返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 閹割神父的可行方案

呢啲咪超了人性的境界了。
那麼梅艷芳嫁給舞台。。。。
唔通佢又係個台上……………….. ...
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:28

嫁給舞台係浪漫既講法,實際係佢搵唔到結婚對象。
你覺得是人身攻擊
莫非是崩口人忌崩口碗?
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:29

你咁樣同人討論既咩?
我同你心平氣和討論事情,你就玩人身攻擊。
抽刀斷水 2021/11/19 00:25 提交

你會介意人身攻擊?
版上「屌你」攻擊你都當閒事哩
你會介意人身攻擊?
版上「屌你」攻擊你都當閒事哩
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:34

我唔介意,只係講出你既技倆而已。
唔想認真討論就算啦。
無所謂啦
屌屌下都幾過癮
人性嚟
無所謂啦
屌屌下都幾過癮
人性嚟
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:37

人性未必要咁既,離遠啲睇,地球上所有生物,都係共生既關係,其實可以睇成集合為一個生物咁運作。
因為你誓願當食生菜
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:20

你在說你們的神棍嗎?

宗教上,神父是與耶穌結婚、與上主立約
同老公老婆在婚禮時宣誓的約相若 ...
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:19
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
呢啲咪超了人性的境界了。
那麼梅艷芳嫁給舞台。。。。
唔通佢又係個台上……………….. ...
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:28

超了人性的境界就是:「神父是與耶穌結婚、與上主立約誓願當食生菜」!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
人性未必要咁既,離遠啲睇,地球上所有生物,都係共生既關係,其實可以睇成集合為一個生物咁運作。 ...
抽刀斷水 2021/11/19 00:42 提交

你把你自己放去禽獸既喱浮。
人是天主受造物中最尊貴的、非一般走獸。
都係共生既關係,其實可以睇成集合為一個生物咁運作。
抽刀斷水 發表於 2021/11/19 00:42

呢個, 都幾有「信友們都是耶穌肢體」的概念。
神父是與耶穌結婚
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:19

移鼠已經有「楊蓮亭」同幾個「特寵」,加埋數唔掂嘅「神父」爆肛,佢屁眼咪摸極都唔好?
你就是舊約中過完紅海就唔記得上主的以色列人。
人辦
beebeechan 發表於 2021/11/19 00:23

你重記唔記得「三十三億」妖徒?「科普特語專家」?「路人甲」呢?
人是天主受造物中最尊貴的、非一般走獸。
beebeechan 發表於 2021/11/19 01:45

「天主」就任意打殺人類,移鼠又話要人叫牠做「主」、「王」,你妖教根本就將人視為禽畜,尊貴?得把口講囉。
如果大家對致函給教宗的公開信無其他意見,我大約會在香港時間星期日晚至星期一左右(2021/11/21-22)發出。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
呢個, 都幾有「信友們都是耶穌肢體」的概念。
beebeechan 發表於 2021/11/19 03:14

基督宗教將人視為與地球其他生物不一樣的另一種物種,又將人分為基督徒與非基督徒,當然亦可再細分為基督宗教的不同派別,分下分下又剩返自己一個。
基督宗教將人視為與地球其他生物不一樣的另一種物種,又將人分為基督徒與非基督徒,當然亦可再細分 ...
抽刀斷水 發表於 2021/11/19 09:52

你想講乜東
你想講乜東
beebeechan 發表於 2021/11/19 09:54

即係「地球上所有生物可以睇成集合為一個生物」同基督宗教既「信友們都是耶穌肢體」概念係好唔同,「肢體」又可能因不同宗派而又相互分割,好似有啲教徒對他們口中的「異端」,追殺程度比對所謂的「反基」更凶狠,最後只有自己最切合為自己。
即係「地球上所有生物可以睇成集合為一個生物」同基督宗教既「信友們都是耶穌肢體」概念係好唔同, ...
抽刀斷水 發表於 2021/11/19 09:59

你唔明白保祿講耶穌肢體的意思...
自己去睇睇格林多前書十二12-14,27-31
12就如身體只是一個,卻有許多肢體;身體所有的肢體雖多,仍是一個身體:基督也是這樣。
13因為我們眾人,不論是猶太人,或是希臘人,或是為奴的,或是自主的,都因一個聖神受了洗,成為一個身體,又都為一個聖神所滋潤。
14原來身體不只有一個肢體,而是有許多。

27你們便是基督的身體,各自都是肢體。
28天主在教會內所設立的:第一是宗徒,第二是先知,第三是教師,其次是行異能的,再次是有治病奇恩的、救助人的、治理人的、說各種語言的。
29眾人豈能都做宗徒?豈能都做先知?豈能都做教師?豈能都行異能?
30豈能都有治病的奇恩?豈能都說各種語言?豈能都解釋語言?
31你們該熱切追求那更大的恩賜。我現在把一條更高超的道路指給你們。

睇完,經文無表示不同宗派/異端是否都是耶穌肢體。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你唔明白保祿講耶穌肢體的意思...
beebeechan 發表於 2021/11/19 10:02

「那沒有看到就信的人,是蒙福的。」《約翰》20:29
     講乜呀,教會叫你「奉獻」,你就當埋條底褲將錢俾曬教會。「神父」叫你脫下褲子,你就趷起屎窟!
高級模式 | 發新話題
換一個