返回列表 回覆 發帖

美公佈宗教現況大調查 結果發現教堂使用率正降低

以下例子都是非教徒經常做的事情,離教者可因應自己的興趣選擇進行,並可發掘其他更多興趣。
抽刀斷水 發表於 2023/1/28 06:45

做愛、推廣獨立、顛覆政府或者讀PhD 學位都得啫,點解您冇include?
做愛、推廣獨立、顛覆政府或者讀PhD 學位都得啫,點解您冇include?
沙文 發表於 2023/1/29 17:45

只要缺乏咗教條既壓抑,做愛係天性,好自然就識架啦,呢樣興趣唔駛點培養既。

讀PhD 學位咪包含於「進修:持續進修」果度囉。

至於你提及其他事情,等我抵達安全地帶再回覆你啦。
.
從無提及民眾在教堂以外禱告的頻率。
抽刀斷水 發表於 2023/1/29 12:34

我就係話俾你知禱告唔一定要「前往教堂」既
畫蛇唔好亂添足
不如你學好啲中文再傾啦。

抽刀斷水 發表於 2023/1/29 12:34

咁齊齊學中文哩

現在多數美國民眾前往教堂做禮拜、禱告的頻率已不再如從前那般高,

「前往教堂做禮拜」與「禱告」之間係用上頓號。
表示一句話中「並列詞」之間的停頓。
例如:古人把筆、紙、墨、硯合稱為文房四寶。
是說四樣東西, 筆不是紙, 紙不是硯..

如做禮拜包埋祈禱...
句法就是咁寫既:
現在多數美國民眾前往教堂做禮拜和禱告的頻率已不再如從前那般高

(如做禮拜已有祈禱的部份, 咁就更加唔使沙文咁:除褲來放屁
咪係Pew Research Center囉,點會次次。
抽刀斷水 發表於 2023/1/29 12:36

你搬埋個Pew出嚟仲好,
亞「嫖」同「鳩笠」都係美國公信力幾高既民調公司嚟
之不過, 佢地既調查結果又成日不協調, 有出入, 甚至係相反既意向...
都唔知信得邊個好

所以, 呢啲民調結論, 唔使咁認真睇既
你搬埋個Pew出仲好,
亞「嫖」同「鳩笠」都係美國公信力幾高既民調公司嚟
之不過, 佢地既調查結果又成日不 ...
beebeechan 發表於 2023/1/29 23:51

你又搬龍門,我無野要補充喇。
至於你提及其他事情,等我抵達安全地帶再回覆你啦。
抽刀斷水 發表於 2023/1/29 04:36

祝您平安搬竇。不過萬一搬唔到,將危險地帶變翻安全都得
你又搬龍門,我無野要補充喇。
抽刀斷水 發表於 2023/1/30 01:25

咁真係唔好充有野
祝您平安搬竇。不過萬一搬唔到,將危險地帶變翻安全都得
沙文 發表於 2023/1/30 20:28

未有咁快行動,可能提早退休,然後去山旮旯地方居住,平啲慢慢搣。住到厭再移居另處,享受不同地方的風土人情。
回覆 24# beebeechan

「和」字咪又係並列。小雲和小吉好重要,唔通小雲包埋小吉咩?
回覆  beebeechan

「和」字咪又係並列。小雲和小吉好重要,唔通小雲包埋小吉咩? ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/31 10:04

無錯, 小雲唔包小吉...係兩個

點解你又話
「美國民眾前往教堂做禮拜、禱告的頻率」, 做禮拜即係包埋祈禱?
「往教堂做禮拜」和「祈禱」係兩樣野
人地調查只調「往教堂做禮拜」頻率..你就加埋「祈禱」頻率
#10 就係同你講呢點
回覆 31# beebeechan

英文原文係church attendance,無提及「做禮拜、禱告」。我都話台灣翻譯怕台灣人唔熟基督教儀軌,唔知道「往教堂」做些什麼,於是補充了「做禮拜、禱告」在「往教堂」之後。

你理解咗該句為呢兩個單項「往教堂做禮拜」「祈禱」;

實際應該係理解為「往教堂」「做禮拜、祈禱」,即「往教堂做禮拜」AND/OR「往教堂祈禱」。

咩野包埋唔包埋,頓號和字,睇到咁複雜做乜?
回覆  beebeechan

咩野包埋唔包埋,頓號和字,睇到咁複雜做乜?

抽刀斷水 2023/1/31 12:15 提交

一開始時講「往教堂做禮拜」頻率下降,唔好畫蛇添足,就唔複雜哩
一開始時講「往教堂做禮拜」頻率下降,唔好畫蛇添足,就唔複雜哩
beebeechan 發表於 2023/1/31 13:32

中文閱讀理解能力有待改進,你要加油噢!
中文閱讀理解能力有待改進,你要加油噢!
抽刀斷水 2023/1/31 14:02 提交

學無止境嘛
即使是影帝影后,演技都是要加油的。
平啲慢慢搣
抽刀斷水 發表於 2023/1/30 17:46

未必要舟車勞頓。可能中國香港會變咗一個咁嘅地區。有排
回覆 36# 沙文

中國香港我熟路,當然可以搵到平野搣,但咁大個仔,搣之餘都想見識其他國家地區既風土人情既。
要慢慢搣就唔好揸咁多港幣。聯繫匯率唔知頂到幾時
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  沙文

中國香港我熟路,當然可以搵到平野搣,但咁大個仔,搣之餘都想見識其他國家地區既風土人 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/2 01:06
请问,令郎学业……?
要慢慢搣就唔好揸咁多港幣。聯繫匯率唔知頂到幾時
沙文 發表於 2023/2/2 04:04

好有興趣知道詳情。
高級模式 | 發新話題
換一個