返回列表 回覆 發帖

敬畏vs厭惡

最多我都係指出你既不當既啫,
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:27

話人「比喻不當」咪係亞當塊無花果葉嚟囉
宇宙萬物,好可能有外星人,外星人都可能有佢地既信仰,你咪以 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:26

一個可能接一個可能.....你「引証咗」啲可能先哩
咁既辯論我無興趣架
宇宙萬物,好可能有外星人,外星人都可能有佢地既信仰,你咪以 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:26

我都識用「可能」呢個功能架

咁外星人都可能係拜地球人同一個神YHWH唶。。。。(比喻恰當唔恰當咁呢)
有冇實體? 又係唔係一個人創既概念嚟?
beebeechan 發表於 2022/11/22 20:48

我就無細心研究,不過正常推理,對比成個宇宙,地球連一粒塵也不如,其他星球又點會無機會存在生物?用「人」字來形容外星生物,又係普遍犯咗地心說既毛病,不過習非成是而已。

如果想要實體,詳情可以參考香港飛碟學會(https://zh-hk.facebook.com/hkufoclub/),外國都有唔少組織研究外星人、第幾類接觸,都實體過耶和華架,但暫時就無人聲稱外星人創造宇宙萬物囉。
我就無細心研究,不過正常推理,
抽刀斷水 發表於 2022/11/23 10:13

又無研究, 又要以此為據....
即係發9翕
地球連一粒塵也不如,其他星球又點會無機會存在生物?用「人」字來形容外星生物,又係普遍犯咗地心說既毛病,不過習非成是而已。

stephen hawking係佢著作中提及外星生物會存在, 他幻想構思的生物是這樣:

真唔見得佢地有智慧可以做到飛船,嚟地球搞創造既
正如亞瑪遜雨林, 深海...仍有人類不知名未見過既生物種咁..
天主創造宇宙時, 在其它星球放些生物種點綴下又點?
人仍然是最尊貴的生物種喎
天主係要人敬拜, 唔係要不知名既生物開感恩祭
不過正常推理,對比成個宇宙,地球連一粒塵也不如,其他星球又點會無機會存在生物?

相近思維....你話世70幾億人中, 無理由無一個人既DNA係同你一樣既.....
(呢啲係咪正常推理嚟呢)
相近思維....你話世70幾億人中, 無理由無一個人既DNA係同你一樣既.....
(呢啲係咪正常推理嚟呢) ...
beebeechan 發表於 2022/11/24 23:56

有數得計添:

Which chromosome from each of the 23 homologous pairs of both parents is inherited is a matter of chance.  There are 8,324,608 possible combinations of 23 chromosome pairs.  As a result, two gametes virtually never have exactly the same combination of chromosomes.  Each chromosome contains dozens to thousands of different genes.  The total possible combination of alleles for those genes in humans is approximately 70,368,744,177,664. This is trillions of times more combinations than the number of people who have ever lived. This accounts for the fact that nearly everyone, except monozygotic twins, is genetically unique.
有數得計添:

Which chromosome from each of the 23 homologous pairs of both parents is inheri ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/25 00:07

天主條數仲易計
地球適合生物種的環境, 只係天主為人而造, 仲係度身訂造的

氧氣, 紫外線, 同太陽距離..多啲, 少啲...都已經唔岩生物生存
(擺明係智慧設計嚟, 唔係隨機偶合)
地球適合生物種的環境, 只係天主為人而造, 仲係度身訂造的
beebeechan 發表於 2022/11/25 00:25

屁眼教主話,「上帝」就在牠肚子裏,只要求牠,托塔都應承。叫「上帝」出來,對大家講清講楚,不就明白了嗎?好過你謊話連篇嘅BB陳講一萬次啦。
叫「上帝」出來,對大家講清講楚,不就明白了 ...
旁觀者 發表於 2022/11/25 02:01

你都可以「去佢到」, 佢同你講清楚架
屁眼教主話,「上帝」就在牠肚子裏,只要求牠,托塔都應承。叫「上帝」出來,對大家講清講楚,不就明白了 ...
旁觀者 發表於 2022/11/25 02:01

