返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] 互聯網宗教信息管控升級

...
而是「为了规范互联网宗教信息服务,保障公民宗教信仰自由」。
抽刀斷水 發表於 2022/9/9 11:07

唔明白祖國立法人員怎樣把「網絡宗教信息」是使人民失去了宗教信係自由。
不入教不能上網, 不能到教會網嗎?
幾時開始抽水也為中央的喉舌? 不黃變紅了? 還是變了杏家橙色
天主教, 基督教會。。。均屬鶿慈善團體, 可輍免稅務, 不等如收支務不透明

你睇下稅務條例點寫先好 ...
beebeechan 發表於 2022/9/9 11:38

廟宇都係推廣宗教,又係唔係屬慈善團體?

你明唔明個問題?天主教基督教係不受《華人廟宇條例》規管,這樣對待不同宗教是雙重標準。你話人地雙重標準既時候,自己都可以照下鏡,享受咗幾多既得利益。
唔明白祖國立法人員怎樣把「網絡宗教信息」是使人民失去了宗教信係自由。
不入教不能上網, 不能到教會網 ...
beebeechan 發表於 2022/9/9 11:40

唔明你咪自己睇到明囉:《互聯網宗教信息服務管理辦法

我都唔講咁多,一陣又被人話係咩喉舌,又隨時危害國家安全添哩。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
廟宇都係推廣宗教,又係唔係屬慈善團體?

你明唔明個問題?天主教基督教係不受《華人廟宇條例》規 ...
抽刀斷水 2022/9/9 11:50 提交

你唔明又唔去睇個明就真哩。
稅務局對慈善機構定義係乜?睇吓先哩。

係團體收益用在公益、社會上架喎。
咁嗰間二伯公廟、北帝廟,觀音廟既香油錢有幾多巴仙係去做公益既呢?
我都唔講咁多

抽刀斷水 2022/9/9 11:52 提交

你有料講多啲先算哩
唔...

又隨時危害國家安全添哩

抽刀斷水 2022/9/9 11:52 提交

咁又係架。呢到日日長駐百幾個監控bots…昅到實,網主都咪話唔驚。
咁嗰間二伯公廟、北帝廟,觀音廟既香油錢有幾多巴仙係去做公益既呢?
...
beebeechan 發表於 2022/9/9 13:22

二伯公廟、北帝廟,觀音廟既香油錢應該向基督教天主教的奉献學習看齊,
用香油錢來賠償小童性侵費係好過拎黎浪費做公益的啦!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

...

唔知稅務局對基督教天主教的性侵賠償有沒有可以扣稅?

基督教天主教的所謂慈善機構對黑暴支持反中仇共,打殺良民,性侵小孩,鼓吹驅魔的邪教行為,
不知稅務局的定義又係乜野?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

乜你以為我真係唔知?↓↓↓
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=7442

或者你真係唔知,其他版友都可以一齊睇下:

有關「慈善」的定義,稅務局是根據普通法案例麥納頓勛爵在 Pemsel 一案中所開列的慈善準則為依歸,所包括者為( 1 )救助貧困;( 2 )促進教育;( 3 )推廣宗教;及( 4 )其他有益於社會而具慈善性質的宗旨。

https://www.ird.gov.hk/chi/ppr/archives/010206c1.htm

即係話,純粹「推廣宗教」就已經被視為係做緊慈善架喇。

下一個point就係:二伯公廟、北帝廟、觀音廟,係咪屬於宗教?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
唔知稅務局對基督教天主教的性侵賠償有沒有可以扣稅?
leefeng 發表於 2022/9/9 23:30

性侵賠償對「推廣宗教」有一定幫助,當然可以扣稅啦。

條氣唔順?所以我之前先要求改革法律之嘛。
基督教天主教的所謂慈善機構對黑暴支持反中仇共,打殺良民,性侵小孩,鼓吹驅魔的邪教行為,
不知稅務局的定義又係乜野?
leefeng 發表於 2022/9/9 23:30

之前就無王管既,舊年開始局面有啲唔同:慈善團體涉危害國安即撤免稅資格
之前就無王管既,舊年開始局面有啲唔同:
抽刀斷水 發表於 2022/9/9 23:49

呢啲係亞爺吩咐馬仔(紅色議員), 或者係馬仔想擦亞大大的鞋, 出嚟吹吹風,溫水煮蛙咁開始管制特區基督宗教既手段。
即係話,純粹「推廣宗教」就已經被視為係做緊慈善架喇。

下一個point就係:二伯公廟、北帝廟、觀音廟,係咪屬於宗教?

抽刀斷水 發表於 2022/9/9 23:35

乜野叫「推廣宗教先」? 擺個功德箱收香油, 算「推廣」??

