返回列表 回覆 發帖

[發問] 天主的保佑與祝福?

立法會立咗既法, 都唔係唔准修訂既
beebeechan 發表於 2021/10/21 22:47

一個人既行為,係受當地正在生效的法律所約束,未生效/失效的法律,或者該人不在該法律管轄地區,就無須受這些法律約束。

如果宗教所謂要「審判」既清單,原來都有不同時間生效/失效的情況,即係呢個標準並非絕對啦。審乜鬼丫,擦鞋把啦。
傻啦,最後都係怕咗日本皇軍先准許啫。

參閱:上智大學學生拒絕參拜靖國神社事件
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:40

我成日都批你雖然無9狗九咁臭口, 睇野就麻麻地。
啲學生唔去拜神社會被拉, 被打, 甚至被處死, 
教廷無要求個個信徒都要做烈士殉教既, 
你睇唔到:

在為了自身安全下, 心中不存在拜神下.....學生都可以做咩!

在教廷法典下, 在人身安全受威逼下所做的錯事, 都不算是罪。至於要否為正義而殉道...呢啲係個人選擇嚟

打個比喻, 有人用鎗指住我, 要我姦抽嫂, 唔姦就打瓜我.
我姦咗, 都唔係罪嚟, 因為唔係我既旨意...我自身安全不保.(即使是民事法..都是這樣罷)

當然, 我也會寧死不姦...死咪死囉!
你唔信我講, 可以去查查天主教教理怎樣說罪的定義
捉心理啫,一世人流流長,點會無心虛既時刻丫,正如啲人响大陸打滾咁耐,揸正黎做分分鐘有排坐。所 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/21 22:48

人就係咁奇, 在人面前, 就會認 「點會無心虛既時刻丫」....
在傳教士面前: 挑..我邊有犯罪, 成久日話我係罪人!!!
你唔信我講, 可以去查查天主教教理怎樣說罪的定義
beebeechan 發表於 2021/10/21 23:10

天主教教理有沒有說牧屍強姦未成年小孩子是什麼罪的定義?
例出來!幾百萬宗,肯定有明文“罪的定義”寫在天主教教理!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你問嘅問題我全部都答過唔止一次
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/21 08:28

對於理性嘅質疑,回答:自由意志、信德、唔明、無聊。根本等於冇答。
說明審判日, 是有償也有罸的
beebeechan 發表於 2021/10/21 21:11

移鼠就偷呃拐騙、敲搾勒索樣樣齊,到「審判台」時,如何審牠呢?
我成日都批你雖然無9狗九咁臭口, 睇野就麻麻地。
啲學生唔去拜神社會被拉, 被打, 甚至被處死, 
...
beebeechan 發表於 2021/10/21 23:05

呢個故事水蛇春咁長,寫得出篇論文,你話點可以三言兩語講得通呢?你望望:
http://www.mh.sinica.edu.tw/MHDo ... tionDetail_1382.pdf

當中「三、以國際視野觀察東亞的典禮儀式問題:教會史角度與日本神社參拜事件」
呢個故事水蛇春咁長,寫得出篇論文,你話點可以三言兩語講得通呢?你望望:

當中「三、以國際視野 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 11:13

你用得上「水蛇春咁長」, 係咪說明你自己都未睇過?

你睇完, 有乜要點就拎出嚟, 唔係去叫人睇。
(使唔使睇完四庫全書, 廿四史. ..四書五經先好回應你?)
你用得上「水蛇春咁長」, 係咪說明你自己都未睇過?

你睇完, 有乜要點就拎出嚟, 唔係去叫人睇。
(使唔使 ...
beebeechan 發表於 2021/10/23 03:11

使乜墮入邪教教庭的決議陷阱吖!
一句話:
中國人傳統五千年敬祖敬孔敬仙敬佛敬灶君敬玉皇大帝…關你基督教叉事?

中國唔輪到你們外邦外族外教在中國地頭,居高臨下來指手畫腳命令中國人怎樣做事!
要不要中國刨曬啲祖宗山墳給你們基督教起教堂?

