返回列表 回覆 發帖

[發問] 非教徒/反基不明白、不理解?

嗯,大家開開心心討論就好了。

至於你想搵啲咩真理,想證實啲咩,我反而唔認同有一放諸四海皆準既真理存在既,而你一定要搵,我有咩幫到你就即管出聲啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
,我反而唔認同有一放諸四海皆準既真理存在 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 11:55

又即係咁, 人類既「四海」係無皆準既標準, 例如有人話亂扑野都係生活情趣, 能玩一夜扑係我有吸引力, 無咩唔妥。各施各尺去做人。

就好似個十字路口咁, 人, 車想點行就各有各行。

於是, 就有人定出些交通規則, 紅燈停, 綠燈去, 不准轉右, 單程.....等等.
但總係有些人唔願守架喎, 挑.....點解紅燈就唔俾我行? 點解要聽你!

正如上主給人的一套做人既標準, 要愛其他人, 不要做身體慾念的奴隷....都係總有人唔願守架喎,
挑.....點解要聽你講, 你咪站在高地!
正如上主給人的一套做人既標準, 要愛其他人, 不要做身體慾念的奴隷....都係總有人唔願守架喎,
挑.....點解要聽你講, 你咪站在高地!
beebeechan 發表於 2021/10/27 12:20

咪就係囉,有啲神父不斷搞人地細路,跟住又個個星期日企响個神壇度大講天主愛你,真係好令人反感架,所以你都唔好怪其他版友咁激動。
嗯,大家開開心心討論就好了。

至於你想搵啲咩真理,想證實啲咩,我反而唔認同有一放諸四海皆準既真理存在 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 11:55

如果你係認真嘅,咁我多謝你!不過你開貼老屈我,用「我阿媽唔係女人」、「狗唔係生物」嘅邏輯結構話我「說非教徒/反基不會明白、不會理解」天主教/基督教相關嘅問題,我認為你咁樣係誣陷我,令人對天主教/基督教相關嘅問題產生唔解,要求你解釋,你解釋到語焉不詳,我就逐點同你討論以澄清事實,你就發爛渣。我俾人老屈咗得唔到澄清,好需要你嘅幫助,你可否幫我:
1)搵出真相,睇下我究竟有冇講過嗰句說話,或者表達過嗰個「意涵」?
2)老屈完人哋之後唔解釋原因然後發爛渣閃咗去係咪放諸四海而皆準嘅合理行為?
如果你係認真嘅,咁我多謝你!不過你開貼老屈我,用「我阿媽唔係女人」、「狗唔係生物」嘅邏輯結構 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/27 12:33

你夠一直老屈我反基啦,一路我都覺得我係慕道者,咁我又有無同你計呢?
1)搵出真相,睇下我究竟有冇講過嗰句說話,或者表達過嗰個「意涵」?
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/27 12:33

我無指名道姓話嗰個係你,其實你唔對號入座自己認係,人地都未必知道講緊嗰個係你。
咪就係囉,有啲神父不斷搞人地細路,跟住又個個星期日企响個神壇度大講天主愛你,真係好令人反感架 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 12:31

又即係咁
都有啲共產黨幹部一邊斂財貪污, 一邊講「為人民服務」
也有啲黑曱由一邊燒人舖, 堵路扑爛野...一邊就有人話係和平申訢, 理性表達五大訴求

反唔反感咁呢
成棵大樹, 你只睇到一兩條枯枝謝葉......你有病就真
你夠一直老屈我反基啦,一路我都覺得我係慕道者,咁我又有無同你計呢? ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 12:35

你可以同個計,我好歡迎你同我計,等我哋慢慢理性邏輯咁討論下,搵吓你係咪基,只要你唔好講張三李四紅綠燈過馬路摸pat pat嗰啲嘢,我隨時歡迎你討論。老實講,我而家都仲係未肯相信你嘅內心冷血到「三十萬」咁嘅程度。
我無指名道姓話嗰個係你,其實你唔對號入座自己認係,人地都未必知道講緊嗰個係你。 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 12:39

