返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 四混帳論

依個問題, 咪類似點解神是全知全能, 又是愛, 又可以容許苦難發生?

討論左幾千年都沒有滿意答案

最常見的 ...
poonsiumoon 發表於 2022/12/3 13:36

神之奥秘,笑死,啫係都唔知信乜!
依個問題, 咪類似點解神是全知全能, 又是愛, 又可以容許苦難發生?

討論左幾千年都沒有滿意答案

最常見的 ...
poonsiumoon 發表於 2022/12/3 13:36

恭恭敬敬

欢欢迎迎
宇宙萬物皆天主所造,也皆為天主所用。天主曾用驢向人傳話以阻止人作惡,曾在災荒中用烏鴉帶食物給 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/3 10:48

宇宙萬物皆天主所造。
證據呢?
聖經寫囉。
聖經點嚟?
神所默示。
咁即係神寫?
當然係人寫啦!

………… 明白晒!
好簡單, 依D問題, 我會歸類做無得答的問題,

因為問題的前設, 本身是錯的,

前設是: 1. 有神/上帝,

2. 有人(如何證明有人? 如何證明我們不是電腦模擬出來的訊號?)

依兩樣野已是不可知, 所以問題本身無效,

但在基督徒, 任何問題都好處理, 總之就係讀經, 祈禱, 靈修, 傳福音,

好好做個乖乖豬, 唔好睇得咁清楚

恭恭敬敬

欢欢迎迎
下流寄生虫 發表於 2022/12/3 18:07

有人(如何證明有人? 如何證明我們不是電腦模擬出來的訊號?)

依兩樣野已是不可知,

poonsiumoon 2022/12/3 19:31 提交

唔該要反基都拎啲似樣啲既論點出嚟。
上邊呢個真係幾垃圾。
好比話:你日日食野,點知唔係食緊屎?不可知。
(不知所謂!!)
宇宙萬物皆天主所造。
證據呢?

……… ...
昊暠昺 2022/12/3 18:44 提交

宇宙萬物係實體存在,日日同你對口對面。
你話唔係天主所造、你俾個滿意既答案出嚟哩。
睇下你俾既會唔會好過「起初 神創造天地」呢句。

咪得把死人口係咁嗌。
咁即係神寫?
當然係人寫啦!

……… ...
昊暠昺 2022/12/3 18:44 提交

係咪咁樣寫出嚟就可信好多呢

前設是: 1. 有神/上帝,

2. 有 ...
poonsiumoon 發表於 2022/12/3 19:31 [url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=154489&ptid=14768[/url]

就書中所述而討論之,縱使所述於真實不知有冇,但還是可依書就書來討論的。
宇宙萬物係實體存在,日日同你對口對面。
你話唔係天主所造、你俾個滿意既答案出嚟哩。
睇下你俾既會 ...
beebeechan 發表於 2022/12/3 20:28

自從造天地以來、自然的永能和自然性是明明可知的、雖是眼不能見、但藉著所造之物、就可以曉得、叫人無可推諉.
係咪咁樣寫出嚟就可信好多呢
beebeechan 發表於 2022/12/3 20:35

如果所寫有文有路,有理有據,就算係猩猩寫,都可以相信喎。
如果所寫有文有路,有理有據,就算係猩猩寫,都可以相信喎。
昊暠昺 發表於 2022/12/3 23:28

咁若有40幾隻猩猩, 分開地方, 唔同時間, 各有各寫.....寫完後又可以夾得埋既...你唔止「都可以相信」,, 簡直要信硬添哩
自從造天地以來、自然的永能和自然性是明明可知的、
昊暠昺 發表於 2022/12/3 21:52

咁即係「自然的永能」「自然性」都係「造」出嚟囉
你話唔係天主所造、你俾個滿意既答案出嚟哩
beebeechan 發表於 2022/12/3 20:28

講咁多做乜呀,叫牠出來對大家講清楚咪得囉,廢話連篇!
咁即係「自然的永能」「自然性」都係「造」出嚟囉
beebeechan 發表於 2022/12/4 00:48

但"自然"不是造出來,不然你也就是說"神"是造出來的了。
咁若有40幾隻猩猩, 分開地方, 唔同時間, 各有各寫.....寫完後又可以夾得埋既...你唔止「都可以相信」,,  ...
beebeechan 發表於 2022/12/4 00:41

只要係合情合理,咁又的確可以相信喎!

但若不合情理,就不必信之。如說神是信實講話算數不會變,可是舊約話以牙還牙,而新約反之還要給另一面佢打,前言不對後語,明確是不對口供,當言不應信之。
好, 我當有依個世界(只係當有, 我沒有承認是有),

咁的確, 好大可能存在住一個完美的智慧,

而我唯一能夠說的, 只是意識存在, 咁我就當意識就是這個完美的智慧.

這是最正常的想法, 那個永火BBQ神經老巴, 排隊都未輪到佢做神啦
好, 我當有依個世界(只係當有, 我沒有承認是有),

我是覺醒者 發表於 2022/12/6 09:15

你俾我摑一巴, 睇下痛唔痛,
咪知你係咪實實在在地存在囉
你俾我摑一巴, 睇下痛唔痛,
咪知你係咪實實在在地存在囉
beebeechan 發表於 2022/12/6 23:05

我曾經夢見被一隻蝙蝠咬心口,我痛到醒咗!
你即係話因為黃啟基於1966年喺赤柱監獄被執行死刑,所以說明英女皇伊利沙伯二世係智障白癡兼癱瘓嘅人?
你 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/2 09:25

你5樓係講你件天主佢咁公義,公義到包庇基督教徒殺人放火滅族,強姦性侵。
還要製造一班自以為有智慧的傳教神棍出來用千混帳論來掩飾基督教的惡行,和迷惑不知道基督教惡行的人去迷信一個壞事做盡,好事不做的邪教:耶穌教!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
宇宙萬物皆天主所造。
證據呢?
聖經寫囉。
聖經點嚟?
神所默示。
咁即係神寫?
當然係人寫啦!

……… ...
昊暠昺 發表於 2022/12/3 18:44

基督教製造出來的“天主” 只能造出強姦性侵的人渣同說謊包庇傳教不面紅的人渣,人渣教當然只能造人渣的產品囉!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個