返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 關於食物的一些體悟

A: 寧教人打仔,莫教人分妻。你做乜叫阿John離婚呀?
B: 如果佢地兩公婆本身無問題既,佢地又點會離婚呀 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/17 22:45

你依家係見到亞John同佢老婆有問題,
就叫人千祈唔好結婚,
結咗都快啲變番獨身

你個招牌應寫:「離那教會」者之家, 不應是離教者之家
咁就無咁梗耳
你依家係見到亞John同佢老婆有問題,
就叫人千祈唔好結婚,
結咗都快啲變番獨身 ...
beebeechan 發表於 2022/10/18 00:38

你係咪有咩誤會呀,同教徒傳教不一樣,本網立場係不會勸人離教既,我本人都無咁做過,只係提供「離教是一個選項」相關資訊。
你係咪有咩誤會呀,同教徒傳教不一樣,本網立場係不會勸人離教既,我本人都無咁做過,只係提供「離 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/18 09:48

本網立場係不會勸人離教既.........咁解釋下乜叫做:「游說」

唔通係話在游水池中說話?
呢篇文你都搵到,都幾拜讀我既作品架喎,但係你喺呢個網站範圍係搵唔到呢篇文既,我亦無apply過呢篇文既策略响任何地方,包括呢度。所以,我真係無勸過人離教架。

文章最後都有寫:「本文只會在這個討論區出現,並不會張貼在離教者之家上,這可以減少被人濫用,而又希望能幫助真正有需要的基督徒的親友。」(這個討論區是指當時原文所在的三屋基版新聞組)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
呢篇文你都搵到,都幾拜讀我既作品架喎,但係你喺呢個網站範圍係搵唔到呢篇文既,我亦無apply過呢篇文既策 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/19 01:20

焦點不是你對甚麼人游說, 是游說甚麼:你勸人離教, 信教無益。 這就是反基囉

唔通你賣藍精靈, 十字架, 忘我...你都無叫人「食」, 就唔算販毒咩!
唔通你賣藍精靈, 十字架, 忘我...你都無叫人「食」, 就唔算販毒咩!
beebeechan 發表於 2022/10/19 06:09

睇下點賣法既啫,可以合法咁賣架嘛。其實呢篇文章本身都有解釋點解會寫咗出黎。

咁除咗呢篇文章,你仲有無搵到咩證據,話我或者呢個網,自從2004年開始至今,有勸過人離教既呢?

身為南方人的我,用醋煮食比較少,大多食麵或餃子的時候加一些,尤其是鹼水麵需要用醋來中和鹼水味。

有人說多食醋可以通血管,近期果醋大行其道,又有些人說不科學,都是有爭議性。

有一種說法,檸檬和醋進肚子裡會變成鹼性、酸性體質易生癌等,說得頭頭是道,然後又一堆專家說不科學。

算了,喜歡就吃吧。
睇下點賣法既啫,可以合法咁賣架嘛。其實呢篇文章本身都有解釋點解會寫咗出黎。

咁除咗呢篇文章, ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/19 10:01

你既控罪係「教唆, 勸人離教」
你就自加: 我都「無係呢到」教唆勸人離教.....所以你係無辜?

不如再附加....「我在2014年後, 都無在呢到.......」

如套在神父性侵上....神父話: 「我都無在教堂範圍內性侵」.....咁係咪無罪既呢?
..
咁除咗呢篇文章,你仲有無搵到咩證據,話我或者呢個網,自從2004年開始至今,有勸過人離教既呢?
抽刀斷水 發表於 2022/10/19 10:01

呢句仲搞笑,
如神父話:
咁除咗亞john 呢單畸屎, 你仲有無搵到咩證據, 話我性侵兒童呢?

咁神父就會脫罪架咩?
你既控罪係「教唆, 勸人離教」
beebeechan 發表於 2022/10/19 20:57

1. 「教唆, 勸人離教」係罪黎架咩?

2. 我只係寫咗一篇文,提出勸人離教的策略。用返你個比喻,可以話我寫咗一篇「現今神父性侵策略」或「游說信徒安然被性侵策略」,而且內文亦有警告「拿,唔好立亂性侵信徒呀」,咁又係咪代表自己有性侵過他人呢?
1. 「教唆, 勸人離教」係罪黎架咩?

