返回列表 回覆 發帖

美公佈宗教現況大調查 結果發現教堂使用率正降低

近日美國蓋洛普民調(Gallup Poll)公布了國人的教堂使用頻率調查,結果發現,現在多數美國民眾前往教堂做禮拜、禱告的頻率已不再如從前那般高,並且與此同時,該國沒有任何宗教信仰的無神論者也在同步增加,顯示當地宗教氛圍已不如舊時濃厚,且未來也有下滑跡象。

隨著網路、科技日漸發達,人類對於常識、知識的構建也越來越廣袤且完善,然於此同時,舊時支撐著大部份美國人生活、建置社會規矩的宗教條規也漸不為人們所用,因此老小民眾上教堂的次數也在同步減少,前往做禮拜、禱告的人數亦下降,顯示當地宗教氛圍漸淡,信仰人數頗有減少的態勢。

調查顯示,當前在美國,僅有31%的民眾表示自己每周都會前往教堂做禮拜,並有67%的美人表明自己僅在小時候跟著父母家人一起去做過禮拜,加上另有24%的美民表示自己已很少或不再參加任何宗教儀式,顯示當地的宗教氛圍與信眾敬拜程度已有所下降,前景黯淡。

此外,即便該國當前有80%的人存在宗教信仰,但也有34%的美國年輕人表明,自己只有在孩提時代去過教堂做禮拜,加上75%的無神論者表示他們對宗教信仰的探尋完全提不起興趣,顯示該國濃厚的宗教氣氛已成過去,未來起復的可能性亦不大。

本次美國民眾的教堂使用頻率調查,是美國蓋洛普民調(Gallup Poll)於12月21日公布、7月5日至8月23日執行的民意調查,針對美國18歲以上的成年民眾進行電話訪談,共完成2019份有效樣本,在95%的信賴水準下,抽樣誤差為正負3.0個百分點。

https://polls.com.tw/18985/
知乜事啦
沙文 發表於 2023/2/7 10:48
谢谢提醒。
回覆 49# 抽刀斷水
回覆 48# 沙文

著手研究緊,就咁匯豐saving買入美元,匯率應該幾差吧,正在看有咩途徑比較好。
Don't know where God is but the Devil is in the details
我唔係叫你炒 forex, 係叫你做鵪鶉咋
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實我人生買咗幾次外幣都大跌,好驚,買美元又好似無乜目的,有諗換美元買S&P500,暫時又未有時間睇下幫襯邊間銀行/證券行。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
掛人仔係咪咁穩陣,您諗您。我多口啫
回覆 43# 沙文

港幣即使唔鈎美元,都會鈎人仔啦,人仔近十年都幾穩架喎。
assume風險唔太大,就係無謂轉黎轉去

萬一有乜冬瓜豆腐,您回頭一睇,相對於脫鈎時的插水........屌,buy rate的蝕底係值得畀嘅保險費。想晾住揼想但唔捨得買磚,搵本聖經............
回覆 41# 沙文

哦,咁依家我仲喺蛙島嘛,貨幣轉換都會蝕啲買賣差價,如果風險唔太大,就無謂轉黎轉去咁啫。
簡略講下。有聯繫滙率,即係揸美元同揸港元係一様。之所以仲揸住HK$係因為大家信唔會脫鈎。

所以有聯繫滙率,揸港元雖不會輸,但揸美元都不輸,係一L樣的。但如果冇聯繫滙率,揸美元不輸,揸港元就喊都無謂。
所以不論有冇聯繫滙率,揸美元都較安全。
要慢慢搣就唔好揸咁多港幣。聯繫匯率唔知頂到幾時
沙文 發表於 2023/2/2 04:04

好有興趣知道詳情。
回覆  沙文

中國香港我熟路,當然可以搵到平野搣,但咁大個仔,搣之餘都想見識其他國家地區既風土人 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/2 01:06
请问,令郎学业……?
要慢慢搣就唔好揸咁多港幣。聯繫匯率唔知頂到幾時
回覆 36# 沙文

中國香港我熟路,當然可以搵到平野搣,但咁大個仔,搣之餘都想見識其他國家地區既風土人情既。
平啲慢慢搣
抽刀斷水 發表於 2023/1/30 17:46

未必要舟車勞頓。可能中國香港會變咗一個咁嘅地區。有排
中文閱讀理解能力有待改進,你要加油噢!
抽刀斷水 2023/1/31 14:02 提交

學無止境嘛
即使是影帝影后,演技都是要加油的。
一開始時講「往教堂做禮拜」頻率下降,唔好畫蛇添足,就唔複雜哩
beebeechan 發表於 2023/1/31 13:32

中文閱讀理解能力有待改進,你要加油噢!
回覆  beebeechan

咩野包埋唔包埋,頓號和字,睇到咁複雜做乜?

抽刀斷水 2023/1/31 12:15 提交

一開始時講「往教堂做禮拜」頻率下降,唔好畫蛇添足,就唔複雜哩
高級模式 | 發新話題
換一個