返回列表 回覆 發帖

末日逃生的尾班車何時出發?

係咪好似食自助餐咁, 有限時?

有限時, 催促住, 有壓力, 有啲人會起唔到機架喎 ...
beebeechan 發表於 2023/3/12 08:25

起唔到機咪快啲去哭牆撼頭埋牆,一次過撼大力啲殉主,趁機上埋尾班車去見耶穌!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
唔好講時代。盡量還原當年情節,教友較能感受經文。

但係我發現經文漏咗一 ...
沙文 發表於 2023/3/12 08:40

咁應該之前加插剪羊毛活動

如剪羊毛太枯燥就可以變通下, 改為男賓為女的脫毛。

沙文一定join團!
今天看到耶路撒冷哭牆的照片,心中頗為感觸,真替以色列人著急啊!

每當非猶太人去到以色列,尤其是站在哭 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/11 11:24

叫別人去天國,然後把財富留番俾你或你們基督教保管,係咪咁呀?

人地辛辛苦苦捱生捱死,用辛苦錢盡情吃喝,開心婚嫁,有問題嗎?
唔通阻住你基督教發達?
如果人地不開心婚嫁,開枝散葉,唔通留番俾你基督教神父牧師強姦先至開心呀?

又或者等你基督教殺死所有人,死剩種果啲要亂倫先至有後代?

叫人信基督教等同光頭佬賣生髪水?
不如你們示範,先去天國探路,拍些類似北極光相片返黎,否則鬼知你是否拆白黨詐騙集團?
用天國/緬甸引人入局,賣人豬仔斂財數銀紙?

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
唔好講時代。盡量還原當年情節,教友較能感受經文。

邊個話唔係當年既情節!?

列王紀上 14:24
猶大人行了上主視為惡的事;他們所犯的罪比他們祖先所犯的,更激怒上主,
23因為他們也在各地的高崗上,在各綠樹下,修築了丘壇、柱像和阿舍辣;
24境內還有為神賣淫的男女,完全仿效了上主從以色列前所驅逐的異族,做了種種可憎惡的事。

真係可以選A餐或B餐
但係我發現經文漏咗一些對白。佢地講價時點解冇講邊個畀房租?寫劇本嗰位好似唔夠經驗

要貼近當年情節, 就地正法都唔係問題, 唔使屣房租哩
做鳯姐冇商業登記,唔係商業
沙文 發表於 2023/3/12 03:21

做鳳姐都係商業行為,揸正黎做係應該開間公司報利得稅既,之但係佢地通常現兜兜收現金,無咁易查到出黎之嘛。
點解唔畀鳳姐自置物業?
沙文 發表於 2023/3/11 22:13

呢句有何不食肉糜既感覺,有能力自置物業的話,就收租咪得囉,仲使鬼做鳳姐。
回覆 47# 抽刀斷水
咁睇唔起人?您upload份balance sheet大家睇睇比較下?
https://www.facebook.com/80shing/posts/2098208033554511/
https://collection.news/appledaily/articles/L2YP3JDNGBPTLKEGAJIR4Z3WYE
https://collection.news/appledai ... IMGCGBN7UL5HH4IUDGE
最衰我唔係女人。不如叫我老婆……
回覆 44# beebeechan

塔瑪爾賣淫都係為咗方便耶穌有降生嘅支派,如果佢做得唔啱,耶穌就唔會咁犯賤特登搵這個支派降生啦, "耶穌要做雞先至生到出嚟" ,貪好聽咩

其實如果你睇經夠細心, 你就會發現關鍵喺:

境內還有為神賣淫的男女,完全仿效了上主從以色列前所驅逐的異族,做了種種可憎惡的事。

為神賣淫四個字, 天主並唔係嬲全部賣淫活動, 只要賣唔好係為, 例如為國、為家、為錢、為與趣賣淫,天主一樣咁高興
回覆 46# 抽刀斷水
現行法例似乎冇要求鳯姐做商業登記。有冇案例係政府告鳯姐冇商業登記?不如問下紫藤
http://www.ziteng.org.hk/zht/zi- ... -the-chapter-of-law
回覆  抽刀斷水
咁睇唔起人?您upload份balance sheet大家睇睇比較下?

