返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

有人說:「喜歡思考生命意義的人容易患抑鬱症」,我不大認同這個觀點,因為身邊有不少只看生命表象而從不深究人生本質的人,也都患上了抑鬱症。然而,想深一層,我發覺以上觀點不無道理。

有思想家認為:人生必然伴隨着生、老、病、死等「人生八苦」,其中之一稱為「五蘊熾盛苦」的,是諸般痛苦的根源,就是說我們都會不由自主地回憶過去、計劃將來,既放不下以往的損失,又憂心未來的風險,而且對目前的處境感到不安,整天心緒不得安寧。思想家認為所有人都陷在這「五蘊熾盛」的漩渦之中,難以自拔。針對這種痛苦無助的狀況,思想家想出了一種稱為「照見五蘊皆空」的解決方法,就是將世間一切視為過眼雲煙,既不執着於過去和現在,也不貪戀必逝之將來,一切隨遇而安,活在當下,如此這般人生就能避過諸般痛苦,我們的靈魂就會自動導航地趨向一個自在安樂、超生脫死的永恆境界云云。可是在現實中,大多數人都沒有思想家那種淡定功力,人們每天還是被那些負面因素牽來扯去,無法解脫,越想越焦慮,想來想去因而「想」出個抑鬱症就不足為奇了。

恰巧,本人就是一個喜歡思考生命意義的人,不願隨遇而安,不甘心活在當下,所以常喜歡置身於各種人生因素的牽扯力場中,思考生而為人的價值,探索人生的出路,但是我卻沒有患上抑鬱症。究其原因,這要歸功於我的思考方向跟宇宙的真理是吻合的,因為我跟隨了真理和生命的本體 —— 耶穌基督。主耶穌說:「我是道路、真理、生命,除非經過我,誰也不能到父那裡去」(若望福音14:6),只耍沿着基督這條生命之路,我就能回到宇宙萬物的源頭,回到永生天主父的身邊。置身於這樣一個宇宙最純正的能量場之中,試問又怎會患上抑鬱症呢?

思想家說人生必有「八苦」,天主卻說人生有「八福」,但是這些福份不是必然得到的,是需要符合條件才可享受的。《瑪竇福音》第五章記載了耶穌基督教導的「真幅八端」,詳細說明了這「八福」及享福的條件:「神貧的人是有福的,因為天國是他們的。哀慟的人是有福的,因為他們要受安慰。溫良的人是有福的,因為他們要承受土地。飢渴慕義的人是有福的,因為他們要得飽飫。憐憫人的人是有福的,因為他們要受憐憫。心裡潔淨的人是有福的,因為他們要看見天主。締造和平的人是有福的,因為他們要稱為天主的子女。為義而受迫害的人是有福的,因為天國是他們的。幾時人為了我而辱罵迫害你們,捏造一切壞話毀謗你們,你們是有福的。」(瑪5:3-11)以上相對於「八福」的條件中,含有神貧、哀慟、受迫害等痛苦元素,這些元素跟世人所渴求的快樂安逸的幸福生活模式充滿著矛盾,卻為何成了蒙福的必要條件呢?這就是天國的奧秘,若非天主親自啟示,人或許可以探索到這些奧秘之皮毛,但絕無可能究其根本,因為「十字架的道理,為喪亡的人是愚妄,為我們得救的人,卻是天主的德能⋯⋯ 因為世人沒有憑自己的智慧,認識天主,天主遂以自己的智慧,決意以愚妄的道理來拯救那些相信的人。」(格林多前書1:18,21)「耶穌對門徒說:『誰若願意跟隨我,該棄絕自己,背著自己的十字架來跟隨我,因為誰若願意救自己的性命,必要喪失性命;但誰若為我的原故,喪失自己的性命,必要獲得性命。』」(瑪竇福音16:24-25)主耶穌還說:「愛惜自己性命的,必要喪失性命;在現世憎恨自己性命的,必要保存性命入於永生。」(若望福音12:25)根據世間的邏輯,我們能夠理解這些話嗎?相信絕頂的思想家也未必能夠明白吧。究竟生命的本體耶穌基督呼召我們怎樣跟隨他,以獲得永恆的生命?我們下次再討論。
山羊與綿羊有什麼共同語言?麥子和莠子豈屬同類?「光明之於黑暗,那能有什麼聯繫?基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?」「格後6:14-15)
在這個網站的水面,我看到反基陣營老、中、青戰士並肩靠背,日以繼夜夜以繼日地對十字架展開輪番攻擊,極盡嘲笑謾罵之能事,攜手合作執行曲線光榮天主的任務。但我留意到網站的水底還有很多潛水網友不浮上來參加這個反基軸心,我是在跟他們溝通,正面光榮天主。「凡不隨從惡人的計謀,不插足於罪人的道路,不參與譏諷者的席位,而專心愛好上主法律的,和晝夜默思上主誡命的,像這樣的人才是有福的!」(聖詠集1:1-2)物以類聚,人以群分,我豈會參與譏諷者的席位嘅。
唔好俾啲「在線會員」數字呃到

