返回列表 回覆 發帖

誰能笑到最後,笑得最好?

兩位教徒,一位話自己可以做蓮花,一位就話自己做蓮花係墮落後果。

究竟你地係咪信緊同一個神?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
兩位教徒,一位話自己可以做蓮花,一位就話自己做蓮花係墮落後果。

究竟你地係咪信緊同一個神? ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/16 10:01

唔知你指乜
自詡出淤泥而不染,或覺得憑一己之力能成為出淤泥而不染的蓮花,這本身就是吃了禁果之後的墮落後果。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/11/16 09:56
寄生虫觉先生也是如此
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
最近在網上看到一組太平天國士兵被清軍俘虜的照片,俘虜不論男女,均對照相機鏡頭投以仇恨和鄙視的眼神。這 ...

我很自豪自己也是這些戰士中的一員,

我隸屬耶穌基督的陣營。我堅信只有這個陣營是唯一永存不敗的,因為天主子耶穌基督就是真理本身,真理怎會失敗呢?真理耶穌基督從宇宙的源頭 —— 天父那裏來到世界,為迷失的人類打通了回家之途,然後接引我們返回造物主之大家庭:「耶穌回答說:『我是道路、真理、生命,除非經過我,誰也不能到父那裡去。』」
(若望福音14:6)
谢谢谢谢谢谢。先生。逃出魔幻紀 發表於 2022/11/5 12:43
太平盛世

何又来战斗

何苦拿战斧
究竟你地係咪信緊同一個神? ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/16 10:01

魔幻紀話移鼠係「創造宇宙萬物嘅天主」、BB陳話移鼠係「人」。對雙方而言,對方都係「異端」。移鼠賜予鬼徒天下無敵嘅神功,我就想睇下牠們如何將對方捉上火刑柱燒死。
魔幻紀話移鼠係「創造宇宙萬物嘅天主」、BB陳話移鼠係「人」。對雙方而言,對方都係「異端」。移鼠賜 ...
旁觀者 發表於 2022/11/22 05:40

以往搵食艱難,很多時人生出路,唯有做呃神騙鬼的神學家,職責是面對神學矛盾,想方設法去「解釋」。

上述的矛盾,神學家創作了「神人二性」的「解釋」:耶穌是完全的人、完全的神,之後一切問題迎刃而解。

我就奇怪,耶穌又怎能同時是全能又不全能?
以往搵食艱難,很多時人生出路,唯有做呃神騙鬼的神學家,職責是面對神學矛盾,想方設法去「解釋」。

上述的矛盾,神學家創作了「神人二性」的「解釋」
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 10:22

耶穌「神人兩性」是在公元451年迦克墩大公會議定立。
那時的教會, 正紅得發紫.....不是「搵食艱難」,, 不需要「做呃神騙鬼的神學家」來拉客, 留客喎。

你又一次做了九流編劇
我就奇怪,耶穌又怎能同時是全能又不全能?
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 10:22

你部手機都有飛航模式同通訊模式哩。。
轉咗飛航模式就無咁大能架哩
耶穌都有human mode...divine mode卦
那時的教會, 正紅得發紫.....不是「搵食艱難」,, 不 ...
beebeechan 發表於 2022/11/22 12:27

搞傳銷就要不斷發展下線,方才有更大收益。
你部手機都有飛航模式同通訊模式哩。。
轉咗飛航模式就無咁大能架哩
耶穌都有human mode...divine mode卦 ...
beebeechan 發表於 2022/11/22 12:35

你個教徒牌點考返黎架,神人二性係「耶穌是完全的真神,又是完全的真人;神人二性,合於一位」,用返你個比喻,即係你部手機可以同時做到飛航模式和通訊模式喎,唔係switch mode,咁我地應該點理解?
你個教徒牌點考返黎架,神人二性係「耶穌是完全的真神,又是完全的真人;神人二性,合於一位」,用 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/23 10:34

經文中又有邊個片段係耶穌既human mode 同 divine mode 一齊開動既呢?
如果經文有提供,又駛鬼呃神騙鬼的神學家去解釋呢個神學矛盾呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
如果經文有提供,又駛鬼呃神騙鬼的神學家去解釋呢個神學矛盾呢?
抽刀斷水 發表於 2022/11/23 14:21

你都係乜無.....咁係咪「呃神騙鬼」地去反基呢
抽刀斷水 發表於 2022/11/23 14:21

唔好因為你乜蠢都唔識就話神學家呃神騙鬼。
所有神學教理都係佢地參透了經文, 貫通上文下理領悟出既, 唔係你擘大口就唱。

係咁依話一兩個你知:

若望福音1:14
於是,聖言成了血肉,寄居在我們中間;我們見了他的光榮,正如父獨生者的光榮,滿溢恩寵和真理。

Colossians 2:9
For in him the whole fullness of deity dwells bodily
(仲有幾十處係啟示出耶穌是人神共體......講得太多你亦唔曉, 乖乖地慕住道先哩)

你以為睇幾句旁觀者掉出既經句就識哂真相咁天真
你以為睇幾句旁觀者掉出既經句就識哂真相咁天真
beebeechan 發表於 2022/11/23 22:08

字都未識,就認屎認屁。
    妖書根本就係精神病人寫嘅東西,正常人當然唔明。書中够話妖徒亦可行「神蹟」:
移山倒海——你可以將南非鑽石礦、金礦嘅鑽石、黃金搬來,使做孩子王咁戇鳩?
永遠不見死——將你塞入炮膛開一炮試試。
講外邦語——你教大家講下溫州話、波蘭話呀。
    正戇鳩!
你都係乜無.....咁係咪「呃神騙鬼」地去反基呢
beebeechan 發表於 2022/11/23 21:59

首先我唔認同我係反基黎,呢個問題我地响呢度都探討過。

搞呢個網站係賺唔到錢既(見收支表),純粹出於幫助別人既心,又點同「呃神騙鬼」既神學家有龐大宗教組織供養咁jetso呢。
回覆 134# beebeechan

係呀,三位一體都係「啟示」出黎架嘛,按照非教徒理解,你所謂既「啟示」即係經文無明言,後來出現矛盾爭議,於是乎就有呃神騙鬼既解古佬(即教徒所謂釋經家、神學家)出黎解話囉。

如果無解古佬,一神論就瓦解喇,因為耶和華又係神,耶穌又係神,點解又話只有一個神?
首先我唔認同我係反基黎,呢個問題我地响都探討過。

搞呢個網站係賺唔到錢既(見),純粹出於幫助 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/24 10:02

你咁公開大聲講(雖然係無乜人聽到)....:「呃神騙鬼的神學家去解釋呢個神學」...都仲敢死話唔係反基?

純粹出於幫助別人既心

好似呢班麻甩佬, 都話佢地只係「人體攝影愛好者」咋, 個名就幾好聽

搞呢個網站係賺唔到錢既(見收支表)
抽刀斷水 發表於 2022/11/24 10:02

聽落..你為此感到有點憒憾
回覆  beebeechan

,按照非教徒理解,你所謂既「啟示」即係經文無明言,後來出現矛盾爭議,

抽刀斷水 發表於 2022/11/24 10:05

當日你老婆仲係你女友時, 
你哄佢上床, 佢都無明言: 「好呀。。。你很快啲嚟少我哩。。。」
(甚至仲會話:唔好哩。。。唔好。。)
一切盡在不言中又心有靈閪

若然係兜口兜臉講清楚既就唔係叫啟示
高級模式 | 發新話題
換一個