返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

導人迷信節目有違電視守則

04/07/2022

電視廣播有限公司總經理曾志偉先生及蕭世和先生:

強烈關注 ...
抽刀斷水 2022/8/4 10:32 提交

醫生有時也會使用違禁藥物作醫療用途。係咪醫生就唔可以叫「民間百姓」不要用藍精靈,迷姦水,蜜瓜汁,帆船仔?
咁邊個有資格決定哪人屬於「醫生」,哪些人只能是「民間百姓」?
抽刀斷水 發表於 2022/8/4 15:12

那應該是由「民間百姓, (如賣菜的, MIRROR, 或論壇版主?)」來斷定誰是醫生, 還是由醫生來斷定誰人有資格做醫生?

那應該是由「民間百姓, (如賣菜的, MIRROR, 或論壇版主?)」來斷定誰是迷信邪靈, 還是由宗教界來斷定誰才是正統宗教?

明光社算不算是宗教界?
咁邊個有資格決定哪人屬於「醫生」,哪些人只能是「民間百姓」?
抽刀斷水 發表於 2022/8/4 15:12

在長城內, 就是習大大說的算
基督教賊喊捉賊,基督教一日唔偷雞扮保長?

香港市民投訴「聖經淫穢」,班垃圾明肛社又唔見出聲嘅?
香 ...
leefeng 發表於 2022/8/4 12:49

作為一公共機構, 知名藝人, 品牌代言人, 老師, 高官, 神父牧師....言行都比普通人規範多。

街市大媽, 鵝頸橋底的亞婆講通靈, 影響力總不及一個電視台。尺度不同。 正如亞三亞四在的士後座打茄輪, 屌埋都得, 仲話係好平常添, 但「安心」偷食 就搞到好火勒…

不能用對「街市大媽, 鵝頸橋底的亞婆」的尺用在大台上。

實在是容許百姓放火, 不許州官點燈
原來有些教徒仍未吸收中世紀獵巫行動既教訓。
抽刀斷水 發表於 2022/8/5 03:01

乜你都認為呢啲:  (如占卜、茅山術、泰國法科、瑪雅巫術, 算命、風水、神秘學、占星術、骨相學、掌相學、占卦學、測心術、測字、招靈術)係, 只係唔應該「獵」。。

現在, 都不是獵, 只是「批」之喎
手上無刀咪「批」囉,手中有刀就會「斬」架喇,所以我咪話教徒無從歷史中吸收教訓囉。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/5 13:46

咁做乜你咁擔心隻無牙甩爪既老虎呢
用「恥笑」比「擔心」更貼切。
抽刀斷水 2022/8/6 11:36 提交

英國警察執勤時是沒有配鎗的(無牙囉)。
他們執法時你會「恥笑」他們是無牙老虎? 「妖...你都無陀鎗, 唔好咁嘰嘰咳哩」
警察、醫生……仍以為基督教是唯一正宗自居。
抽刀斷水 發表於 2022/8/6 21:07

莫非你會當落降頭, 養鬼仔, 打小人, 問米, 神打上身才是正宗

你勸人去借錢時, 都好去搵正宗既銀行, 大間啲好....千祈唔好玩標會, 搵財務公司, 更加唔好問大耳窿哩...係咪?
(大家都係有錢借之喎)

你依家係話匯豐大班唔應該勸人唔好向大耳窿借錢, 這是「不許百姓點燈!」
唔識唔緊要,互相學習啦。

教會對非基督宗教態度宣言
Declaratio De Ecclesiae Habitudine Ad Religiones  ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/7 01:07

你的確要好好學習, 唔好成日做「標題」幫, 只看標題不看內容的。

梵二文獻:《教會對非基督宗教態度宣言》中的非基督宗教是指甚麼?!
猶太教, 回教, 第(2)段都伸到去印度教....順便撘埋佛教。

有没有話落降頭, 養鬼仔, 打小人, 問米, 神打上身, 算命、風水、神秘學、占星術、骨相學、掌相學、占卦學、測心術、測字、招靈都係宗教, 門徒玩玩也無妨咁呢?

依家人地明光社反對既係乜?? 反猶, 反天, 反回, 反佛咩!!

