返回列表 回覆 發帖

北極光的穿越旅程

新年伊始,我冒險跑到北極圈的邊緣,體驗苦寒極地的人類生活。整個經歷就像一次時光隧道的穿越旅程 —— 冒著漫天風雪,踏過千年冰河,跨越被火山灰蕩平的森林和月球地貌似的無人區⋯⋯,一路走到大地的盡頭;驀然間,眼前出現了絢麗燦爛的北極光!在這宇宙裙擺飄拽出來的流光溢彩下,我好像感受到天地伊始的氣場,腦海中浮現出這段聖經經文:「在起初天主創造了天地。大地還是混沌空虛,深淵上還是一團黑暗,天主的神在水面上運行。天主說:『有光!』就有了光。」(創世紀1:1-3)

在大都會長大生活的人, 縱日都是看到的都是人造東西, 人的發明真偉大!
少見神造的大自然.....比較難領悟到神創。
回覆 1# 逃出魔幻紀

逃版友可分享一些照片,給我們開開眼界。
回覆  逃出魔幻紀

逃版友可分享一些照片,給我們開開眼界。
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 00:20

睇相又點及得現埸?
係電視睇放煙花...........不是味兒
我每次開燈之前都讀經:天主說:『有光!』
然後先致襟制,可以達到相同果效,較方便又唔駛凍到痾尿成冰柱。
Don't know where God is but the Devil is in the details
我每次開燈之前都讀經:天主說:『有光!』
然後先致襟制,可以達到相同果效,較方便又唔駛凍到痾尿成冰柱 ...
沙文 發表於 2023/1/9 01:50

你唔交電費就無「天主」哩
新年伊始,我冒險跑到北極圈的邊緣,體驗苦寒極地的人類生活。整個經歷就像一次時光隧道的穿越旅程 —— 冒 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/1/8 19:22

根據正常的智識同知識,有北極光都還未有你個耶和華啦,更不要吹你個耶穌同馬利亞了!
而且北極最早的地主是愛斯基摩人,科米人、雅庫特人、可汗人、曼西人、楚科奇人、多爾干人、科亞克人、南特西人、恩加納桑人、塞爾庫比人、青卡格赫人、伊特爾曼尼人、阿留申人、拉普人、鄂溫人、鄂溫克人、恩特西人、印第安人等。
識你個神係老鼠!

愛斯基摩人...係信奉什麼神的呢?

愛斯基摩人...信奉的眾神中,最有名的是空氣之神。海神。月亮神。
咦?乜唔見以色列個猶太人果個吹牛大話妖神耶和華耶穌同馬利亞嘅?

愛斯基摩人...信的多是阿拉斯加原住民宗教、因紐特宗教、薩滿教、萬物有靈信仰!

點呀?耶穌教又想組織恐怖傳教隊去迫佢地放棄自己既信仰去信耶穌?
唔信就滅佢地族,殺曬佢地既父母,捉曬愛斯基摩人..啲仔女入集中營去改造?
唔肯信耶穌教的就性侵強姦,然後再虐待弄死班愛斯基摩人...兒童,埋在北極圈的邊緣?

基督教徒睇北極光係假既,陰謀滲透入各處搶地殺人,擴張基督教勢力係真既!
連南北極咁大自然既樂土都唔肯放過?
一個心腸咁黑同污穢既教,創世救世?揾鬼信啦!
耶穌教應更正為殺人滅族的死亡邪教!信者必死教!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 7# beebeechan

有電多,賣翻畀hydro都得
回覆  beebeechan

沙文 發表於 2023/1/9 02:33

呢副野, 都先要有天主既光才能行

沙文 發表於 2023/1/9 02:33

唔好咁招積
天主只要派啲雀仔嚟便可以使人既發明黯然無電

都係撳個掣方便啲
回覆 10# beebeechan
咁不如直接睇太陽啦, 洗L捱凍?極光都係要有太陽先至有啫!
咁不如直接睇太陽啦, 洗L捱凍?極光都係要有太陽先至有啫!
沙文 發表於 2023/1/9 03:04

你都唔知野係極光, 同日光唔同架喎

真係話和牛同水牛肉....大家都係牛肉, 無分別咁
咁你即係話樓主腦海中浮現出這段聖經經文完全係誤解, 極光同天主講嘅『有光!』根本係美麗的誤會
Don't know where God is but the Devil is in the details
根據正常的智識同知識,有北極光都還未有你個耶和華啦,更不要吹你個耶穌同馬利亞了!
而且北極最早的地主 ...耶穌教應更正為殺人滅族的死亡邪教!
信者必死教!
leefeng 發表於 2023/1/9 02:20
同意,死邪教!!!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
呢副野, 都先要有天主既光才能行
beebeechan 發表於 2023/1/9 02:48
副野你个基督正臭閪{屎窟窿}》,

都先要有【不知所谓的】天主既光顾才能行
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
新年伊始,我冒險跑到北極圈的邊緣,體驗苦寒地的人類生活。整個經歷就像一次時光隧道的穿越旅程 —— 冒 ...
寄生虫建议先生弭,
因1太危险。

因2不值得。

基督教 === 假大空【毒。骗。焗】

睇相又點及得現埸?
係電視睇放煙花...........不是味兒
beebeechan 發表於 2023/1/9 00:47
敢,
死尔,
陈日君,
朱耀明,
就好快快快能d去个度传教la我晓教导你。
逃出魔幻紀 發表於 2023/1/9 01:46

謝謝逃版友凍天雪地凍到騰騰震都關顧本網,真是蓬蓽生輝。

北極光真是人間美境,期望我也有機會可以親眼看到。
冒著漫天風雪,踏過千年冰河,跨越被火山灰蕩平的森林和月球地貌似的無人區⋯⋯,一路走到大地的盡頭;驀然間,眼前出現了絢麗燦爛

基督教徒講大話真係厚顏無恥到不用打草稿!

冒著漫天風雪會看到極光嗎?
答案係:下雪天肯定是無法看到極光的,即使是多雲天氣,
由於雲層過於濃厚,也會對極光所呈現出來的視覺效果產生影響。

而且去看極光的人或團體,亦唔會需要「冒著漫天風雪,踏過千年冰河,跨越被火山灰蕩平的森林和月球地貌似的無人區」咁行行下,就驀然出現北極光的啦,你呃下未去過的人就得嘅!

【極光是一種等離子體現象, 它是由太陽風帶電粒子流進入地球磁場時,被南北兩個磁極所吸引,使這些電粒子移動時就會釋放出熱,使大氣層發亮。極光是出現在夜空中的光芒,它可能藍、綠、或是粉紅色的。它時而靜止,時而又像是水流一樣細細擺動。 】

同你個大砲吹牛基督教係完全冇毛錢關係,還面皮九尺厚咁吹『有光!就有了光。 」? ? ?

基督教徒放篤屁都掛住用黎傳教?知唔知個醜字㸃寫架?
(不過你講大話同誇大吹牛的事件已經唔係第一次,你經常用作假來傳教,真係衰過狼來了!)

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個