返回列表 回覆 發帖

正野! @@ 陳冠希與阿嬌的新相!

回復 12# 的帖子

您找錯地方,當然揾唔到啦。定啲黎,且聽我指點於您。
您進入了思考的盲點 -- 主教未必只可以引用聖經
今次助理主教係自知顛鼠教之不足,故將儒、佛互相結合,教化世人。

「非禮勿乜」源出【論語‧顏淵】
http://www.epochtimes.com/b5/1/9/1/c4734.htm

而十誡,未必出自景教經,今次這十戒,乃是佛門的【沙彌十戒】
http://zh.wikipedia.org/w/index. ... 99%29&variant=zh-tw
其中有不觀歌舞等「視聽娛樂」,即屬此類。
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 15# 的帖子

啊!我都愛莫能助...........
若然您肯定的話,寫信去影視署告佢發佈虛假消息啦
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 17# 的帖子

就係引佢咁講都好嘛。孔夫子在主前479年瓜咗啦,睇下主教作古仔嘅功力如何
原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-13 02:55 發表
抽註:基督教團體多番利用孔子學說,不用聖經金句,是否真的反映聖經不足?
咁嘅,所謂滄海桑田,物是人非,隨著社会變遷、科學知識日益增長,有喲真理係經唔起時間考驗,即使係「新」約都有啲經文唔可以再用。

例如,叫「您們做世上的鹽」,就会污染環境:
http://www.ec.gc.ca/nopp/roadsalt/en/index.cfm
原帖由 weakest 於 2008-2-13 07:36 發表
我有D quote 錯野 ar....

You can watch the interview with 湯漢助理主教 in TVB news
http://news.tvb.com/630pm/2008/0210/index.html

沙文兄, 有無辦法幫o下佢explain 一下 what is "古經" and "新經" ar? ...
Testament:盟約;經:顛鼠與人訂立的盟約,分為:(1)顛鼠與一賜樂業人所訂立的盟約稱為舊約-古經;(2)呢碌為授權人以聖父名義與人類所訂立的盟約稱為新約-新經。testament 也指遺囑(命);約。
顛鼠教字典:
http://www.catholic.org.tw/katalina/ycw/BLESSING/dict/T.htm

回復 31# 的帖子

no no no, only their 鼠 is 顛

回復 33# 的帖子

人嘅智慧都係顛鼠所賜啫,佢要您on居有幾難呢?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-13 06:54 發表
做世上的鹽,除左污染環境,假如鹽在身上,亦會搞到周身唔舒服,不能不沖涼除去,就好像那些死硬派要向人傳教的教徒,令人不勝其煩,周身唔舒服。
我又唔係咁睇,我認為佢地咁樣做先至係啱嘅。
我最X憎人傳福音半途而廢,我都未話信,佢就掉頭走人。應該係被傳對象一日未信,都唔可以找新目標,直至講到佢信為止,才是應有的作工態度。

回復 36# 的帖子

我地教細路仔都會話:做事要有恆心,鍥而不捨,咁講啱唔啱先?
原帖由 訪客得得b 於 2008-2-14 08:10 發表

啱。不過做吾到丫嘛,凡人幻想出黎嘅神教,始於亂到最後當然就是棄啦。
學生做唔到,老師都係要咁教咖啦。唔會因為佢做唔到就改口話「B仔您都做唔到,不如算X數啦」咁咖嘛
原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-13 06:54 發表
做世上的鹽,除左污染環境,假如鹽在身上,亦會搞到周身唔舒服,不能不沖涼除去,就好像那些死硬派要向人傳教的教徒,令人不勝其煩,周身唔舒服。
抽抽呀,世上的鹽又有新見證啦!

科學家:火星鹽分太高 生命無法居住
(法新社)02月 17日 星期日 12:35AM

參與火星探究的生物學家今天說,由於火星上的水鹽分太高,這個星球的生命可能在早期就被消滅。

美國團隊的專家諾爾說:「火星長期以來都非常乾燥,在火星最早期歷史最有可能找到生命。」
他引述火星探測器的觀測結果告訴記者,「火星的水分鹽分非常高,微生物很難生存」。探測器的發現也讓礦物質濃度高消滅生命的理論獲得支持。
他是在美國促進科學協會年會期間發表上述研究。
但這項由精神號與機會號探測衛星取得的發現,無法證實火星上是否曾有生命存在。
領導火星探測任務的紐約州康乃爾大學天文學家史奎爾說,這顆星球「若有適合居住之地,是在地底」。
根據諾爾提出的另一理論,「過去可能曾有塊大型隕石消滅了火星生命」。
http://hk.news.yahoo.com/080217/167/2oyrx.html
其實呢條靚仔做錯啲乜野啫?我唔係好follow呢單news,似乎係佢被人偷咗嘢啫,佢似係victim多啲喎?

回復 45# 抽刀斷水 的帖子

簡化啲來說,件事係咪即是類似咁樣?

令狐史京hack入我個PC,將我同小蓮、小蘊合歡嘅照片upload上來,大家觀賞完之後,我出來道歉,宣佈永遠退出論壇。

所以我話,歷史從來冇保證發生的事係一定要合理嘅。

回復 48# Jom 的帖子

呢件係因為終極真理#2所發生嘅事啫.........我唔會因為小蓮小蘊嘅職業而特登疏忽,唔加固firewall咖。
就算我道歉,都只係道歉「冇因應小蓮小蘊嘅職業而特別加固firewall」,但係咁都唔係犯法咖嘛.............
以前四哥個仔 -- 四仔犯法都唔駛退出嘛

回復 50# 抽刀斷水 的帖子

我向小蓮同小蘊認錯就經常都有咖啦,佢地同移鼠大聖一樣有赦罪的權柄,我閂埋門服侍下佢地,就會赦免我。  

但係,我有咩對唔住版友,要向佢地道歉呢?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-22 10:26 發表
不能對其他版友做良好形象。(濫交、淫賤?)
挑,佢地又唔話李世民濫交、劉徹淫賤?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-2-22 21:05 發表
「正如中世紀的獵巫行動,人們要見到女巫被綁上火刑架上被活活燒死才會罷休。」

人類真可怕。
唔係喎,好似漢朝、唐朝都開放過今日HK人喎
高級模式 | 發新話題
換一個