返回列表 回覆 發帖

[凡事感恩] 過唔到2022年 息了地上勞苦

本來只是事實的報導, 頗客觀的。
可是, 你就畫蛇添足加上:[凡事感恩],「過唔到2022」。
就給人一點幸災樂禍, 以愉悦的感覺來說某人的不幸。

如你不明白:那當你父母年三十晚離世時, 我又說:感恩啊 (息了地上勞苦了)。。。過不到虎年了。。。。。你感覺又會如何?
我想搞清楚個concept,先去話你父母、我父母、你仔女、我仔女。

你認為息了地上勞苦,得享永生,是應該屬 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/2 17:10

又即咁, 老豆要出差三, 五年先返嚟。 雖然知道老荳會返嚟,
離開時都唔會係太開心既事嚟。
呢啲正常既人性 (除非你唔係好正常哩)

不過...又真架.
有啲人, 平時幾正常, 但一到反基時便變咗反常, EQ, IQ 大跌volt
不當比喻地遊花園,對釐清問題並無任何幫助。不如你直接回答啦:你認為息了地上勞苦,得享永生,是 ...
抽刀斷水 2023/1/3 10:37 提交

答案, 你返去個「花園」到搵喇。
不當比喻地遊花園,對釐清問題並無任何幫助。不如你直接回答啦:你認為息了地上勞苦,得享永生,是 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/3 10:37

見你都幾鍾意佛, 我就佛你一佛。

佛典故:
「拈花微笑」有禪宗第一公案之稱。根據《大梵天王問佛決疑經》,佛陀在靈山會上拈起花,莊嚴地示向眾僧,默然不語。眾人不明所以,面面相覷,只有大弟子迦葉尊者破顏微笑。

没有一個佛子會對典故說:「遊花園,對釐清問題並無任何幫助。不如你直接回答啦」, 個個都扮高深, 開悟咁…
你扮下野哩
(我都仲未攞朵花出嚟)
答案:你由此至終都不相信會有永生。
抽刀斷水 發表於 2023/1/3 21:25

比喻中, 亞女都信老荳係會返嚟架喎
不過, 仲係苦口苦臉喎
你成日又比喻又盛,其實你想講咩呢?你仲信唔信有永生架?
抽刀斷水 發表於 2023/1/4 00:07

耶穌說教, 都用咗好多比喻架
說明, 用比喻....係好既方法
至少, 一喻, 你就無話可駁...只能炒冷飯
回覆  beebeechan

你最叻就係將自己比喻為耶穌啦,幾時得閒釘下十字架畀大家見識下。 ...
抽刀斷水 2023/1/4 10:34 提交

不如先將你的馬桶水變成紅酒哩。
他將前教宗之死視為不幸,我一直以為他不相信有永生,現在反覆思量,發現尚有一個可能性,就係他認為前教宗不符合資格上天堂得永生,要落地獄受苦,那當然是不幸啦。

抽刀斷水 2023/1/5 10:27 提交

咁出席喪禮既嘉賓咪應該要笑口噬噬、載歌載舞囉?
陳版友可能不自覺,他幻想自己已升格為最後審判者了。

抽刀斷水 2023/1/5 10:27 提交

我睇你就愈嚟愈「下流」「哈佛」哩
90幾真係叫做笑喪顧喎
沙文 2023/1/6 00:03 提交

笑喪係唔需要悲哀,不是可以大笑、大事慶祝咁
都唔係唔得啫。莊子死老婆就死得很高興

莊子妻死,惠子吊之,莊子則方箕踞鼓盆而歌。

惠子曰:「與人居,長子老身,死不哭亦足矣,又鼓盆而歌,不亦甚乎!」

莊子曰:「不然。是其始死也,我獨何能無概然!察其始而本無生;非徒無生也,而本無形;非徙無形也,而本無氣。雜乎芒芴之間,變而有氣,氣變而有形,形變而有生。今又變而之死。是相與為春秋冬夏四時行也。人且偃然寢於巨室,而我噭噭然隨而哭之,自以為不通乎命,故止也。」
沙文 發表於 2023/1/6 02:11

你識唔識我獨何能無概然點解?
即係阿莊未鼓盆而歌前也先有慨然。
(1)在父親葬禮上跳廣場舞的影片,引發網民質疑︰「人都去世了還這麼歡樂、這麼做不合時宜
抽刀斷水 發表於 2023/1/6 10:15

就這一句說明在喪禮上歡樂跳舞, 不是社會上一般都視為正常的行為…
(也說明你現在也不正常,「 哈佛」收了你做博士生耶?)
我都唔知點幫你添
抽刀斷水 發表於 2023/1/6 10:33

唔使卦住幫我喇
你救你自己先哩......
非教徒的喪禮上歡樂跳舞當然唔正常啦,應該衷惜死者要落地獄受苦丫嘛。

但教徒要上天堂都話係不幸 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/6 14:26

所以話你一反基就智商跌
既然係「非教徒」,, 點解又嚟信「死者要落地獄受苦」先?
唔係喎而家都興玩喪事好文明先進
為什麼看見現在好多葬禮上大家都很開心打牌的打牌,說笑的說笑?
...
沙文 發表於 2023/1/6 19:08

第日你老豆兩腳一伸, 都可以特別聲明想在靈堂有個靚模跳艷舞添....話呢個係死者遺願咪得囉, 盡孝咋

可唔可以話係「而家興」「「看見好多葬禮上。。。」
十八層地獄你無聽過咩?你以為「地獄」被基督教patent咗呀?
抽刀斷水 發表於 2023/1/6 23:19

你又無聽過有阿修羅道, 天道架咩
佛子死親都係向下輪架咩?
(仲要輪到最低嗰格:地獄道)。。。

其實佛子係咪各自心中有數, 知道自己罪業深(有啲不為人知, 仲未找數既罪)...個個上輪無望

點止?據聖座透露可靠消息,神職人員對AV視訊有極濃厚興趣。所以在追思彌撒上播放其生 ...
沙文 發表於 2023/1/7 10:25

唔知在公審判時會唔會播返你睇住AV打非基既視頻出嚟呢?
(天使聖神同你錄影咗?)
你唔好話畀我聽,你認為神職人員齋睇AV唔打下話?

點都好啦,好過搞人地啲細路啦,不過最好就閹鬼 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/8 00:36

第日公審時睇下你打得多定係嗰啲神父打得多喇。
佢打, 你又打......咁你就唔好話人打係傷風敗德(要閹), 你打就係生理需要, 唔係咁大罪
我無搞過細路喎,又無聲稱禁慾。

.
抽刀斷水 發表於 2023/1/8 15:56

呢到係講緊睇AV打非基, 做乜無喇喇又轉台去咗「搞細路」?
我無搞過細路喎,又無聲稱禁慾。

.
抽刀斷水 發表於 2023/1/8 15:56

咁亦有無搞過細路既神父唶
更亦有搞過細路既非基。
高級模式 | 發新話題
換一個