返回列表 回覆 發帖

[求情時間] 天主教再添性醜聞!法國紅衣主教承認性虐未成年少女

法國前紅衣主教承認35年前性虐未成年少女。(美聯社)

〔即時新聞/綜合報導〕法國最高級別的天主教會78歲前紅衣主教理卡德(Jean-Pierre Ricard),日前承認35年前性虐過一名14歲少女,並宣布退出宗教職責。理卡德表示已經跟受害者交談過並取得原諒,承諾會負起相關責任。研究顯示,70年來法國有約33萬名兒童受到宗教人士性傷害。

根據衛報指出,法國一名78歲的前紅衣主教理卡德日前承認35年前,當時還是牧師的他,性虐了一名14歲少女,並公開宣布會退出宗教相關工作。理卡德2006年被任命為紅衣主教,是天主教會中最高級別的神職人員樞機主教,因身穿紅色大袍又被稱為紅衣主教。直到2019年退休後,回到家鄉迪涅萊班(Digne-les-Bains)的教區任職。

理卡德表示,已經拜訪過受害者也取得她的原諒。法國主教團主席博福爾(Moulins-Beaufort)也揭露法國司法以及教會調查顯示,包括理卡德在內,共有11名主教或前主教被指控性虐醜聞,法國天主教會也開始向受教會性虐的被害者支付經濟賠償。

根據研究70年來,法國約有33萬名兒童受到教會傷害,其中21萬6千名是牧師或是其他相關神職人員的性虐事件,其餘則是相關機構人員的虐待。

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/4115781

抽按:諗唔明點解揀呢個時機黎認?
呢件事就係佢一生人最大的遺憾, 過失
公開承認了, 獲當事人原諒, 就係佛家所講既「放低」「「空」了, 可 ...
beebeechan 發表於 2022/11/9 23:05

就係想知點解早唔認遲唔認,偏偏係呢個moment呢?莫非有絕症?
唔係絕症都日子無多...

況且, 基督徒係隨時準備好可以動身返天國的。唔需要絕症, 即使好人好姐, 真係下 ...
beebeechan 發表於 2022/11/10 00:15

咁理論上就應該一邊性虐一邊認衰就最有效率最穩陣啦,駛乜要等35年後先認?仲唔駛四圍搵返個受害人添喎,因為佢就係眼前。
35年後先認錯, 都好過有啲人一世人都不知悔改
beebeechan 發表於 2022/11/10 21:59

即係你都唔知點解佢揀呢個時機黎認啦。
回覆  抽刀斷水
佢showoff吖嘛:“若非我自己認,幾十年您都吹我唔漲啦”真正嘅意思係咁.即係好有些似seri ...
沙文 發表於 2023/1/10 07:59

我留意到佢認咗後「宣布退出宗教職責」,其實係咪想相關賠償由教廷負責,自己就退休繼續風流快活咁呢?
高級模式 | 發新話題
換一個