返回列表 回覆 發帖

[發問] 非教徒/反基不明白、不理解?

我很認真。請認真細察「天主的保佑與祝福?」二樓的意思,看能否與「非教徒/反基不會明白、不會理解」畫 ...
逃出魔幻紀 2021/10/22 14:02 提交

我觀察到有這個意涵。

不過,無論你對號入座與否,已經有另一天主教徒版友對此言論表示深切認同。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
bbc答咗。
逃出魔幻紀 2021/10/22 13:06 提交

其實可否回應一下你呢幾個字既回覆所指既咩意思?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
其實可否回應一下你呢幾個字既回覆所指既咩意思?
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 15:00

我覺得bbc答得有道理。
「我大概明白你的邏輯推演,但你對自己所說的兩件事的內涵不是很明白,因為兩件事都與基督的教理有關,你作為非教友甚至「反基者」,對此不理解甚至作出錯誤類比及運用也很正常正常。我說了那句話,你說了這句話,大家到是走到基督的審判台前時,全世界都會明明白白地看到我們所說的意思是什麼。」
攤開我講過嘅上述說話,係話非教友甚至「反基者」,對基督道理不理解甚至作出錯誤類比及運用也很正常,但我冇話佢哋如果作出正確嘅理解唔正常喎,好多非基督徒都好清楚呢啲道理係講緊乜嘢,而唔會作出錯誤嘅類比運用,咁樣證明咗佢哋會明白/會理解基督道理都好正常。但係你話有些/經常有教徒話「非教徒/反基不會明白、不會理解」,咁樣係你唔認真嘅嘅無心之失,抑或係刻意詆毁教徒呢?
回覆  beebeechan

你表態同意第一段,都係無回應我之後既follow up問題喎。 ...
抽刀斷水 2021/10/22 11:47 提交

就好似踢波,你帶住個波去對方龍門口,一腳射入。走嚟質問球証點解唔算數。
球証話你知佢一早就吹咗雞你越位。
所以你打後的英勇腳法已無效。

你開頭便已經錯。
之後既論點。。。。搵鬼睇你囉
回覆 43# 逃出魔幻紀

我問:可否談談你認為(bbc的回覆)當中哪些句子令你感到是很有水準?
你答:bbc答咗。
我問:你既意思係,bcc代你答咗點解你有咁既見解?
我再問:其實可否回應一下你呢幾個字(bbc答咗)既回覆所指既咩意思?
你答:我覺得bbc答得有道理。

花園遊了一圈,我得不到有效回應。

至於你攤開你講過嘅上述說話,的確係無講過非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解係唔正常。不過bbc就一看就知道我文中所指既你,你又即時對號入座,唔知大家咁樣理解你既文字又算唔算正常?
至於你攤開你講過嘅上述說話,的確係無講過非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解係唔正常。
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 20:41

「非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解係唔正常」,   我亦講過「最了解上主計劃的是撒殫」:最強的反基!

說有「非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解」時, 不是說你就是那些「能作出正確理解的非教徒」
最明白天主計劃的。。。。是撒殫

對這回應,對我而言並無接收到對我的問題有任何幫助的地方。

我說的「最明白天主計劃的。。。。是撒殫」就是引証在教外的, 反基的也可以很明白天主的旨意 (但這些人不是你)。 所以, 你以「在教」「離教」來區分「明白天主」是錯的前提
回覆 43# 逃出魔幻紀

順便攤開埋以下你講過既說話,睇下大家仲有無誤解你既意思?

要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領。
逃出魔幻紀 發表於 2021/3/8 15:56
「非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解係唔正常」,   我亦講過「最了解上主計劃的是撒殫」:最強的反基!
...
beebeechan 發表於 2021/10/22 20:52

曾經有教徒話過呢度係「撒旦嘅據點」喎,照你咁講我呢個網主實明哂所有教理啦。
曾經有教徒話過呢度係「撒旦嘅據點」喎,照你咁講我呢個網主實明哂所有教理啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/22 21:45

呢個又係你唔明喇。撒但原本係天使中最高級最叻嗰個,佢變咗做魔鬼後一樣都好蠱惑好聰明,佢下邊嗰啲靚就有叻有唔叻,有啲好蠢添,根據能力各有各被分配嘅工作去破壞世界。你呢個討論區全體網員都唔係智力畫一架嘛,你只不過係幾個人嘅阿頭,你話你可唔可以同統率天上地下無數精叻蠢鈍眾魔鬼嘅撒但同日而語呢?
你仲未認真答呢條邏輯題喎:

