返回列表 回覆 發帖

誰能笑到最後,笑得最好?

義和團成員被捕待殺時,也是笑看生死,慷慨就義。我知道,他們相信是為中國做了正確的事。

...
抽刀斷水 2022/11/5 16:55 提交

「義和團成員被捕待殺」是你自加上去的標題罷

三個沒有武裝的巡捕押解十個待處決的壯男囚犯?
你唔會懷疑下架咩
請看以下連結:

如有懷疑請立即電郵香港大學,話佢地教壞細路。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/6 02:44

唔止教壞細路, 麻甩佬都瀨野
你開始接近尼采主張「重估一切價值」了,努力啊。
抽刀斷水 發表於 2022/11/6 20:04

係呀, 尼采有著作:「怎樣用錘子從事哲學」,, 這裡也有「怎樣用錘子從事歷史」。
唔係俾啲為了要「愛國」假史洗腦。

香港人既腦, 染藍染黄, 易如反掌
你開始接近尼采主張「重估一切價值」了,努力啊。
抽刀斷水 發表於 2022/11/6 20:04

同一張相, 任你配乜標題。

與這幅相配合的文字, 就是說班麻甩佬排隊買閨女, 所以笑口世世?

這幅就說是義和團在表演神功拉客, 當然無畏又無懼, 昴首懶醒咁既 look

比話班友係排隊等斬頭更可信..........

睇歷史, 你話係咪要「重估一切「史實」」先

點解中間條友, 等去斬頭, 仲可以手拎住啲「行李」咁既?
用嚟俾劊子手裝番佢個頭? 打包回家

晚淸男性的傳統髮型是把前顱、兩鬢的頭髮全部剃光,僅後顱留下頭髮

晩清男子頭髮. 圖說是被捕義和團。

圖內男子前額也有髮, 不是光了一半個前髗。
(係咪晩清既中國人都成疑問)
你不如話佢地唔係義和團而係天主教徒丫。
抽刀斷水 發表於 2022/11/7 12:38

原來你都明白:「搵幅相, 求其作個標題, 就係史實咩! 硬膠」呢嗰道理既
咁其實你搵到啲乜啫?
抽刀斷水 發表於 2022/11/7 12:38

我搵到既野就係你求求其其拎幅相, 就話「義和團成員被捕待殺時,也是笑看生死,慷慨就義」真係會教壞細路既
搵到香港大學認證並作為教材,咁都求求其其咩?依你睇點樣先唔求求其其? ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/7 16:43

少林寺內都唔係個個都有三徳和尚, 洪熙官既武功架喎
你又犯埋啲101級數既邏輯謬誤
搵到香港大學認證並作為教材,咁都求求其其咩?依你睇點樣先唔求求其其? ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/7 16:43

再者,
原引文既標題, 又只係「義和團成員被捕待殺」(係咪真, 都成疑問時), 「笑看生死,慷慨就義」卻是你添加上去囉
所以話, 話被傳多一次, 便失真多一點
你仲未答我,點樣先唔求求其其?
抽刀斷水 發表於 2022/11/7 21:04

依家唔係論相點先唔係求求其其,
係你貼出嚟既相係咪同標題符合,是否是亂膠貼。

網上流傳既義和團圖片, 尤其係國家提供嗰啲...稍為用少少知識常理, 都知十之有八都要小心咁睇囉
你見唔到幅相被捕既人响度笑緊咩?咁响待殺情況下,唔係「笑看生死,慷慨就義」係乜? ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/7 21:00

都係要老師出一出手架哩

另一幅人物(外國兵, 巡捕), 裝扮, 埸景都相近的相片....顯示犯人(不知是否確定係義和團勒)係去開飯。
有飯食喎, 梗係笑口噬噬哩

(你貼嗰幅相, 中間大叔揪住既, 應該係碗筷卦.....)
當時人稱太平軍為「髮匪」。BB仔,讀下 歷史啦。
旁觀者 2022/11/8 01:50 提交

泥到講緊義和團啊。你咪懵盛盛又要搭把嘴哩。
臨行刑前,都係要做個飽鬼上路,呢個係一向既風俗。

啲人又唔同我貼幅相既人,笑得最燦爛個肥佬去 ...
抽刀斷水 2022/11/8 01:14 提交

所以話你「加鹽加醋」劣根性未改。
幅相邊忽會話這是「最後嗰餐」先?
你咪求求其其又自加啲野啵。
我只係話最後嗰餐係一向既風俗,無話幅圖就係喎,你唔好咁求求其其好唔好? ...
抽刀斷水 2022/11/8 10:48 提交

挑….雖然係有「最後一餐」既風俗,你係咪求其搵張人哋擺壽宴既相就加個標題:「待殺前既一餐,強顏歡笑」。
笑得都算係強顏架喇
抽刀斷水 發表於 2022/11/8 14:25

唔好淨係掛住食.....
我只係話最後嗰餐係一向既風俗,無話幅圖就係喎,你唔好咁求求其其好唔好? ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/8 10:48

就係幅相無話既野, 你就自己話, 加上去。
一班大叔被押送. 排隊...........你就話係「待殺」(仲未講一個笑容就話係「笑看生死,慷慨就義」))
大叔在食飯..........你就話係最後過餐, 食完就會被殺頭.
1. 「待殺」係我copy香港大學既教材,唔單止係「我話」既。

抽刀斷水 2022/11/9 01:38 提交

咁係咪你去高級食府食野,
即使碟餸有隻曱甴,你都照食既呢、因為係高級食府嚟喎, 一定係好很名貴既食材嚟
1.

又係你將食飯照relate to 之前既「待殺」照,

抽刀斷水 2022/11/9 01:38 提交

我就係同你拗緊嗰幅相中既人係咪「待殺」
我就列出咗佢地唔係待殺既理據。

你就淨係識話: 香港大學網頁搵到架喎!
而你幅食飯相即使證明到係同一系列,亦排除唔到係呢班人最後一餐既可能性,
抽刀斷水 發表於 2022/11/9 08:54

你真係知的少,又要嘴藐藐。

直至晚清,死囚行刑處斬前最後嗰餐,都係會有酒,有肉架喎。(劊子手都好信邪唔敢違例既)
呢班人只係食白飯。。。 簡直可以排除係食完就要『上路』

睇睇「最後嗰餐」既 menu 哩
https://www.setn.com/news.aspx?newsid=992745
高級模式 | 發新話題
換一個