返回列表 回覆 發帖

有精神病是否可以信耶穌?

基督鬼徒個個都有精神病,你問都多餘。
旁觀者 發表於 2023/3/26 08:12

佢自己都有神經病,「可以治療精神病」?等第二世啦。
旁觀者 發表於 2023/3/26 08:39

你寫呢兩句真係笑鬼死我。
唔好諗有冇精神病,你想信耶穌,首先第一件事就係要將你心目中同埋屋企嗰啲如來佛觀音菩薩黃大仙乜乜物物 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/4/1 10:29

屋企人拜神,但又叫佢將屋企既神像全部揼爛晒掉晒落垃圾桶?你想玩死哈版友咩。
你無讀埋人地跟住講嗰句:
「如果屋企人拜神就唔好強人所難,你自己喺心入邊完全清除晒對嗰啲假神嘅信仰就 ...
beebeechan 發表於 2023/4/1 23:57

文字表達如果唔清晰,就好容易令人誤會,正如話將「屋企嗰啲如來佛觀音菩薩黃大仙乜乜物物偶像」全部揼爛晒掉晒落垃圾桶,原來到後尾只係將「自己嗰啲如來佛觀音菩薩黃大仙乜乜物物偶像」全部揼爛晒掉晒落垃圾桶,唔好搞屋企人果啲,咁係咪清楚好多呢?
至少你依家都係承認咗係誤解了魔幻的意思
至於是他「文字表達唔清晰﹞,, 定係你「big eyes see thro ...
beebeechan 發表於 2023/4/3 00:15

什麼叫「唔好強人所難」?你演譯為唔掉屋企偶像?還是唔影響屋企人拜神?

都係果句,文字唔清晰,讀者的解讀就不能精準了。
打爛他人信奉的神像,毫無疑問完全是挑釁行為,請各基督徒自重,也請停止教唆他人作出這種行為。

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1306
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
宗教淡薄並不一定是壞事,世上許多人都沒有宗教信仰。
回覆 29# 哈佛專家

千萬別受耶穌的徒子徒孫曲解而影響,請直接跟耶穌溝通了解。
佛教認為萬物都是因緣和合而生,生命也是一樣,各人的存在與消亡都有一定原因和規律。

係咪咁呀哈版友?
回覆 51# beebeechan

你就好似睇緊一局棋局既其中一步,問:點解要行呢步先?根據咩原因?

棋手可以解到上一步、上上一步,或者之後既佈局,但唔會解哂之前由開局起既每一步畀你知。
是的。佛教認為比較難破的是我執。大乘分兩種我執,人我執和法我執。佛教還討論到業力的存在。 ...
哈佛專家 發表於 2023/5/18 14:42

既然來到呢個世界都係一場緣份,咁就順住個緣份繼續好好生存落去囉。
係咪佛教好似啲老爺486, 得嗰32MB DDR , 就懶醒。
beebeechan 2023/5/19 11:16 提交

你以為天主教又解釋到所有野咩?到最後咪又話奧秘。
回覆 65# 哈佛專家

有咩方法令你無咁亂呢?藥物有幫助嗎?
我會繼續請天主教幫助,但不會入教。
哈佛專家 發表於 2023/5/24 19:53

咁就叻仔喇,用盡佢地既資源啦。
高級模式 | 發新話題
換一個