今日啲手機藍芽耳機, airdrop....都要先做pairing.....
你同天主都未pairing...你就 request send file.......狗未搭捌囉

路加福音 13:27
他要說:『我告訴你們,我不曉得你們是哪裡來的。
我不曉得你們是哪裡來的
beebeechan 發表於 2022/11/25 02:14

唔得就係唔得, 講乜pairing 呀.
    又話係「先知」?點解唔知呢?
    從頭到尾,妖教教主到妖徒都是謊話連篇!
唔得就係唔得, 講乜pairing 呀.
    又話係「先知」?點解唔知呢?
    從頭到尾,妖教教主到妖徒都是 ...
旁觀者 發表於 2022/11/25 04:28

IT 技術你識屁哩, 冇 pairing 點交溝? 返去你辟邪紀實既年代....刀鎗不入哩
「神」呀嘛,乜唔得呢?
    邪教即是邪教,一話驗證即變縮頭烏龜。屁眼教主如是,叫佢跳崖,就話唔准試探。叫佢顯「神蹟」,又話永冇「神蹟」。叫佢燒死村民,就話係嚟「救人」。
    妖徒一個鳥樣,質疑「天主」無能滅罪,就話予人自由意志。
    那裏有正正經經回應過問題?真有種嘅,就承認無能。
傳銷有種意識形態(誘導),就是"你唔買是你唔識寶"。換言之就是說"你買就是你識寶"。

一句如此類屬的語句,有甚麼意義?我們都知道4月1日是愚人節!

我想樓主又會話估到我一定出來點點點 ..................

當樓主要這樣時,請想想為甚麼敬畏是智慧的開始呢?智慧不是應該從疑惑思量及或考究而開始的嗎?
神揀選世上愚拙、軟弱的.
..
當樓主要這樣時,請想想為甚麼敬畏是智慧的開始呢?智慧不是應該從疑惑思量及或考究而開始的嗎?
昊暠昺 發表於 2022/11/26 15:22

在乘車時,不時聽到有司機罵其他司機: 「你識唔識楂車架!」
對方明明是在開著車,當然「識楂車」,, 其實是指對方没有楂車的「智慧」。。

「疑惑思量及或考究」好多人都懂, 但「疑惑思量及或考究」的智慧就未必有。
流料, 屎料當堅料就一大堆.

當一個駕車者以敬畏上主的心來開車: 專重生命, 讓車讓速, 依規則, 不搶位...出入平安, 次次都返到屋企....呢啲咪係架駕駛既智慧囉
傳銷有種意識形態(誘導),就是"你唔買是你唔識寶"。換言之就是說"你買就是你識寶"。

一句如此類屬的語句 ...
昊暠昺 發表於 2022/11/26 15:22

傳銷同傳教係唔同

傳銷成功有佣分, 有下線...下線愈壯, 日後可印印腳咁收佣, 唔係嘟。

傳教(指正統一啲既教會, 唔係全能神教會)係無佣既, 有時還要賠本, 放棄現在手上好既野。
當一個駕車者以敬畏上主的心來開車: 專重生命
beebeechan 發表於 2022/11/26 21:04

「天主」、屁眼教主從來就未珍惜過世人生命!BB仔你嘅「流料, 屎料當堅料就一大堆」。
傳教(指正統一啲既教會, 唔係全能神教會)係無佣既, 有時還要賠本, 放棄現在手上好既野。
beebeechan 發表於 2022/11/26 21:15

傳銷跟傳基督邪教一個鳥樣,一樣發展下線,泵人個個月交十份一收入,還有不定期嘅「奉獻」。
    你天誅妖教有「天主」將大牛落雨咁落Dup俾你嗎?煩弟肛妖窟存埋咁多儲備,還不是呃班戇鳩嘅血汗錢?你妖堂有將物業拿出來收留流浪者嗎?你爺爺叫極魔幻紀講個地址,佢死都唔肯,佢有「放棄手上好嘢」嗎?
高級模式 | 發新話題
換一個