係機械電腦而已.....
beebeechan 發表於 2023/3/20 11:33

真係有潛水網友㗎,曾經呢度拍烏蠅拍得好犀利嗰陣時,我就俾心機數下「回覆/查看」欄目,平均一個月有30人次查看。
最起碼,我浮出水面之前都係潛水觀察者;仲有,俾魔鬼控制嘅bigmonster講過幾次拜拜,然之後又忍唔住蒲返上嚟講嘢;仲有一個我唔記得佢叫乜嘢名嘅想離教嘅人,走入嚟問下離教者嘅心得,然之後唔出聲咗一輪之後,忽然間標出嚟鬧咗leefeng一餐,話估唔到離教者嘅言行原來係咁無良咁令人反感等等等等,揼低一句同離教者劃清界線,願天主祝福你哋之類嘅說話,就捩轉頭走咗,再冇出現過,我估計佢冇繼續潛水嘞。
您搵潛水網友?
咁您知唔知光能夠穿入幾深水底?
沙文 發表於 2023/3/20 11:32

唔浮出水面唞氣就叫做潛水,潛一米都係潛。
幾深睇唔到光我就唔知,我喺史畢丹潛到48米同鯊魚共舞,都好光下。
big eye looks through the dragon添。您揸乜嘢c-card, 用乜嘢gas mixture潛48m?
沙文 發表於 2023/3/21 13:04

其實我好水皮㗎,淨係中意跟着人去玩。唔知乜嘢係c-card,我諗可能係我櫃桶嗰張PADI咭掛?我得個advanced咁大把,所有嘢都係由老雀朋友一手安排;喺史畢丹(定係馬爾代夫?可能記錯咗都唔出奇)跟住個老雀一頭中落去急急踢水踢到水底先停腳,睇下個錶48米,同啲鯊魚玩咗一陣就即刻逐步上浮減壓除氮,停咗三幾次,上到嚟樽氣都所剩無幾啦,所以我估計係普通比例嘅氧氣。記得有一次老雀安排我用一樽特別mixture嘅氣,上水之後問我「係咪好舒服?唔會頭痛?」咁話,我回答佢「又係咁之馬,我不嬲都唔會頭痛。」
喂,你盲㗎?我依家標出嚟鬧緊“你逃出魔幻紀”一餐,都估到你呢件信教者嘅言行原來係咁無良,咁卑鄙 ...
leefeng 發表於 2023/3/21 11:06