咁就又要請你幫忙解釋吓39樓嘅「意涵」啦。
就算以前嗰啲抹咗唔計,係你提出邀請之後,我加埋104樓以下兩個請求已經提出左三個請求啦:
2)老屈完人哋之後唔解釋原因然後發爛渣閃咗去係咪放諸四海而皆準嘅合理行為?
不如重點分析一下你在「天主的保佑與祝福?」二樓的文字:

因為兩件事都與基督的教理有關,你作為非教友甚至「反基者」,對此不理解甚至作出錯誤類比及運用也很正常正常
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/19 00:06

從上句我接收到的訊息是:

非教友甚至「反基者」對基督的教理不理解是很正常。

所以我把上述的訊息以下列文字表達:

對於一些與天主教/基督教相關的問題,近日經常有教徒有此論調,說非教徒/反基不會明白、不會理解。

當然,可以加上你寫既「要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領」,因為據我所知,教徒會認為非教徒/反基是沒有聖神引領的人,因此不會「明白天主耶穌基督嘅道理」

請問到目前為止,我有哪方面對你的文字理解錯誤?

而你率先在本帖8樓有以下回應,對號入座,說明你清楚知道我所說的「教徒」是你:

呢個問題我以前喺呢度講過,雖然未必係你問,但係我的確講過好多次。你係咁夷問一句,我就答100句,你再追問一句,我又要答200句,我邊有咁多時間?
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/20 23:17

如果你不認同1樓我所說的教徒是你,不認同你有發表過相關論調,為何會自行對號入座?這方面你有沒有回應?

未知本帖能否解答閣下的疑問呢?
又即係咁
都有啲共產黨幹部一邊斂財貪污, 一邊講「為人民服務」
也有啲黑曱由一邊燒人舖, 堵路扑爛野... ...
beebeechan 發表於 2021/10/27 12:56

做好自己先啦,响度話人地。
不如重點分析一下你在「天主的保佑與祝福?」二樓的文字:

從上句我接收到的訊息是:

...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 15:12

都話飯要一口一口吃,你既然作出邀請同承諾,咁就請你答咗嗰三個問題先,或者聲明你幫唔到我並講明理由,否則你老屈我呢個現象就一直存在。
你實踐左你嘅承諾認真答咗呢三個問題之後,我哋即刻開始討論你嘅問題。
講口齒,唔好跳,守持你提倡嘅正念正道。
都話飯要一口一口吃,你既然作出邀請同承諾,咁就請你答咗嗰三個問題先,或者聲明你幫唔到我並講明理由, ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/27 16:12

我邀請同承諾咗你啲咩,可唔可以講清楚?

另外你提及有三個問題,其中一個係咪:[搵出真相,睇下我究竟有冇講過嗰句說話,或者表達過嗰個「意涵」?]

如果係,咁我在110樓就係對呢個問題既回應了。

另外兩個問題係咩?
做好自己先啦,响度話人地。
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 15:30

滿壇屎尿屁屌窟老姆....你都唔話, 响度淨話我?
滿壇屎尿屁屌窟老姆....你都唔話, 响度淨話我?
beebeechan 2021/10/27 20:58 提交

題外話,真小人、偽君子,哪個更討厭?
我邀請同承諾咗你啲咩,可唔可以講清楚?

另外你提及有三個問題,其中一個係咪:[搵出真相,睇下 ...
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 16:38

呢個講法都合理。我哋暫時唔討論[搵出真相,睇下我究竟有冇講過嗰句說話,或者表達過嗰個「意涵」?]呢個問題先,遲D將佢同110樓嘅「意涵」合併一齊傾。另外剩返兩個問題嘅意思係:

1)是非題:
老屈完人哋之後唔解釋原因然後發爛渣閃咗去係咪放諸四海而皆準嘅合理行為?即係話:誹謗他人之後不作任何解釋或答辯,並向對方撒潑反唇相譏後一走了之。這種行為是否在世界上任何社會都不能/不會被接受?「大家避免成為呢種人」係咪放諸四海皆準既真理?
2)問答題:關於你講「我無指名道姓話嗰個係你,其實你唔對號入座自己認係,人地都未必知道講緊嗰個係你。」請你幫忙解釋吓39樓嘅「意涵」,係咪話我講過「非教徒/反基不會明白、不會理解」?