將捐獻用咗嚟:

香港定慧寺风波持续发酵:女住持被曝用善款买性感内衣及珠宝
https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_1398491

显示每月花在释智定所养的两只狗的狗粮费用便达7000元港币

过去10年内从670多万元港币缩水至70万元港币,账目十分混乱。

https://www.bbc.com/zhongwen/simp/china/2015/10/151013_tingwai_monastery_scandal

呢啲一定唔係推廣嚟。

法例本來就係要監管呢啲流弊。
可惜, 呢條《華人廟宇條例》幾十年來一向都係形同虛設。
無人投訴, 無爆大鑊野, 就無人主動執法既。
法例本來就係要監管呢啲流弊。
beebeechan 發表於 2022/9/10 00:32

基督宗教既奉獻,你係咪都贊成要一視同仁咁受到監管先?如果雙重標準,我諗唔駛再傾落去。

破基督教千局,助 习主席连任总书记&恢复n出任党主席

因為和尚肯跪低叩頭

不抗拒就不從嚴
肯寬衣就不用強暴
beebeechan 發表於 2022/9/9 02:59
中国人,包括 - 最聪明绝顶之才子,例 - 孔子,孟子,张良,诸葛亮,等等,x0000年以来,都是跪低叩頭,有什么问题

基督,等等,当然认为有问题。
https://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=135366&ptid=13744
「當拜主你的上帝事奉祂。」((基督天主吩咐于圣经)馬太福音四章十節)
。。。。。。

「順從上帝,不順從人,應當的。」((基督//////天主吩咐于圣经)使徒行傳五章二十九節)

https://youtu.be/Mpj93gQ8S7w?t=5448
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

破基督教千局,助 习主席连任总书记&恢复n出任党主席

和尚肯接受黨的教育:愛黨愛國

承認如來都不及亞爺大

又肯演出一埸馬騮戲取悅亞爺
咁就唔 ...
beebeechan 發表於 2022/9/9 05:40
有何不可?

基督,等等▶就当然认为不妥。▼

因为,例如▶基督天主吩咐于圣经 马太福音 10:37↙↙↙↙↙↙

和合本2010(上帝版)【tag,太平天国之拜上帝】-
爱父母胜过爱我的,不配作我的门徒;爱儿女胜过爱我的,不配作我的门徒。
*
a虫蛀-
爱父母,
爱儿女,胜过
爱基督,天公地道,公公道道,但,基督等等都是绝对不许,

呂振中譯本 -
愛父親或母親過於愛我的,配不起我;愛兒子或女兒過於愛我的,配不起我;

文理和合譯本 -
愛父母踰於我者、不宜乎我也、愛子女踰於我者、不宜乎我也、

【基督天主教,称马太为玛窦】思高译本:
谁爱父亲或母亲超过我,不配是我的;谁爱儿子或女儿超过我,不配是我的。

玛窦福音,全 -
ccreadbible.org/Chinese%20Bible/znccb/Matthew_bible_index.html

马太福音,全 - x00000字,故,一定断章取义!!!

为防又被基督教冤枉 “断章取义”…………
出馬太全文,保证 “断章取义”
https://truthbible.net/online-bible-chi-Matthew.shtml
聖經暴力
聖經色情

聖經破壞家庭【即是:::包括:::   党国任何的家庭】聖經荒誕
聖經性別歧視
聖經宗教歧視
聖經的奴隸制
聖經歧視同性戀
聖經其他歧視
耶和華的招式

SEO tag,渗透,渗透经,破壞家庭经,家庭经,洗脑经。

SEO tag,圣经破坏家庭,圣经渗透家庭

党员每名,总有家庭。

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
基督宗教既奉獻,你係咪都贊成要一視同仁咁受到監管先?如果雙重標準,我諗唔駛再傾落去。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/10 01:12

咁又係, 有捐款唔係咁透明
廿四味:陳日君對獻金諱莫如深原因為何?
http://paper.wenweipo.com/2014/08/07/HK1408070045.htm
咁又係, 有捐款唔係咁透明
廿四味:陳日君對獻金諱莫如深原因為何?
http://paper.wenweipo.com/2014/08/ ...
beebeechan 發表於 2022/9/10 04:46

有共識未?

1. 廢除《華人廟宇條例》,或把條例提升為《宗教場所條例》,涵蓋範圍無分華人廟宇還是西人教堂、中東人清真寺、印度廟宇。
2. 把「推廣宗教」從法律上「慈善」的定義中剔除。
有共識未?

1. 廢除《華人廟宇條例》,或把條例提升為《宗教場所條例》,涵蓋範圍無分華人廟宇還是西人 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/10 13:59

呢條法例1928年推出時, 西人教堂、中東人清真寺、印度廟宇已經係註冊團體, 不是立法要針對的對象啵
高級模式 | 發新話題
換一個