基督教滾回你的肛門,基督教徒喜歡崇洋媚外滾出中國,很簡單,對不?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
使乜墮入邪教教庭的決議陷阱吖!
一句話:
中國人傳統五千年敬祖敬孔敬仙敬佛敬灶君敬玉皇大帝…關你基督 ...

中國唔輪到你們外邦外族外教在中國地頭,居高臨下來指手畫腳命令中國人怎樣做事!
要不要中國刨曬啲祖宗山墳給你們基督教起教堂?

leefeng 發表於 2021/10/24 01:54

你乜8-1都唔識就指手畫腳扯旗爆粗放屁吐口水....
就以「日本神社參拜事件」為例, 教廷只是不准已受洗的日本學生拜神社, 不是不准日本人拜神社。
放到中國, 也是不准已受洗的中國教徒去拜祖先, 幾時話唔准中國人去拜?

即係有人當選咗做立法會議員, 仲可唔可以唱港獨先?
你拎多少少腦嚟先好同我論
就以「日本神社參拜事件」為例, 教廷只是不准已受洗的 ...
beebeechan 發表於 2021/10/24 10:31

你咁鬼老,但中文能力幼稚園咁上下吧?
難怪常常被你爺爺旁觀者打9你!

已受洗的中國教徒都還是在中國土地上的中國人,
話之你受洗,受屎,受尿,受死都一樣是中國人,到你件煩弟肛咸蟲煮教管咩?

不如管惦班淫蟲性牧條淫棍先啦!
以為呃中國人用啲淫水浸洗咗,就當正果啲on9仔係你煩弟肛既奴隸子民呀?發夢冇咁早啦!

家有家規,國有國法,受咗洗的都還是中國人,中國籍。
除非…………送曬班友入煩弟肛籍,你件咸蟲煮教才可以指手畫腳,明未呀幼稚園?!

.

就以「日本神社參拜事件」為例, 教廷只是不准已受洗的 ...
beebeechan 發表於 2021/10/24 10:31

中國人跟番傳統禮儀,中國禮節,一樣要唱中國國歌,向國旗敬禮,拜父母祖先,拜三皇五帝…等等。

係囉,當選咗做立法會議員係唔可以入基督教,入基督教等同向阿爺認自己係【港獨】一夥!!!

只有【港獨】才會留戀呢啲【禍國邪教】,叫耶穌做<主人>咁自甘墮落下賤,有人唔做去做外國教的奴才?
既然已經做了耶穌的奴才,就再冇資格做中國人,更冇資格做中國既官!

兩年黑暴亂港有版大家睇啦,
一個二個基督教徒特首又好,高官又好,個個擺明包庇基督教和基督教徒黑暴,個個扮盲,扮乜都睇唔到,是否事實?冇人屈佢地。

邊個唔信,可以去查,從黎智英,黃之峰,…u mane it ,那一個不是基督教徒?

如果阿爺英明神武,除了【愛國治港】還需加一項【非任何基督教徒】,才能保證香港可以“長治久安”!

.
放到中國, 也是不准已受洗的中國教徒去拜祖先, 幾時話唔准中國人去拜?
即係有人當選咗做立法會議員, 仲可唔可以唱港獨先?
你拎多少少腦嚟先好同我論

中國人是大圈圈,中國人妖徒是大圈圈裏的小圈圈,邏輯學上妖徒仍是中國人。BB仔,你腦子小,還是從幼稚園低B班再讀過啦。
    BB仔,你崇洋媚外,恨不得立刻脫下褲子,將屁眼湊到煩弟肛,先拎好條褲子,否則俾人見到就醜死人咯。

中國人是大圈圈,中國人妖徒是大圈圈裏的小圈圈,邏輯學上妖徒仍是中國人。BB仔,你腦子小,還是從幼
...     BB仔,你崇洋媚外,恨不得立刻脫下褲子,將屁眼湊到煩弟肛,先拎好條褲子,否則俾人見到就醜死人咯。
谢谢谢谢谢谢爷爷旁觀者 發表於 2021/10/25 01:56
建议爷爷放过它吧,因它:::根本无能用【太可怜啊!《就像
基督》】:哭:
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
高級模式 | 發新話題
換一個