家再追問多一條:你用乜嘢做根據測 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/20 22:55

除了犯人的陰謀詭計,還有什麼事須要在審判台前給大家弄個明白?

非教徒投其所好的一句祝福語,卻變成罪犯的犯罪證據,平常每日發生的姦淫擄掠種族屠殺,全能的上帝卻躲在螢幕背後食花生,這個上帝也實在太 amazing 了吧!
除了犯人的陰謀詭計,還有什麼事須要在審判台前給大家弄個明白?

非教徒投其所好的一句祝福語,卻變成罪 ...
龍井樹 發表於 2021/10/21 08:40

請你正面回答問題,我講嘅說話中「有那一部份牽涉陰謀論猜度呢?」,你用乜嘢做根據測度到我「在任何時候都用陰謀論去測度不同信念的人」以及我點樣「質疑人身有屎…叫人小心收尾果幾年」?
之所以話錄音機,就係呢個意思。你問嘅問題我全部都答過唔止一次,而且好詳細。發覺你完全接收唔到 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/21 08:28

基督徒不要拉太遠拉到「江東64屯同唐努烏梁海」的別人家國的事,講斯文啲,關你們基督教叉事咩?
你們基督教有資格插手到國家大事咩?管惦自己基督邪教的內部腐爛問題先啦!

把你的陰謀論拉回到你的教,你的教宗包庇性侵,你的邪教強姦未成年小孩子,
你們的牧屍為什麼要強姦未成年小孩子,你們的牧屍為什麼要小孩子擺十字架欵式,等等全人類想知的問題!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
請你正面回答問題,我講嘅說話中「有那一部份牽涉陰謀論猜度呢?」,你用乜嘢做根據測度到我「在任 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/21 09:33

你一樣請正面回答所有我們的問題吧啦!

「江東64屯同唐努烏梁海」唔輪到你基督教或任何一個教徒問,
你們基督教keep 住問,就是干涉國家內政,有理由相信你們基督教企圖妖言惑眾在分裂國家和人民團結!

你們基督教做的壞事太多,你有排唔得閒,可以問下你個主應該怎樣教你去答复我們。

我唔介意有個咁老既孫的你,不過如果你係我個孫,衰到走去信基督邪教?我實一棍毆跛你!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
之所以話錄音機,就係呢個意思。你問嘅問題我全部都答過唔止一次,而且好詳細。發覺你完全接收唔到
... 「江東64屯同唐努烏梁海」
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/21 08:28
恭恭敬敬敬上请问bb此什么是?谢谢宝宝。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

你覺得係咁有道理時
咁你今日開始, 出去見到人就講:
「願你早日被天主賜死」、「願你早歸天主懷抱」哩 ...
beebeechan 發表於 2021/10/19 01:43
我覺得真真正正係好有道理。
咁我今日開始, 見到你就講:
「願你早日被天主賜死」、
「願你早歸天主懷抱」哩。

狗!!!
請你正面回答問題,我講嘅說話中「有那一部份牽涉陰謀論猜度呢?」,你用乜嘢做根據測度到我「在任 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/21 09:33

大家到時走到審判台前時會如何如何,在非教徒(或可能教徒也是這樣認為)看來,相當於「收尾嗰幾年會如何如何」,因為同樣是描述(或是祝願、詛咒)死亡前後所可能出現的情景。

我就唔驚既,不過呢招可能對細膽啲既非教徒,有一定震懾作用。說閻羅王審判人死後應到哪層地獄,應該也是同一邏輯,大家對虎豹別墅既十八層地獄,仍猶有餘悸(或回味無窮):

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 6%E5%B7%B2%E6%AF%80

大家到時走到審判台前時會如何如何,在非教徒(或可能教徒也是這樣認為)看來,相當於「收尾嗰幾年 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 17:43

『審判』一詞, 我們中國人讀起來多聯到負面的事. 你番我舊賬來看我有多少衰野. 多數人都是這樣想, 因為邊個身無屎?

審判 (judge)---其實是否簡單地指『給你評分』?
評分不一定是看你衰的一面唶, 好的可是在評之列.
亦可以話, 你的一生若好野多過衰野, 又怕乜俾人評分? 而且..評分, 可以是給你高分, 高評價架喎, 唔使對『審判』睇得咁負面既.
羅馬書 2 章
到那一天,『他要照每人的行為予以報應』: 凡恆心行善,尋求真榮、尊貴和不朽的人,賜以永生;凡固執於惡,不順從真理,反順從不義的人,報以忿怒和憤恨。
說明審判日, 是有償也有罸的

一生人, 做多啲好野, 俾人審哩
唔通你啲屎又多, 又臭?
教會對祭祖祭孔既立場,因應時代不同就出現不同既標準,對同性戀既立場亦觀察到係改變緊,咁已經說明這個宗教所謂的「道德」並非絕對,所以引伸到這個「審判」(如存在)也沒有絕對標準,換言之只係人治(或「神」治,如存在)而並非法治。既然如此,做個擦鞋仔就過骨啦,審乜鬼丫扮哂嘢。

邊個身無屎?所以咪有咁多騙案囉:「先生,你响大陸有單案件……」點解多數用「大陸」而唔係「你响香港有單案件……」,因為香港既法治指數始終比較高。基督教既「審判」條紅線咁模糊,咁就梗係拎黎呃人啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
教會對祭祖祭孔既立場,因應時代不同就出現不同既標準,對同性戀既立場亦觀察到係改變緊,咁已經說明這個宗 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:25

說你不了解天主教, 又真無講錯。

即使今日, 教徒把祖先, 孔子。。當神拜。。也是不可。
不止孔子, 祖先。。。就算把天主教聖人, 聖母當神拜, 都是錯的。
以前, 洋主教不懂中國事, 見人拿香燒香叩頭下跪便是拜神。
明白了, 不是拜神, 是敬祖先敬孔子, 便修正過來。 不是改標準(可以拜其他神)
當年禁止祭祖的訓諭是來自千里遠的羅馬, 在中國的傳教士早明白了是敬, 亦不贊成要禁, 只是說不過不知事的梵蒂崗。
邊個身無屎?所以咪有咁多騙案囉:「先生,你响大陸有單案件……」
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:25

咁我係大6又真係無畸屎喎未驚過
以前, 洋主教不懂中國事, 見人拿香燒香便是拜神。
明白了, 不是拜神, 是敬祖先敬孔子, 便修正過來。 不是改標準(可以拜其他神)

beebeechan 發表於 2021/10/21 22:35

傻啦,最後都係怕咗日本皇軍先准許啫。

參閱:上智大學學生拒絕參拜靖國神社事件

教徒話祭祖祭孔之前誤解、後來點修正都好啦,始終係標準不一致。
教徒話祭祖祭孔之前誤解、後來點修正都好啦,始終係標準不一致。
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:40

立法會立咗既法, 都唔係唔准修訂既
咁我係大6又真係無畸屎喎未驚過
beebeechan 發表於 2021/10/21 22:38

捉心理啫,一世人流流長,點會無心虛既時刻丫,正如啲人响大陸打滾咁耐,揸正黎做分分鐘有排坐。所以基督教既審判,同電話騙案有異曲同工之妙。
高級模式 | 發新話題
換一個