請認真細察「天主的保佑與祝福?」二樓的意思,看能否與「非教徒/反基不會明白、不會理解」畫上等號?
曾經有教徒話過呢度係「撒旦嘅據點」喎,照你咁講我呢個網主實明哂所有教理啦。 ...
抽刀斷水 2021/10/22 21:45 提交

你係撒旦據點既頭目
正如軍中一個小據點既排長。竟然同大元帥自居!
你係撒旦據點既頭目
正如軍中一個小據點既排長。竟然同大元帥自居!
beebeechan 發表於 2021/10/22 23:08

士兵少到可能一個步兵班都組成唔到
呢個又係你唔明喇。撒但原本係天使中最高級最叻嗰個,佢變咗做魔鬼後一樣都好蠱惑好聰明,佢下邊嗰啲靚就有叻有唔叻,有啲好蠢添,根據能力各有各被分配嘅工作去破壞世界。你呢個討論區全體網員都唔係智力畫一架嘛,你只不過係幾個人嘅阿頭,你話你可唔可以同統率天上地下無數精叻蠢鈍眾魔鬼嘅撒但同日而語呢?
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 23:03

根據現實的現實+事實x億 去破壞世界的是你們基督教,不是任何魔鬼或撒但啵?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你仲未認真答呢條邏輯題喎:

請認真細察「天主的保佑與祝福?」二樓的意思,看能否與「非教徒/反基不會明 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 23:08

我相信全版人都睇得明;基督傳教神棍(包括你):你地唔明架啦,到死果日你地咪知囉!
一如龍井樹話齋:等同你们叫人小心收尾果幾年呀

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我說的「最明白天主計劃的。。。。是撒殫」就是引証在教外的, 反基的也可以很明白天主的旨意 (但這些人不是你)。 所以, 你以「在教」「離教」來區分「明白天主」是錯的前提
beebeechan 發表於 2021/10/22 20:58

這版向你問話的個個都是在教外的, 反基的,點解我們竟然很明白天主的旨意」呢?

.
這版向你問話的個個都是在教外的, 反基的,點解我們竟然不「很明白天主的旨意」呢?

. ...
leefeng 發表於 2021/10/23 00:35

你咁讚賞外國屠殺中國同胞,幾十萬同胞被外族屠滅兼搶埋祖居地你都話合理,我真係好難受,好難開口同你講嘢,可免則免,請你原諒。
士兵少到可能一個步兵班都組成唔到
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/23 00:01

「少到可能一個步兵班都組成唔到」就懶得回應和解釋?
咁你地又週街一個人一個人拉入教?
連老年阿公阿婆都唔放過?
細路仔就拉去性侵强姦?
老人家就謀人地間屋,遺產,現金?

.
你咁讚賞外國屠殺中國同胞,幾十萬同胞被外族屠滅兼搶埋祖居地你都話合理,我真係好難受,好難開口同你講 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/23 00:38

唔好扮善良啦!
你們基督教屠殺滅族別人的國家,你是教徒應該出聲吖?為什麼從來不敢提?又不難受?

你們基督教在中國屠殺中國人,你為什麼從來不敢提?又不難受?

外族,什麼是外族,咪就是信基督教的外族囉,對不?
外族基督教徒屠滅兼搶埋中國人祖居地,你好難受?
咁你應該番去你既教堂打爛你的性母像耶穌像為幾十萬同胞出氣,對不?
咪得把口扮假難受吖!

你究竟在難過中國人吖?
還是心底里在歡呼基督教屠滅兼搶埋中國人祖居地呢?

.
你咁讚賞外國屠殺中國同胞,幾十萬同胞被外族屠滅兼搶埋祖居地你都話合理,我真係好難受,好難開口同你講 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/23 00:38

屠殺中國同胞的都是外國外族基督教徒,究竟是你們基督教徒在難受吖?還是在心底里暗暗歡喜呢?

你完全冇料回答,咪一味遊花園,耍流氓《好難開口同你講嘢,可免則免》脫責兼遮醜,對不?

.
高級模式 | 發新話題
換一個