返回列表 回覆 發帖

天主睇住你,天主啤住你(上唔到「目及」,故轉用啤)

天主教還是排斥佛教
哈佛專家 發表於 2022/12/17 19:21

係你+超想坐雜種嗰位
佛陀係講有緣的(相遇相知),可能的(非定業),才能渡之。
昊暠昺 發表於 2022/12/16 14:49

呢啲咪係佛教既廢話連篇囉

猶如話: 你架 tesla,可以搵到地方叉到電,咁就可以離開大城,穿州過省都掂。

基督教係將緣,帶俾無緣既人。。。
李+誠。。。你捐一萬幾千俾佢?托咩
有咩係頂級架?口響響但唔兌現,定係好謙虛實事求是?
抽刀斷水 發表於 2022/12/17 23:57

睇睇#55, #57哩...有異議先回
(至少天高丙就無乜)
但見死不救依然係不善喎! ...
昊暠昺 發表於 2022/12/17 20:30

如逢死必救時,又會唔會使人不尊重大自然咁呢
例如十號風球都去海邊觀浪

吹咗落水都係上主隻手伸嚟拉番你上水?無有怕囉
但見死不救依然係不善喎! ...
昊暠昺 發表於 2022/12/17 20:30

創世紀第3 章就說了:
我要增加你懷孕的苦楚,在痛苦中生子。。。。
地要給你生出荊棘和蒺藜,你要吃田間的蔬菜;
你必須汗流滿面,才有飯吃,直到你歸於土中,

自從原祖吃了禁果便把罪帶進了世界。
從此人要因「罪」(自己的罪,別人的罪)而受苦。

想脫苦海,便要回到上主那裡。
講到尾依然係諸多見死不救,非善矣!
昊暠昺 2022/12/21 17:14 提交

講到尾…同你講「民主」「選舉」「一人一票」都係無銀用。因為你係「一黨專政」「無限任期」。
不是民主」「選舉」「一人一票」沒有理由。
你承宇宙萬物都是出於大自然咪好囉!

但一邊說萬物神創,另一邊又說大自然,雙重標準並非好人格囉! ...
昊暠昺 2022/12/21 17:13 提交

你呢個講法即係你買咗 iphone ,發覺功能神一樣的勁。於是就去拜 iPhone.

會唔會白痴咗啲

但一邊說萬物神創,另一邊又說大自然,雙重標準並非好人格囉! ...
昊暠昺 2022/12/21 17:13 提交

你呢啲係國產神創論。
女媧只係做人。其他既大自然係 唔關佢事。
講到尾依然係諸多見死不救,非善矣!
昊暠昺 2022/12/21 17:14 提交

講咗要人受苦楚時,又苦痛來時特登去免除。
即係一邊話要積極清零,一邊就放寬社交限制,拯救經濟。又係白痴既人先會咁諗野。

但一邊說萬物神創,另一邊又說大自然

昊暠昺 發表於 2022/12/21 17:13

咁係咪「大自然」說過: 「有山。。。就有山」。。。「天上要有飛鳥。。。就有鳥」?

係山,水,風,飛鳥,走獸,樹木。。。。「萬物」來組成一個「大自然」之喎,
我講大自然啫,你加個女媧做乜!
昊暠昺 發表於 2022/12/22 09:24

即係你話,返到屋企。。。有四餸一湯。。。係自然既事,
唔好拎個印傭,老婆出嚟
你嗰個講法,就好似話個女仔俾惡霸強姦,然後捉佢返去做寨中夫人享富貴。所以唔好只係睇佢被強姦,唔好 ...
昊暠昺 發表於 2022/12/22 09:29

只要有人犯罪,便有人要承咼痛苦
有人會為你犯的罪受苦
他日,你也會因他人犯的罪受苦
基本上都是一種「對沖」嚟
高級模式 | 發新話題
換一個