而家答你「我邀請同承諾咗你啲咩,可唔可以講清楚?」

你發出要約:「而你一定要搵,我有咩幫到你就即管出聲啦。」
我承約:「請你幫忙解釋……,以搵出真相。(大意)」
回覆 116# 逃出魔幻紀

1)是非題:
老屈完人哋之後唔解釋原因然後發爛渣閃咗去係咪放諸四海而皆準嘅合理行為?即係話:誹謗他人之後不作任何解釋或答辯,並向對方撒潑反唇相譏後一走了之。這種行為是否在世界上任何社會都不能/不會被接受?「大家避免成為呢種人」係咪放諸四海皆準既真理?
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/27 23:04

我想指出的是,你的這條問題 / 複合問題本身就出現邏輯錯誤,不如你試下唔好寫咁多修飾詞,可能對你有幫助。現在我幫下你簡化如下:

(A) 屈人而閃係咪合理行為?即係話,(B) 誹謗完人就走的行為是否不能被接受?(C) 避免去屈人係咪真理?

你用「即係話」,會令人以為 (A) 與 (B) 是同義,但如果我簡單地回答「是」,看看會出現什麼情況?

屈人而閃是合理行為;誹謗完人就走的行為是不能被接受;避免去屈人是真理。

相信你明白矛盾所在吧。

現在我嘗試同情地了解並回應你的問題,你忽略了現實生活有不少尋求挑戰規距的人,他們對所謂合理行為和對自己能否被接受不屑一顧,這種生活態度並已形成風氣甚至成為一種文化,廣受一部分人歡迎,你有空可看看搜尋thug life的短片,例子如下:

所以我認為不存在任何放諸四海皆準的真理(除了「不存在任何放諸四海皆準的真理」這句本身,如果你執著於語理邏輯的話)。

2)問答題:關於你講「我無指名道姓話嗰個係你,其實你唔對號入座自己認係,人地都未必知道講緊嗰個係你。」請你幫忙解釋吓39樓嘅「意涵」,係咪話我講過「非教徒/反基不會明白、不會理解」?

你無講過這串準確字眼,但我認為你有表達過這個意思。

而家答你「我邀請同承諾咗你啲咩,可唔可以講清楚?」

你發出要約:「而你一定要搵,我有咩幫到你就即管出聲啦。」
我承約:「請你幫忙解釋……,以搵出真相。(大意)」

嗱,我係話我試下幫下你,當中係無邀請你做乜或者承諾你做乜既,請你唔好誤會。
題外話,真小人、偽君子,哪個更討厭?
抽刀斷水 發表於 2021/10/27 21:06

呢到屎窟任講, 你都唔使講野咁隠誨囉

邊個係真小人, 邊個係偽君子, 你講清楚
廢事一陣又話坐錯位, 又話對號入座
1)是非題:

喂,雙重標準,雙面人,你在講緊你自己??????????

喂,出来答你做乜老屈我【說中國三十萬同胞被外族奪地兼勞役後全部被屠殺是一件很正常合理的事】?

...
leefeng 發表於 2021/10/27 00:48

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
呢到屎窟任講, 你都唔使講野咁隠誨囉

邊個係真小人, 邊個係偽君子, 你講清楚
廢事一陣又話坐錯位, 又話對 ...
beebeechan 發表於 2021/10/28 01:18

問下全版,這裡開始用屎尿屁,性器,陽具,粗口,畜生…先發起罵人的究竟是誰?
絕不會是任何離教其他人,是你beebeechan!

你先罵人,別人不反擊,似乎有點委屈,對不?

你是始作俑者,先撩者賤!
你足以代表賤格基督教的版本:
基督教四處去侵略滅族,性侵,强姦,假仁假義,搶地搶錢,偽善,
傳銷天堂騙局債券斂財,還大喊基督教/徒被人迫害?!

基督教/基督教徒不知羞恥的【賊喊捉賊】醜劇在你身上表露無遺!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個