返回列表 回覆 發帖

[轉載]華人基督徒離教原因分析

不明白這份研究報告作用是甚麼, 没有原因, 没有指出問題是甚麼, 没有建議, 没有結論, 研究結果對社會没有甚麼貢獻。

純是: 今日天晴, 陽光普照......(唔使你講, 我舉頭望望都知既事嚟)
其實這類調查一早就有人做過了。
https://apostlesmedia.com/2020/06/02/%E3%80%8C%E6%95%99%E6%9C%83%E6%99%AE%E6%9F%A52019%E3%80%8D%E9%9D%92%E5%B0%91%E5%B9%B4%E4%BF%A1%E5%BE%92%E5%9A%B4%E9%87%8D%E6%B5%81%E5%A4%B1-%E5%A0%82%E6%9C%83%E9%A0%98%E8%A2%96%E9%8C%AF%E4%BC%B0-2/

作者:劉焱的研究没有新意, 没有新發現....
更不及教會普查全面...至少不會只用65個樣本便來作結論
只是研究以本網為對象, 擺咗上神檯, 使樓主有點飄飄然罷
咁長未睇得哂,未識飄定沉。
抽刀斷水 發表於 2022/5/4 23:05

你自己都未睇過就急急擺出嚟...........飄性大發哩
作者嘗試用華人離教者與西方的NONES 比較,
但NONES 與離教者又是兩類不同的人....有甚麼好比?
唔係咁計嘅,譬如,先前又夠好多人娶妾待,如果抽刀又娶妾侍,都係要擺幾圍賀賀佢。唔通因為以前有人娶妾 ...
沙文 發表於 2022/5/5 01:03

係咪抽刀對住幅相打非基, 都要做人情?
冇擺酒就唔做都得。但如果您做,佢都唔會推
沙文 發表於 2022/5/5 03:41

即係擺酒但自費
no la. 擺酒您就要做人情。
沙文 發表於 2022/5/5 04:02

擺解穢酒就唔使
乜唔駛,您唔畀佢,我第日唔畀您啫
沙文 發表於 2022/5/5 04:11

你幾時見去解穢酒有設奉獻箱既哩
您幾時見有凈係去飲解穢酒冇去躹躬擺低信封拎番粒糖呢
沙文 發表於 2022/5/5 05:48

去解穢酒要去躹躬? 真未聽過。。。
乜先人會瞓係酒樓到迎賓架?
呢個研究係基於本網大量內容,先轉過來再慢慢看吧。
抽刀斷水 發表於 2022/5/5 10:54

看:
其中之一的antichristendom.com9 是一個立場清晰的反基督教網站,行文較爲情緒化和偏激。

唔係因為你好, 是因為只有比你差而已

正如天主在申命紀9:5中對以色列人說給他們一塊福地,
你能去佔領他們的土地,並不是因了你的義德,也不是因了你心地正直,而實是因這些民族的罪惡,上主你的天主纔將他們由你面前趕走;
遇見的公安警察亦非常友好,

我覺得在中國比在美加更有安全感,
leefeng 發表於 2023/5/31 06:33

最無安全感的是當武警的大叔
高級模式 | 發新話題
換一個