返回列表 回覆 發帖

[發問] 非教徒/反基不明白、不理解?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
    既然我的討論風格遭做到本討論區包括網主在內全體人員(bbc除外)的一致不認同所以我估計自己可能需要upgrade學習內容,入鄉隨俗,練習用這裏常用的直接感覺方式去跟大家溝通,這樣既令大家較容易接受,我自己也比較輕鬆。
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 00:07
抱歉,bb,
不意同【不同意】

余認同【認同bb的討論風格】谢谢宝宝。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
抱歉,bb,
不意同【不同意】

余認同【認同bb的討論風格】谢谢宝宝。
上流寄生族 發表於 2021/10/22 04:56

你啲中文真係好叉莖
你啲中文真係好叉莖
beebeechan 發表於 2021/10/22 05:07
你史窟真要好阴莖【來插你个基督屎窟窿】
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
你史窟真要好阴莖【來插你个基督屎窟窿】
上流寄生族 發表於 2021/10/22 05:14

你每日係到既任務就係擺個屎窟出嚟俾人睇
你今日完成任務哩。。。早抖去哩
你每日係到既任務就係擺個屎窟出嚟俾人睇
你今日完成任務哩。。。早抖去哩 ...
beebeechan 發表於 2021/10/22 05:17
你每日係到既任務就係擺個屎窟出来俾我插,你今日完成任務la。。。早死去LA。基狗!
回覆  beebeechan

你答咗?
抽刀斷水 發表於 2021/10/20 20:53

bbc6樓嘅回答有好強嘅邏輯性,內容既抽象又形象,有觀察、有比较、有分析、有思考,通過科學嘅分析推理,作出有條理嘅综合概括及判断,答中曬題目,展示咗高階嘅思维过程同能力,絕非條件反射式嘅答案可比。我好欣賞佢呢個答案,所以真係唔明點解你問佢「你答咗?」咁?可否指點一下?
bbc6樓嘅回答有好強嘅邏輯性,內容既抽象又形象,有觀察、有比较、有分析、有思考,,通過科學嘅分 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 07:10

呢啲就係無以反駁無野講但又要搵野嚟講,無野回就無臉咁囉
抽仔都係斯文人, 唔會屌, 唔會講屎窟......咪求祈翕啲野, 頂住先!
估計自己可能需要upgrade學習內容
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 00:07

妖教嘅觀念與人類社會嘅理性、良知相反,越upgrade 差距越遠,唔upgrade好過upgrade。
我覺得bbc說得有理由啊
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 00:10

Bbc話妖徒有33億、科普特語專家又如何如何證實「神蹟」,連「路人甲」都認同牠呢。
bbc6樓嘅回答有好強嘅邏輯性,內容既抽象又形象,有觀察、有比较、有分析、有思考,通過科學嘅分析推理,作出有條理嘅综合概括及判断,答中曬題目,展示咗高階嘅思维过程同能力,絕非條件反射式嘅答案可比。我好欣賞佢呢個答案,所以真係唔明點解你問佢「你答咗?」咁?可否指點一下?
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 07:10

指點就不敢當,我問「你答咗?」是覺得對方沒有正面回應一樓的問題。既然逃版友對6樓的答案讚口不絕,我再嘗試解釋為何我有此反問。

抽友一向思路不錯, 不過呢舖就麻麻地。

這句不是對問題的回應,是針對本人的意見。

明白天主, 不是以「在教會內」,「在教會外」嚟做分界既。

以否定作回應,即未有正面回應。就好像我問:這是什麼東西?回應:這並不是一個蘋果。

正如, 愛中國, 不是以「愛共產黨」「不愛共產黨」劃分。

這句是舉例。當上句以否定作回應時,讀者正期望一個肯定回應,而不是一個舉例。例如:這並不是一個蘋果,正如龍眼樹是不會長出榴槤的。

最明白天主計劃的。。。。是撒殫

對這回應,對我而言並無接收到對我的問題有任何幫助的地方。

全句類比如下:

我問:這是什麼東西?

回應:

你一向都好醒,今次就好蠢了。

這並不是一個蘋果,正如龍眼樹是不會長出榴槤的。

最重要是要均衡飲食。

從以上回應,我仍不知道這是什麼東西。
指點就不敢當,我問「你答咗?」是覺得對方沒有正面回應一樓的問題。既然逃版友對6樓的答案讚口不絕 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 10:53

多謝你嘅回覆,令我大概明白你嘅思路,同埋接收及理解資訊嘅方式。
但係我仲係覺得bbc嘅答案好有水準,可惜得唔到你嘅認同。
指點就不敢當,我問「你答咗?」是覺得對方沒有正面回應一樓的問題。既然逃版友對6樓的答案讚口不絕 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 10:53

就以你這句:

咁離教者呢?係咪本來由明白、理解,離教後就突然不明白、不理解?

你意思是: 在教內,是明白天主
離開教。。便是不明白,甚至本來是明白都變了不明白

因為無論點答:
在教內是明白天主
在教內不是明白天主
離教便是不明白天主
離教便是明白天主
都係錯既!

我就話俾你聽,明白/不明白,不是以在教會內/外來區分。你要重新整理一下思維,有乜唔妥先。

你話在國內的中國人便是愛國,移民海外的就不是愛國了。我話俾你聽愛國唔係用在國內或國外來分別既。 命題太蠢,叫人點答?
回覆 33# beebeechan

我是引述一些教徒的論調來發問的,你看不見第一段麼?「近日經常有教徒有此論調,說非教徒/反基不會明白、不會理解。」
多謝你嘅回覆,令我大概明白你嘅思路,同埋接收及理解資訊嘅方式。
但係我仲係覺得bbc嘅答案好有水準,可 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 11:16

可否談談你認為當中哪些句子令你感到是很有水準?

同時你提及:
有好強嘅邏輯性,內容既抽象又形象,有觀察、有比较、有分析、有思考,通過科學嘅分析推理,作出有條理嘅综合概括及判断,答中曬題目,展示咗高階嘅思维过程同能力,絕非條件反射式嘅答案可比

可否說明各點?
回覆  beebeechan

我是引述一些教徒的論調來發問的,你看不見第一段麼?「近日經常有教徒有此論調,說非教徒/反基不會明白、不會理解。」

抽刀斷水 發表於 2021/10/22 11:29

有跟開你們討論串的都知
「近日經常有教徒」中的「教徒」是指「逃出魔幻紀」
他說的「非教徒/反基不會明白、不會理解」中的「非教徒」是指你。
不是指廣泛的教徒,反基

逃出魔幻紀這樣說你,我又同意架喎
如指那9狗九。。。我舉埋腳+J贊同添
回覆 36# beebeechan

你表態同意第一段,都係無回應我之後既follow up問題喎。
可否談談你認為當中哪些句子令你感到是很有水準?

同時你提及:

可否說明各點? ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 11:37

bbc答咗。
我幾時講過「非教徒/反基不會明白、不會理解」?
bbc答咗。
我幾時講過「非教徒/反基不會明白、不會理解」?
逃出魔幻紀 2021/10/22 13:06 提交

你既意思係,bcc代你答咗點解你有咁既見解?

你在「天主的保佑與祝福?」二樓有表達過這意思,還有的我不再找了。

我認真回應,希望也得到相應對待。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你既意思係,bcc代你答咗點解你有咁既見解?

你在「天主的保佑與祝福?」二樓有表達過這意思,還有 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 13:36

我很認真。請認真細察「天主的保佑與祝福?」二樓的意思,看能否與「非教徒/反基不會明白、不會理解」畫上等號?
高級模式 | 發新話題
換一個