你話佛教係最包容宗教, 你睇睇有邊位大師係話落降頭, 養鬼仔, 打小人, 問米, 神打上身, 算命、風水、神秘學、占星術、骨相學、掌相學、占卦學、測心術、測字、招靈係無問題既囉
.
按我對「宣言」文字的理解,「宣言」的精神並不只限於提及名字的非基督宗教,而是「各種」,即係包括你所指既「落降頭, 養鬼仔, 打小人, 問米, 神打上身, 算命、風水、神秘學、占星術、骨相學、掌相學、占卦學、測心術、測字、招靈」,仲表揚佢地「從各方面努力彌補人心之不平」。
抽刀斷水 發表於 2022/8/7 10:46

好采, 你講呢大堆, 都有標明只係「按我(你) 對「宣言」文字的理解」。

你就識話基督教徒, 教會解經各有各解, 五花八門.......看你自己, 又何嘗不是你有你自己解!

「宣言」中也略有提到怎樣才算是宗教:

人們由各宗教期求答覆:人是什麼?人生的意義與目的何在?什麼是善?什麼是罪?痛苦的由來與目的是什麼?如何能獲得真幸福?什麼是死亡,以及死後的審判和報應?最後,還有那圍繞著我們的存在,無可名言的最終奧祕:我們由何而來?將往何處?

有問:「落降頭, 養鬼仔, 打小人, 問米, 神打上身, 算命、風水、神秘學、占星術、骨相學、掌相學、占卦學、測心術、測字、招靈」如何解答上邊的事?
.
但就要注意一下你地既「態度」咁囉,「務要『在外教人中保持良好的品行』」。
抽刀斷水 發表於 2022/8/7 10:46

係呢個壇內, 「外教人」的所作所為, 屌三小四的, 早把「在教人」的行為墊得高高的良好哩
事實上,問米為茅山道術一種,歸屬道教,雖然梵二無提及道教,但你不會認為道教不是宗教吧?
抽刀斷水 發表於 2022/8/7 21:12

今日的道教是玩這些玩意的

(似睇醫生配藥咁) (甚麼每天只做七個? 700個也做哩!團購有折))

當然不是叫宗教,
不要躲在「道可道, 非常道」背後扮是宗教
其他都可按需要回應這些問題。

請示範一下落降頭如何回應到問題
痛苦的由來與目的是什麼?在世行惡,痛苦就是結果與懲罰。
如何能獲得真幸福?在世做好事,死後親人關照燒衣之類。
什麼是死亡,以及死後的審判和報應?陰間親人在問米過程中親自回應。
我們由何而來?將往何處?輪迴。

我記得你之前係講過人死如煙散, 天堂....係搵笨實既

乜依家你又話有輪迴, 有親人在陰間, 死後有親人關照...既?
天主教徒厲害了,竟然說道教不是宗教。

按國家官網「中國宗教概況」所指:

天主教和基督教排名第四及 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/7 23:32

咁更加說明我哋偉大祖國都没有把那些「落降頭, 養鬼仔, 打小人, 問米, 神打上身, 算命、風水、神秘學、占星術、骨相學、掌相學、占卦學、測心術、測字、招靈」算入「宗教」內
呢個都幾好玩,降頭目的各異,現就「愛情降」作申述:

人生的意義與目的何在?愛情,繁衍下一代,締造幸福家庭。
什麼是善?尊重感情和遵守承諾。
什麼是罪?背信棄義,見異思遷。
痛苦的由來與目的是什麼?背信棄義,見異思遷,降頭就會應驗,導致痛苦,因此鼓勵尊重感情和遵守承諾。
抽刀斷水 發表於 2022/8/7 23:27

你都可以把強姦說成是教導女人如何認識男人了。
打劫綁架都是濟貧
回覆  leefeng

非教徒教徒見到該宗教出現的問題 -> 真是一個千瘡百孔的爛宗教
抽刀斷水 發表於 2022/8/8 01:09

「千瘡百孔」時, 為何仍二千年迄立不倒呢?
响講「迄立不倒」之前,要不要先檢討下,在今時今日正在沒落?教堂都在改建成其他功能場所,教徒人 ...

教徒人數正在下滑
抽刀斷水 發表於 2022/8/8 01:25

唔好得把口話滑
數字都無個, 滑了嗎?
靠收購合併…
抽刀斷水 發表於 2022/8/8 01:25

收購合併?

教會史唔係說好似tesla 股咁, 一拆三咩?
收集了在離教百科。
抽刀斷水 發表於 2022/8/8 01:28

有無好一點質素的百科
高級模式 | 發新話題
換一個