返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之 - Happy Mother's day

經文沙文都係如果或者。您係咪對沙文有偏見呀?
Don't know where God is but the Devil is in the details
點解天下父母都冇問過個仔究竟想唔想做人,未經佢本人同意就生佢出來。您唔可以問下我先嘅咩,阿媽?
Don't know where God is but the Devil is in the details
點解天下父母都冇問過個仔究竟想唔想做人,未經佢本人同意就生佢出來。您唔可以問下我先嘅咩,阿媽? ...
沙文 發表於 2022/5/13 23:55

佢問咗你又唔記得。
點解天下父母都冇問過個仔究竟想唔想做人,未經佢本人同意就生佢出來。您唔可以問下我先嘅咩,阿媽? ...
沙文 發表於 2022/5/13 23:55

因為你唔想做人, 怪唔知一走出嚟就喊餐死........所以你呢世人都狗狗地..
烚熟狗頭噉嘅樣,
狗黨狐朋,
狗屁不通
狗嘴想吐出象牙,
狗走狐淫........
佢問咗你又唔記得。
抽刀斷水 發表於 2022/5/13 09:01

好,等我真係問下佢有冇問過先
好,等我真係問下佢有冇問過先
沙文 2022/5/15 00:22 提交

咁你應用候虫定係用卵既身份問?
neither
似乎真係人類從歷史得到的唯一教訓就係人類不會在歷史上得到任何教訓。反省一下,我都冇問過個仔想唔想出世。

但貴國昨日終於出現了有歷史承擔的人物,敢於決定
https://www.rfi.fr/tw/%E4%B8%AD%E5%9C%8B/20220512-%E4%B8%8A%E6%B5%B7%E7%94%B7%E5%AD%90%E4%B8%80%E5%8F%A5%E6%88%91%E5%80%91%E6%98%AF%E6%9C%80%E5%BE%8C%E4%B8%80%E4%BB%A3%E6%84%8F%E5%A4%96%E9%A9%9A%E7%88%86%E7%B6%B2%E7%B5%A1
中國還是有希望的!
似乎真係人類從歷史得到的唯一教訓就係人類不會在歷史上得到任何教訓。
沙文 發表於 2022/5/15 03:38

咁很矛盾既話你都講
咁即係人有無從歷史中找到教訓???
唔係我講。
係Hegel.
咁出名嘅quote你都唔識茄?

https://quotepark.com/quotes/109 ... ach-is-this-that-n/
唔係我講。
係Hegel.
沙文 發表於 2022/5/16 04:56

名家的話出自你口時, 就會走樣, 加埋你啲爛翻譯, 你都唔曉講出名家的原意

好比「喜歡你」大把人翻唱, 但又唔係個個都能唱出黃家駒韻味
有走音, 咬字不清
唔係我講。
係Hegel.
沙文 發表於 2022/5/16 04:56

名家的話出自你口時, 就會走樣, 加埋你啲爛翻譯, 你都唔曉講出名家的原意

好比「海闊天空」大把人翻唱, 但又唔係個個都能唱出黃家駒韻味
有走音, 咬字不清
您個新任特首弟兄話意譯先啱嘛
您個新任特首弟兄話意譯先啱嘛
沙文 發表於 2022/5/18 00:21

你意譯亦不曉。。。。。大意咁譯就有
您唔識就認唔識,業界一向都咁譯,

https://www.sohu.com/a/335092277_237819https://zh.m.wikiquote.org/zh-hant/%E9%BB%91%E6%A0%BC%E7%88%BE
您唔識就認唔識,業界一向都咁譯,

https://zh.m.wikiquote.org/zh-hant/%E9%BB%91%E6%A0%BC%E7%88%BE ...
沙文 發表於 2022/5/18 08:41

用繁體字的業界就對題一啲哩

But what experience and history teach is this---that nations and governements have never learned anything from history of acted upon any lessons they might have drawn from it
但是經驗和歷史所昭示我們的, 却是各民族各政府没有從歷史方面學到甚麼
所以literally譯就係luklukkurkur咯, 冇我譯得咁生鬼傳神
究竟造物主值唔值得讚美呢? 各位覺唔覺得, 生命嘅誕生係有一個結構性缺憾: 關於佢誕唔誕生, 被誕生嘅生命係冇權參加意見, 這個生命誕生system先天性剝奪咗被誕生一方參加意見嘅機會, 存在很大的人權災難
所以literally譯就係luklukkurkur咯, 冇我譯得咁生鬼傳神
沙文 發表於 2022/5/18 09:03

幾生鬼都要邏輯自洽先得

好似你講撚哂粗口咁鬧人講粗口, 無家教
究竟造物主值唔值得讚美呢? 各位覺唔覺得, 生命嘅誕生係有一個結構性缺憾: 關於佢誕唔誕生, 被誕生嘅生命係 ...
沙文 發表於 2022/5/18 09:06

讚美造物主唔一定係讚佢造咗你,
讚佢造出咗好多蘿莎蓮咁養眼既製成品。。。讚美佢俾咁多可以令你身體開心快樂既野
高級模式 | 發新話題
換一個