返回列表 回覆 發帖

[凡事感恩] 過唔到2022年 息了地上勞苦

倡禁慾的宗教不止基督教神職人員:

佛教認爲,世界有五欲,而淫慾是其首要,正如《楞嚴經》說“淫心不除 ...
beebeechan 發表於 2023/1/8 23:38
基督教,果然【又再】要消灭仏道。
同當地既人生得多無關
beebeechan 發表於 2023/1/9 12:27

當地人生得多就梗係無關啦,講緊全個地球既人口嘛:
現代氣候危機,都是人太多的錯?
係提醒你唔好用少數來代表大多數:
beebeechan 發表於 2023/1/9 12:26

你自己講房中術先,乜你認為道教人士修房中術係大多數咩?
佢哋唔夠伊斯蘭好生養, 就快會冇咗demographic dividend
,at%202.6%20children%20per%20woman. ...
沙文 發表於 2023/1/9 11:19

呢個係重點,無得駁,但本聖經無理由預言到天主教徒唔夠穆斯林好生養下話?
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 14:38

哦...原來係都明唔可以以少概全既
只係一到反基(反天主教)時先特登唔記得

(我以為性侵孌童既神父係大多數添)
當地人生得多就梗係無關啦,講緊全個地球既人口嘛:
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 14:37

你成日有文就唔讀內容, 只顧標題

全文都是話破壞環境的原兇是發達國家的消費。
而這些發達國家人口又是遞減中...政府都是在鼓勵多生育啵

破壞環境, 生態失衡.....因為「生得多」, 只係一個錯角
佢哋唔夠伊斯蘭好生養, 就快會冇咗demographic dividend
,at%202.6%20children%20per%20woman. ...
沙文 發表於 2023/1/9 11:19

乜demographic dividend 係因為「生得多」先有咩
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 14:38

房中術記於《太平經》, 是號稱道教的第一部經典, 收在<道藏>之內。是最重要的十三部經書之一。
咁都話未讀過就唔好話俾人知你修道
回覆 84# 抽刀斷水

一直以來都有咁嘅擔心, 否則就唔使設唔准避孕rule
房中術記於《太平經》, 是號稱道教的第一部經典, 收在之內。是最重要的十三部經書之一。
咁都話未讀 ...
beebeechan 發表於 2023/1/9 23:21

房中術响道教好多經典都有提過,至於你聲稱得知「房中術記於《太平經》」,煩請指教邊章邊節、經文如何,以便研究討論。
回覆  抽刀斷水

一直以來都有咁嘅擔心, 否則就唔使設唔准避孕rule
沙文 發表於 2023/1/10 07:20

呢啲咪講真野囉,什麼避孕違反自然云云,睇到我一頭霧水一嚿雲。
擺明係搵黎講啦,佢地點會介意違反自然?麻甩佬剃鬚又夠違反自然,總唔見佢立例同錫克教一樣唔剃鬚?
Don't know where God is but the Devil is in the details
擺明係搵黎講啦,佢地點會介意違反自然?麻甩佬剃鬚又夠違反自然,總唔見佢立例同錫克教一樣唔剃鬚? ...
沙文 發表於 2023/1/11 07:11

唔係, 男人剃鬚係想個樣擢啲, 方便溝女, 性交, 繁殖。。。唔係違反自然
唔怪之得姊妹殺手剃得咁L滑淨啦, 性交, 繁殖。。。唔違反自然

Don't know where God is but the Devil is in the details
唔怪之得姊妹殺手剃得咁L滑淨啦, 性交, 繁殖。。。唔違反自然
沙文 發表於 2023/1/11 09:18

其實閹咗咪無鬚囉,唔駛成日刮面剃鬚咁麻煩。
其實閹咗咪無鬚囉,唔駛成日刮面剃鬚咁麻煩。
抽刀斷水 發表於 2023/1/11 12:39

咁你都閹喇
每日慳番剃鬚時間, 年終慳唔少, 時間就係金錢
沙文 發表於 2023/1/11 09:18

未必,
可以係鍾意食意粉, 飲latte...
方便啲
咁你都閹喇
每日慳番剃鬚時間, 年終慳唔少, 時間就係金錢
beebeechan 發表於 2023/1/11 22:16

如果我發誓以後禁慾,真係會咁做,咁先至有破釜沉舟既氣勢嘛。

不如我都係畀啲心機,上好慕道班,最後晉升為神父,當即自閹,咁就可以以生命影響生命,以神父影響神父。
如果我發誓以後禁慾,真係會咁做,咁先至有破釜沉舟既氣勢嘛。

不如我都係畀啲心機,上好慕道班, ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/11 22:39

發咗誓都要閹嚟加碼...咁即係你都唔信你發既誓哩。。
發誓嚟把撚咩

(咁閹完仲要拎去免治...免得有日醫學倡明可以駁番)
不如我都係畀啲心機,上好慕道班,最後晉升為神父,當即自閹,咁就可以以生命影響生命,以神父影響神父。
抽刀斷水 發表於 2023/1/11 22:39

依家都可以造出robot, six-million dollar man..
難保第日可以做埋robot細佬, 接通條快感神經線, 閹咗都一樣少得妙妙妙

閹周不閹心...無用既

耶穌既話:
有些閹人,是被人閹的;有些閹人,卻是為了天國,而自閹的。能領悟的,就領悟罷!」

閹....唔係淨係指有無賓周
高級模式 | 發新話題
換一個