返回列表 回覆 發帖

看見魚在河中游動,你是知道還是相信這河裏有魚?

主題明說是看見,這當然就是知道了。
昊暠昺 2022/11/26 13:40 提交

你在香討渾噩,理解能力不見有改進。
樓主是在說「知道」與「相信」的不同,不是說甚麼是「知道」。
不時都聽到有小女人講: 早知係咁, 就唔x, y z....哩
即係話, 好多時「知道」後便為時已晚。
我們日常生活中, 實在有很多事和時..要在「不全知道」下作出決定的
「天主」話侮辱牠的必立刻報應、決不延遲。爺爺都唔知罵過牠不知多少次,牠總是個縮頭烏龜,想嚇人?
...
旁觀者 發表於 2022/11/29 00:53

唔好唔信邪

約翰連儂1966年, 紅得很時, 曾嘲笑神:
“Christianity will end, it will disappear. I do not have to argue about that. I am certain. Jesus was okay, but his subjects were too simple, today we are more famous than Him” (1966).

1970年, Beatles 就解散。

鐵達尼號設計者Thomas Andrews曾誇口地說鐵達尼十分安全:
”Even God himself couldn’t sink the ship”.

結果 。。。。。。。

算哩, 有咁岩得咁橋唶

成日自誇條檑漿棍, 會唔會就用你條棍開個玩笑。。?

你放這兩條新聞只能向大家更加證明基督教的神+教徒都是邪惡和心胸窄:小人和心腸壞才會下下都要有仇必報 ...
leefeng 發表於 2022/12/8 12:14

你呢帖咁樣講,
係咪認咗神會懲罸嘲笑佢既人咁, 唔係講笑咁呢
咁亞旁觀者真係要出入平安囉

見佢依家仲好平安, 証明神既心胸唔窄, 容人之度幾大
高級模式 | 發新話題
換一個