返回列表 回覆 發帖

[發問] 慕道者求問:十誡第一誡還有意義嗎?

信上帝不如信觀音。觀音不會殺人,但聖經的上帝會殺人。
所以就係話神係由人造出黎架啦,無人拜既神存在嗎?
抽刀斷水 發表於 2022/9/4 19:45

查早在2007年, 你便曾發文, 用經文指出「不止一個神」來說「我是唯一的神」是不確。

聖經說不止有一個神
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1236&highlight=%E4%B8%8D%E6%AD%A2%E6%9C%89%E4%B8%80%E5%80%8B%E7%A5%9E

今日2022年, 你又話根本無其他神,
「不可有別的神」這句還有什麼意義?
回覆 22# beebeechan

2007年貼文是轉載文章,最下面都有文章來源。

今日2022年, 我係想表達:『如果根本無其他神,「不可有別的神」這句還有什麼意義?』

慕道者希望從經文和資深教徒口中得到啟示和答案,難道有錯嗎?如果一切都已很肯定的話,那慕道來幹嗎?一是不信一是入教啦。

咁:「無人拜既神存在嗎」?
信上帝不如信觀音。觀音不會殺人,但聖經的上帝會殺人。
哈佛專家 發表於 2022/9/4 20:19

萬教歸一,你又何苦執著門戶之見?
回覆  beebeechan

咁:「無人拜既神存在嗎」?
抽刀斷水 發表於 2022/9/4 21:49

有無其他神, 看你心情而定囉。。。
反正「有其他神」「無其他神」你都係用嚟「冒道」
有無其他神, 看你心情而定囉。。。
beebeechan 發表於 2022/9/4 21:53

你答得好呀!即係你都認同「神係由人造出黎」既!
你答得好呀!即係你都認同「神係由人造出黎」既!
抽刀斷水 發表於 2022/9/4 21:55

既然你講到神都有咁多種。。。真係要睇係邊個神囉。
有啲又的確無中生有既, 當然亦有視而不見的

2007年貼文是轉載文章,最下面都有文章來源。

抽刀斷水 發表於 2022/9/4 21:49

2007年你轉載的目的, 不外乎想說:喂...不止一個神架喎
所以基督徒說上主是「唯一真神」係錯咗....

2022年 你發文既目的係: 喂...得一個神之喎......都無其他神, 做咩要妒忌?!
第一誡還有意義嗎?
回覆 28# beebeechan

所以咪要解決,究竟除了耶和華之外,仲有無其他神囉。

選項一)無其他神:即係耶和華响度呷乾醋。

選項二)有其他神:以勝利者姿態來排擠其他神,以至其他神無人拜,消聲匿跡。

就選項二而言,其實耶和華做乜唔同其他神和平相處呢?原來根本唔止一個神,他的教徒做乜要參與幫佢排擠其他神呢?搞到其他神無人拜而不再存在,目的又係為咩呢?
就選項二而言,其實耶和華做乜唔同其他神和平相處呢?原來根本唔止一個神,他的教徒做乜要參與幫佢排擠其他神呢?搞到其他神無人拜而不再存在,目的又係為咩呢?

抽刀斷水 發表於 2022/9/5 00:35

上主無話要排擠其他神架喎,
只係叮囑拜佢既人, 就唔好拜其他神, 「專一一點...唔該」...咁既意思

即係你老婆只係叫你唔好去叫雞, 無話要出去鏟平雞欄鳳樓喎

你估係大陸媽咁, 原配只喪打小三, 唔管老公咁無文化咩
https://v.qq.com/x/page/u05542xrauq.html
選項二)有其他神:以勝利者姿態來排擠其他神,以至其他神無人拜,消聲匿跡。

何解猶太人的神會是勝利者呢?

以色列最強大時是撒羅滿的朝代, 那時以色列也没有以武力把宗教傳開去, 逼使周邊的人來信, 相反, 猶太人的教導是要與外邦人保持距離, 根本不會主動向人傳甚麼, 正一是「教外勿傳」,, 外邦人想打入這猶太人圈子不容易。聖殿內庭到耶穌年代仍是不許外邦人進入, 逾越餐外邦人無份食。
不似回教用刀來使被征服的人歸昄,不然就要殺,趕走,或交重稅。 這種信只為保命。

不過猶太人的神今日就有22億人信.

你認為是甚麼原因呢?
慕道者求問...

慕道者不是只求問, 還要默想, 思考的
我諗我知道答案了:十誡出現的時候,除了耶和華之外,還有其他神的存在。耶和華見到自己生意好,多人拜,就用第一誡作為壟斷手段,等其他神漸漸無人拜就陰乾消失,到今日同佢同時期既神都無哂,第一誡就無乜用了。教徒會錯意,就持續打擊其他宗教神祇。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
除了耶和華之外,還有其他神的存在。耶和華見到自己生意好,多人拜,就用第一誡作為壟斷手段,等其他神漸漸無人拜就陰乾消失,到今日同佢同時期既神都無哂,
抽刀斷水 發表於 2022/9/5 10:33

當百年老字號在陰乾消失時, 唔等如佢地既經營者就不存在架喎
當百年老字號在陰乾消失時, 唔等如佢地既經營者就不存在架喎
beebeechan 發表於 2022/9/5 21:47

麻煩你話我知,同耶和華同期出身既神既名字,以及他們的特徵性質。
  所以咪要解決,究竟除了耶和華之外,仲有無其他神囉。
選項一)無其他神:即係耶 ...
搞到其他神無人拜而不再存在,目的又係為咩呢?

消滅異己異見,獨霸天下
一神教在做着,一神教徒在做着,一神教國一樣在做着!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
麻煩你話我知,同耶和華同期出身既神既名字,以及他們的特徵性質。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/5 23:19

呢啲係慕道課程以外既教材嚟
「話你知」...我就要收費架喎
麻煩你話我知,同耶和華同期出身既神既名字,以及他們的特徵性質。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/5 23:19

太陽神肯定係其中一個,翹埋雙手,睇住件大話精耶禍華在創造大光太陽的神祇!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
呢啲係慕道課程以外既教材嚟
「話你知」...我就要收費架喎
beebeechan 2022/9/6 00:57 提交

收完費實逃之夭夭,十足網購騙局,因為你自己都唔知。被耶和華陰乾乾咗既神,又點會仲有人知丫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
收完費實逃之夭夭,十足網購騙局,因為你自己都唔知。被耶和華陰乾乾咗既神,又點會仲有人知丫。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/6 07:35

你想騙才騙識就真
高級模式 | 發新話題
換一個