返回列表 回覆 發帖

我終於信天主教,不再迷信觀音

你咁樣好容易令人聯想到信耶穌導致精神病,或者有精神病才走去信耶穌。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/13 16:19

呢到都有個唔信耶穌既曾灶財
你咁樣好容易令人聯想到信耶穌導致精神病,或者有精神病才走去信耶穌。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/13 16:19

佢有時又話去信觀音架喎
點解你入哂耶穌個戶口??
「我終於信天主教,不再迷信觀音」

呢個標題, 一開波就將觀音貶咗落去.....是「迷信」
佢承接咗基督教對其他信仰既慣性抹黑啫,不過迷信又有咩問題?無論咩信仰,去到最後都唔係理性分析 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/11 00:23

又要打個比喻。
正如買保險, 都係無實質, 買將來的一個「希望」。
點解又有人肯買?
因為見到有人買咗, 真係有得賠囉...有辦睇。

點解會信耶穌, 天主..?
因為都係有辦睇.....天主揀咗以色列呢個民族做選民, 做貨辦。
你可以睇佢地既歷史...一一應驗, 滿全咗經書上所說的。
當然, 睇過貨辦都仲可以唔買。
雖然我對以色列都幾滿意, 不過我上次買保險, 見到有咁嘅帶曬頭盔disclaimer: "我們的過往業績未必可作為未 ...

我上次買保險, 見到有咁嘅帶曬頭盔disclaimer: "我們的過往業績未必可作為未來表現的指標。我們未來的財務狀況及經營業績可能無法達到追蹤我們表現的投資者或公開市場分析師的預期。
沙文 發表於 2024/1/11 03:43

你講嗰啲唔係淨係保險, 係投資+保險 (要揼一筆本, 用投資在基金中獲取旳紅利來供保費)
咁投資當然會泡泡.... 唔夠頭盔交保金。
(肯預早提醒你, 已經係有良心...係你仲盎個頭埋去.....)
貴公司都有sell 呢種產品㗎

Matt 20但該在天上為自己積蓄財寶,
沙文 發表於 2024/1/11 04:18

呢啲係做定期。。。。guaranteed
有保險公司做埋GIC嘅咩
咁搵銀行做咪得囉, 做乜L嘢要幫襯你
沙文 發表於 2024/1/11 04:24

#106 你係講積蓄財富, 唔係講保險
#103 你係講保險, 我問你點解保險公司做埋GIC
沙文 發表於 2024/1/11 05:57

#104 你唔係講淨保險
高級模式 | 發新話題