抽刀斷水 2022/10/20 09:53 提交

咁用你一向推崇既佛家術語:業。
基督教英文術語叫sin,不是crime.

咁你就唔會同列在Laws of Hong Kong 上的「罪」混淆。
2. 我只係寫咗一篇文,提出勸人離教的策略。用返你個比喻,可以話我寫咗一篇「現今神父性侵策略」或「游說信徒安然被性侵策略」,而且內文亦有警告「拿,唔好立亂性侵信徒呀」,咁又係咪代表自己有性侵過他人呢?

抽刀斷水 2022/10/20 09:53 提交

哦。….原來你係處女談房中術。
一切都係亂吹
哦。….原來你係處女談房中術。
一切都係亂吹
beebeechan 發表於 2022/10/20 14:57

呢方面還要向基督宗教多多學習。
膽固醇

以前經常說,進食高膽固醇食物會阻塞血管,導致心臟病、中風等,動物內臟、魷魚、貝殼之類的高膽固醇食物要盡量少吃,一天最多一隻雞蛋,再多就不要吃蛋黃,傳統風味豬油撈飯可免則免。還出現一些恐怖傳聞,妻子每天煮扮雞蛋的鵪鶉蛋奄列給丈夫吃,就是希望以高膽固醇慢慢毒死丈夫。

教科書一直也在教每日膽固醇進食量應要低於什麼水平,後來又將膽固醇分為好膽固醇及壞膽固醇。2016年,美國宣佈取消進食膽固醇的建議上限,原來研究顯示膳食膽固醇與血管內的膽固醇根本毫無關係,顛覆一直以來人們對膽固醇的認知。

被騙了這麼多年,要一下子扭轉局面也不容易,時至今日,仍有醫生對高血壓病人說,要控制好食物的膽固醇水平,這種情況恐怕還會延續好幾年。
膽固醇

以前經常說,進食高膽固醇食物會阻塞血管,導致心臟病、中風等,動物內臟、魷魚、貝殼之類的高膽固 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/1 09:58

既然以前的說法是錯了, 是騙了人...
那你怎知
2016年,美國宣佈取消進食膽固醇的建議上限,原來研究顯示膳食膽固醇與血管內的膽固醇根本毫無關係
這個說法又是否一定無錯? 若干年後又有研報告說另一回事
2016年,美國宣佈取消進食膽固醇的建議上限,原來研究顯示膳食膽固醇與血管內的膽固醇根本毫無關係,

有時最怕啲人睇野, 睇啲唔睇啲, 睇咗少少就當真相大白咁。

食物中膽固醇是與血管內膽固醇無關係,
但高膽固醇食物也含高飽和脂肪和轉化脂肪(蛋和蝦例外), 這兩種野又是心臟病元兇喎。

所以, 都係用「流行都市」嗰句: 有關健康問題都係請教專業人仕。
還出現一些恐怖傳聞,妻子每天煮扮雞蛋的鵪鶉蛋奄列給丈夫吃,就是希望以高膽固醇慢慢毒死丈夫。

其實老婆可叫老公食多啲降膽固醇藥。
啲副作用一樣可以慢慢毒死老公...拎保金
既然以前的說法是錯了, 是騙了人...
那你怎知這個說法又是否一定無錯? 若干年後又有研報告說另一回事 ...
beebeechan 發表於 2022/11/1 20:58

無野確保一定無錯既,我都係賭佢如果無一定信心,係唔會作出咁既顛覆性政策既啫。
但高膽固醇食物也含高飽和脂肪和轉化脂肪(蛋和蝦例外), 這兩種野又是心臟病元兇喎。
beebeechan 發表於 2022/11/1 21:25

高膽固醇食物未必含高飽和脂肪和轉化脂肪喎,兩者都無必然關係,食塊豬潤好高脂肪咩?你不如話:

一些食物也含高飽和脂肪和轉化脂肪

咁個概念係咪會清晰啲?
高級模式 | 發新話題
換一個