耶穌基督講嗰啲「看,卻看不見;聽,卻聽不見,也不了解」(瑪竇福音13:13)嘅人,就係講緊leefeng你哋呢種人。
我講過呢度每個人都係我嘅老師,我當初想了解你哋嘅思想行為,同你哋每個人都認真傾過偈,包括你。你提出嘅每條問題我都認真答過,包括呢條關於神職人員嘅問題,我多次回答過你,亦都專門開貼講過,因為你冇記性,我都專登提你睇返我個貼。不出意料,你同旁觀者一樣,食米飯食咗成百年都仲係咁萌塞。「不了解」唔出奇,因為你哋離開咗天主,但係「看,卻看不見;聽,卻聽不見」,連人哋講過嘅觀點係乜都唔知,好似盲頭烏蠅咁超奇怪。我講過唔係叫你哋同意,係希望你哋知道對方嘅觀點,但係你哋完全冇咁嘅能力。唔單止唔明白天主講嘅嘢,連我前後兩次向你推薦嘅蕭若元嘅片,你都完全睇唔明,對地球人嘅說話你都理解唔到,仲有乜好講。
我已經多次向你哋表明我憎恨一切罪惡,你哋聽唔到睇唔到我都冇辦法。我冇講過任何一句支持犯罪(包括性侵或其他一切背叛天主、違反天主誡命嘅犯罪行為)嘅說話,但係對leefeng你支持蘇俄侵佔幾百萬平方公里清國土地並屠殺該土地三十萬滿清/中國人嘅言論深惡痛絕,當時睇到你寫嗰啲冷血說話,我就即時嬲到標眼淚,真係估唔到人竟然可以邪惡到咁嘅程度,所以話過唔想再同你講嘢。求天主憐憫你。
你不停咁喺我嘅觀點之外生安白造講啲無謂嘢對我完全唔起作用,你都係同返你啲全天候反基戰友講好啲,因為你哋啱晒嘴型,佢哋唔會覺得你厚面皮,又唔會對你嘅冷血言論反胃。
回覆  逃出魔幻紀
如果您真係AOW 應該知道唔可以深過40M. 您哋呢尐唔係老雀係盲毛
您冇nitrox cert畀樽mix ...
沙文 發表於 2023/3/21 18:51

呢樣嘢我不嬲都懷疑㗎喇,我學嘢同考牌嗰陣也也烏,所以我次次玩都跟住老雀,玩嘅嘢唔想自己諗咁多,我相信佢嘅專業知識,但係又知道佢有啲蠱惑,所以相信佢唔會用蠱惑嚟害我嘅,所以都幾好玩。潛水係一項非常好玩嘅運動,但係我知道危險性都幾高下,所以要有一個靠得住又爛玩嘅padi。我都唔記得去史畢丹嗰次我係Open Water定係Advanced,老雀唔俾我捐入洞口寫住Danger嘅死過人嘅窿(咁睇嚟48M多數唔去史畢丹儀係另外嘅地方),佢都唔係亂嚟㗎,不過睇落佢一啲都唔似信耶穌。
去這些sites唔會潛一日,您個錶showed過48m應該會locked您24hr冇得落水。您係metric or imperial, 會唔會搞 ...
沙文 發表於 2023/3/21 19:58

講笑咩48ft,得嗰十零m睇金魚,肯定係48m。不過你提醒咗我,咁肯定係馬爾代夫嘞、應該係最後一dive,然之後返小島酒店發一日牛痘(唔記得話要幾多個鐘頭先上得飛機),由Sun Rise Restaurant坐到去Sun Set Restaurant
潛48ft很常有,depth係depends on the dive site, not how deep you want to be.我哋唔會特別中意deep divi ...
沙文 發表於 2023/3/21 22:34

多謝你提醒。可能你講得有道理,老雀爛飲爛食爛滾兼中意誇張講嘢,60都唔知夠未就成日入醫院等死咁。我好多年冇潛啦,玩開嗰班人而家仲繼續珀琉、馬爾代夫、紅海、大堡礁、史畢丹、加勒比海氹氹轉輪流玩,我已經覺得悶,玩第二啲嘢,光榮天主,所以日日做到冇停手好忙碌,仲開心過潛水,而且都冇乜48M後遺症。感謝天主。話時話,講開潛水,真係好開心,近距離俾成千條鐵頭包圍,睇住佢哋一路食珊瑚一路對我眼超超,一路噴啲屎落我個面度,我自己好似變成鐵頭嘅一分子;PADI敲樽噹噹噹,暮然回首見到四條成幅牆咁巨大嘅魔鬼魚喺我後邊嬉戲,伸手可及,佢哋個口吞得我落咁大;捐入去神風敢死隊嘅戰機,點知比呢啲二戰嘅武器鎅傷腳⋯⋯,唉呀講開真係太開心啦
PADI 係issue C-card的其中一個certification agency. 其他有SSI, NAUI, BSAC,SDI...。
C-card係certific ...
沙文 發表於 2023/3/22 04:06

