返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

有些reusable heatpad,塞在wetsuit 或drysuit內都得。I've tried it.
Hot to Go Reusable Heat Packs - Buy 4 Get 4 Free! https://a.co/d/6YHjNPx
Don't know where God is but the Devil is in the details
assuming 您講緊wetsuit.
沙文 發表於 2023/3/23 01:18

是的, 明明穿着全套wetsuit,但在海底仍然覺得非常冷,是什麼問題呢?Thanks
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
有些reusable heatpad,塞在wetsuit 或drysuit內都得。I've tried it.
Hot to Go Reusable Heat Packs - Bu ...
沙文 發表於 2023/3/23 01:26

所以,在海底覺得冷是正常的?
除了塞 Reusable Heat Packs之外,還有可以另外加穿什麼內衣嗎?Thanks
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
您著wetsuit 定drysuit?
Don't know where God is but the Devil is in the details
您著wetsuit 定drysuit?
沙文 發表於 2023/3/23 01:52

是wetsuit
回覆 125# leefeng
我建議首先睇下wetsuit係咪大得滯
https://www.scuba.com/blog/scuba ... under-your-wetsuit/
https://huntingwaterfalls.com/what-to-wear-under-a-wetsuit-for-warmth/
所以,在海底覺得冷是正常的?
除了塞 Reusable Heat Packs之外,還有可以另外加穿什麼內衣嗎?Thanks ...
leefeng 發表於 2023/3/22 09:35

答埋這個問題。
yes.因為水的density比空氣高, 所以水的heat capacity亦高過空氣。

which means 體溫在水中流失較快,所以同樣氣溫25 ℃度,水溫又係25 ℃,您浸落水總是覺得涼枕枕。

回覆 126# 127# 沙文

Wetsuit 是合身的,不過可能比較薄。
謝謝您沙文,
下次再有機會潛水,
我一定會預先帶備你推薦 Link 内的 The Mares Men’s Rash Guard ,or Rash vest,
和一于帶埋 heat packs (有備無患)
不用再因為凍到頂唔順,而要早早上船了!

非常感謝您的專業建議

.
你通常喺邊度潛?水好凍咩?California?
你通常喺邊度潛?
沙文 發表於 2023/3/23 06:06

我不是一個潛水發燒友,但偶爾去旅行,
見當地有潛水活動都會參加速成班玩下,不會潛很深的,都是看看珊瑚礁之類的。

一共只潛了两次,
一次和朋友去,在泰國普吉島Racha Yai,學習用水肺潛水看到金槍魚,石頭魚和石斑魚等海洋生物。
另一次亦是和朋友去,在海南島三亞蜈支洲島。
以上兩個地方都是熱帶,岸上很熱,以為水底會ok,原來很冷,非常冷!

另一次和家人去澳洲,當時正好在Cairns,
澳洲朋友問我想不想去大堡礁潛水,但因為陪伴家人,結果也去不成。

我只是初哥一名,不過海底的一切真是十分新鲜有趣!

.
您參加嘅應該係DSD- discover scuba diving. 齋陪您玩,冇證書,唔係正式潛水課程。
你講的地方,一般3mm wetsuit應該ok. 可能你特別怕凍
或者戴埋hood會好小小

I’ve been enjoying scuba diving for nearly 4 decades. Now I’m trying to give back to the sport. Is ...
沙文 發表於 2023/3/23 00:07

睇你咁外交部發言人風格,就知道多數都會玩得「唔夠盞鬼」。如果下下都墩起個款呢樣唔得個樣又唔得,仲邊度玩得過癮㗎?我哋成日喺水底戴住個豬嘴都笑到「呵呵呵」收唔到聲,如果下下俾你敲樽「叮叮叮」,仲邊有得玩㗎?下下都要成班人肩並肩背靠背組成同一陣線齊齊跟住你隻手指「望呢邊,睇嗰邊」,就真係幾「悶」。
回覆 132# 逃出魔幻紀

not like that,從來冇指天篤地,我都係同尐鴨仔玩埋一份。只要safe, 乜都可以做。
just like sex.
您參加嘅應該係. 齋陪您玩,冇證書,唔係正式潛水課程。
你講的地方,一般3mm wetsuit應該ok. 可能你特別怕 ...
沙文 發表於 2023/3/23 08:09

應該係你說的DSD- discover scuba diving. 齋陪我玩,
冇證書,唔係正式潛水課程。
是的,我特別怕凍。
唔鍾意黑媽媽可以扮nemo
回覆  逃出魔幻紀

not like that,從來冇指天篤地,我都係同尐鴨仔玩埋一份。只要safe, 乜都可以做。
jus ...
沙文 發表於 2023/3/23 08:21

我有次跟住個賓仔local guide,佢就係牛咁眼望住我哋成日敲樽,指天篤地,超悶!我哋真係玩得好癲,見到啲雙人梳化咁大嘅蚌(車渠)伸長支象拔噴泡泡,我哋揼舊珊瑚石落個象拔窿睇吓佢點,點知佢一嘢噴返出嚟,笑死我哋,如果俾指天篤地guide見到肯定告發我哋。
係咪海龜受驚會深潛唔夠氣死亡㗎?有一次我捉住隻海龜扮超人,點知佢加速放甩我游咗落下便,後來我睇到篇文章咁樣講,以後都唔敢摸海龜。
有一點令我很高興-您冇再潛水
有一點令我很高興-您冇再潛水
沙文 發表於 2023/3/23 08:47

講唔埋架,啲隊友仲不停出海,我啲架生仲喺雜物房,雖然out,不過仲用得 。
你都未答海龜問題
天主創造龜嘅時候設定咗佢要上水面抖氣,畀人捉住會浸瓜,佢冇話您知咩?咁都要問我
回覆 138# 逃出魔幻紀

您唔好潛啦,卦住玩唔福傳就少咗人得救您於心何忍
高級模式 | 發新話題
換一個