最衰我唔係女人。不如叫我老婆 ...
沙文 發表於 2023/3/12 14:38

睇哂你啲畸屎,鳳姐一旦買咗物業,就即刻劏房出租畀其他鳳姐,咁由果一刻開始,鳳姐已不再是鳳姐了。

當中有個畸屎係出租後仍重操故業,應該就唔係為生活,可能係為興趣,呢點我承認係之前忽略咗既。
回覆  抽刀斷水
現行法例似乎冇要求鳯姐做商業登記。有冇案例係政府告鳯姐冇商業登記?不如問下紫藤
...
沙文 發表於 2023/3/12 17:05

根據香港稅務局的指引,就算沒有公司、沒有實體店面,非受僱人士只要在香港進行圖利的行為。例如在家接案、在 Instagram 賣衣服、賣蛋糕,或是在旋轉拍賣(Carousel)賣二手物品,統統都落入業務範圍,並需要向稅務局申請商業登記(Business Registration, BR)。

https://blog.ulifestyle.com.hk/a ... 3%E7%89%A2%E9%A3%AF

案例就應該無,可能執法有困難。
案例就應該無,可能執法有困難。
抽刀斷水 發表於 2023/3/12 05:07

政府有因各種原因拉鳳姐, 拉咗人之後通常嘅做法係找盡所有可以告嘅罪名,點解唔告呢樣嘢呢?只要發現佢冇商業登記就可以告㗎啦, 有咩困難呢?
政府有因各種原因拉鳳姐, 拉咗人之後通常嘅做法係找盡所有可以告嘅罪名,點解唔告呢樣嘢呢?只要發現佢冇商 ...
沙文 發表於 2023/3/12 21:16

咪最多只能話佢收過放蛇果次錢囉,之前接幾多客收幾多錢又無數簿又無記錄,點落叉住呀?警方唔會話自己做UC做咗半年黎拉個鳳姐無做商業登記掛?
我諗實情就係咁, 每月revenue少過一萬,就唔使登記, 否則你賣架二手車都奶嘢
但係政府無法證明佢搵幾多revenue一個月, 所以真係有水位走嘅
https://www.ird.gov.hk/chi/tax/bre_erp.htm

但係我都有個問題, 比如好似你咁有幾棟樓收租, 物業全部你自己名,咁又使唔使商業登記呢?

據我所知, 係唔使商業登記嘅, 只要喺稅務局登記

https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/property/propertyincome.htm

Don't know where God is but the Devil is in the details
據我所知,收租唔算商業行為,幾多棟都係,所以唔駛商業登記,畀物業稅就得了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
所以是否商業係任立法局話既啫,我都可以話收租其實係出售某段時間對某地方的佔用權,乜L理由唔係商業行為?點解租車係商業租屋就唔商業?
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以是否商業係任立法局話既啫,我都可以話收租其實係出售某段時間對某地方的佔用權,乜L理由唔係商業行為 ...
沙文 發表於 2023/3/13 03:50

係咪要睇
(1) 收租...是否你主要收入來源,
(2) 租是長期或是短期, 兩年租約, 與時鐘賓館咁俾人做炮房.....後者便是商業活動
  • 二世祖抽刀斷水不務正業淨係有幾幢樓收租, 都係唔使做商業登記㗎喇

2. 點L解兩年就唔商業,兩粒鐘就商業?
3.租架車兩年係商業定商業
出租物業行為歷史悠久,已經有另外一套法律監管和抽稅,咁就唔駛勞煩啲業主另外申請公司報利得稅了。

BTW,搵到住宅處所既法律定義:
住宅處所 (domestic premises)指獨立出租而完全或主要供人居住的處所(包括床位、小間、房間、整層樓、整層樓的一部分或建築物)︰  (由1953年第22號第2條修訂)
但以下的處所須不當作為本定義所指的住宅處所 ——
(a)只供不超過 2 名管理員或看守員居住的建築物或建築物的一部分;
(b)只供辦公室雜務人員或其家人居住的建築物或建築物的一部分;
(c)由主理酒店或旅館的人出租予客人的該等酒店或旅館的任何個別部分;

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap7!zh-Hant-HK

短租屬於酒店賓館經營,就算入商業行為。

租車都無受相關物業任賃條例涵蓋,所以又當係商業行為。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個