其實我仲水皮過「唔合格菜鳥」,淨係想玩,所以淨係俾心機學嗰啲踢水、呼吸、下沉之類嘅技術,教練派嗰本《潛水員手冊》我都冇睇過。潛水制度就係咁,講自覺,大家為威餵,邊有得唔俾股骨㗎?friend都冇得做啊。我同沙文你唔同,你係專業人士,我係專業人士嘅「好安達」,一齊玩嗰啲好多都係助教或者教練,所以我乜都唔諗,一味跟住佢哋尋找刺激。
我要求好高㗎,深潛淺潛唔計較,最緊要dive dive有新鮮嘢玩。講真,真係好玩到呢⋯⋯,喺內太空同各種奇奇怪怪嘅生物玩,又可以捐入中途島戰役嘅戰機,軍艦入邊尋寶見證歷史,尋晚瞓落床諗起呢啲嘢搞到好難瞓着
係佢自己話唔知乜嘢係c-card既,唔係我講。
佢又話PADI 係佢櫃桶嗰張PADI咭。
佢乜都順口up,次次吹牛都 ...
leefeng 發表於 2023/3/22 07:30

你對鯊魚有疑問係好正常嘅(呢樣嘢沙文聽得明),所以特別答你一次咁多:鯊魚有好多好多種類,唔係剩係得大白鯊,我玩嘅係白旗鯊,唔會咬人。
仲有,記錯地方有乜咁出奇?潛水係一種嗜好,會不停出團去潛,去咁多地方潛咁多次,記錯地點好正常,就好似打Golf咁,你喺咁多個場打過無數次,但凡手順開波一Q on你都會好開心,但係喺邊個場同邊個人on喺邊個果嶺你點會記得咁清楚?淨係記得自己當時嗰下歡呼聲。
幾年前我就不停抱怨同你同埋旁觀者講嘢畫埋公仔畫出腸你哋都唔明,唉!而家又畫多次,下不為例。
潛水制度唔係咁, if you fail, you fail. friend就最多畀您無限次重考。
我都有failed過學員,不過見佢靚女 ...
沙文 發表於 2023/3/22 08:24

呢個角度你講得啱,我絕對同意!人命關天呀嘛,我試過同團嘅一個女人反晒白眼浮上水面嘔白泡,又有同團團友打氮醉俾醒目padi即刻拉返上去,所以嚴格考試係必須嘅。我咪講過好認真學技術而且好小心選擇玩伴囉,我次次出團都跟住啲勁人一齊玩㗎嘛,考我牌嗰個係老友兼死黨,點到佢唔簽?
畀條會咬人嘅你玩
沙文 發表於 2023/3/22 08:56

我好彩冇遇到個大白鯊,你有冇撞到過?有一次我遇到錘頭鯊,見啲大佬氣定神閑,所以我都唔驚到,不過事後有一個女人話佢當時全身僵硬。收尾科普先知錘頭鯊唔咬人。
玩完北極光,玩潛水,還不停出團去潛?玩鯊魚,玩魔鬼魚,現在又玩Golf,會唔會玩埋飛機?遊艇?火箭?
...
leefeng 發表於 2023/3/22 09:29

所以我話你,地球人用你嘅母語嚟同你解釋,兼畫公仔畫埋出腸,你點解永遠都唔會聽得明嘅?
我以前係講過我哋揸住部錢七入釣魚台食飯,門口班衛兵離遠就對住我哋部錢七行軍禮。而家再解釋多樣嘢俾你聽,武警衛兵其中一項絕活就係記車牌,我哋事先通知咗佢哋上司,啲衛兵一見到相應車牌,唔理勞斯萊斯、紅旗定係錢七,就會即刻立正舉槍敬禮,好耍家㗎。
你想像力太豐富啦,我從來都冇話過我係職業司機,我有話過司機嚟接我機。如果我揸車就等於係職業司機,咁貴國嘅總統拜登、川普、布殊、克林頓都係職業司機。講返轉頭,司機有乜問題?我有個朋友喺你選擇居住生活嘅國家做巴士司機,做得好自豪。高爾夫球喺美國係平民運動嚟㗎,你冇玩過咩?
從你嘅發言睇得出你憎人富貴厭人貧,從你完全唔知道共產黨係乜嘢就扮自己係共產黨去恐嚇哈佛專家,睇得出你欺善怕惡,想做奴才而做不成嘅悲哀。
又嘥咗啖氣添,下不為例。
I've seen tiger shark, bull shark, 2 of the 3 most vital sharks. But not the most deadly great whi ...
沙文 發表於 2023/3/22 09:47

你潛水有冇寫日記嘅習慣?係咪規定一定要寫嘅呢?我都唔明點解要寫,我基本上唔寫
you mean log book.
到我這個境界,費事了,2000個dives 同3000個dives冇乜分別,都夠考course director 有 ...
沙文 發表於 2023/3/22 10:31

除咗練好潛水技術用來增加自己玩嘅能力之外,啲規則我真係一無所知(包括寫log book嘅作用),所以次次都要掹住啲信任嘅老崔衫尾先敢出海。
見啲日本妹好認真咁樣寫埋晒啲「是日風平浪靜,萬里無雲,海平如鏡,巧遇乜乜物物,心情大好」之類嘅嘢,覺得好搲頭,心諗記係個心度咪得囉。而家聽你講,我估計寫呢啲嘢係升級c-card嘅必須程序。我啱啱查下自己本Diver’s log,完全空白。
乜原來你係地球人?乜你唔係天國以色列人咩?

你真巴閉,不知你本人是澳門邊一位高官呢?
你来自我介紹 ...
leefeng 發表於 2023/3/22 11:08

你真係失憶得好嚴重。成個話題,係講我嘅共產黨親戚死老公哭墳時講嘅一句說話而引起嘅,你話我扮有共官親戚係老作,好似好唔抵得我有共產黨親戚咁樣,不停講不停講,好似而家咁又話叫我回答又盛,見你咁恨做共產咁有求知欲,我就舉一啲我嘅親身經歷話俾你知共產黨嘅真正模樣,話俾你知你可能見過嗰啲去舊金山同鄉會拜年嘅領事館主任仔(你可能連見嘅機會都冇)並唔代表共產黨嘅全貌,並且話俾你知我而家信耶穌,唔會再參加嗰啲揮霍民脂民膏嘅遊戲。點知呢個解釋令到你憎人富貴厭人貧想做奴才而不得嘅病嚴重咗,呢個並非我嘅原意,真係唔好意思!
講住咁多先,呢幾句足夠你發揮想像力消遣打發無聊時間,唔講啦,下不為例。
寫20-30個dive.有時會遇見一些特別情況,dive operator可能會要求您要有一定次數logged dives. 可能係做樣 ...
沙文 發表於 2023/3/22 11:31

哦,原來係咁。咁即係如果我想升級,就叫operator同我解釋吓啲內容,落水實習下,跟住同佢講「我唔寫啦,你同我簽咗佢啦!」佢就會話「咪咁啦,求其撩幾個字,好好睇睇啦,最多我同你撩啦」,咁就搞掂。我諗你老死叫你簽你都係咁啦。
講笑啫,我知道越高級責任越大,人命關天,而家我除咗佩服你英文好,又佩服埋你嘅認真嚴謹,不過唔知你會唔會玩得好悶,唔夠盞鬼呢?
戴呢個錶咪唔L駛寫咯懶人
沙文 發表於 2023/3/22 12:02

我out咗唔知有啲咁嘅好嘢,三千幾蚊又唔係好貴,真係懶人嘅福音。
戴呢個錶咪唔L駛寫咯懶人
沙文 發表於 2023/3/22 12:02

你照顧下你個搭訕friend啦,佢唔明悶同
高級模式 | 發新話題
換一個