返回列表 回覆 發帖

謝謝陳版友讚我偉大真英雄

屌又話乜都多?毋忘初心。當初貴教都係靠搞到君士坦丁信耶穌,自此福傳如日中天。
照辦煮碗咪得咯 ...
沙文 2023/3/29 23:32 提交

咁要天主安排習帝體驗一下「米蘭橋」神蹟囉。
睇貴教歷史就知魔幻紀嘅concept係錯嘅。
在本網,搞掂抽刀就可令潛水友信主。
沙文 2023/3/29 23:39 提交

你睇得抽水咁大坎?
貴國平民擁槍世界第3,傷港人應爭取融入國家發展大局。(追溯到2014年開始)
沙文 發表於 2023/3/29 22:00

敝國好多自稱係平民既人,實則各有任務,「平民」一詞在敝國或須重新定義。
沙文 發表於 2023/3/29 23:39

好可惜我提出好多慕道問題,卻遭不屑一顧,實在浪費了大好福傳機遇。
習帝點會俾民間有咁多鎗? 不合邏輯
beebeechan 發表於 2023/3/29 06:31

鬼佬觀念中民兵is not military,係civilian, "militia" 這個名呃咗鬼佬
https://baike.baidu.com/item/%E4%B8%AD%E5%8D%8E%E4%BA%BA%E6%B0%91%E5%85%B1%E5%92%8C%E5%9B%BD%E6%B0%91%E5%85%B5/10994600
小氣吖你
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/28 19:07

唔係我小器,您自己話費L事睇,咁我何必嘥9氣
"你send上嚟嗰幾條link,我冇一條可以認真由頭睇到尾,都係撥下撥下睇,知道個鈎係用嚟鈎彈殼就ok嘞。"
https://exchristian.hk/forum/vie ... age%3D1&page=14
"你send上嚟嗰幾條link,我冇一條可以認真由頭睇到尾,都係 ...
沙文 發表於 2023/3/30 03:15

你啲Link咁專業,冇乜野可以俾魔幻發揮佢既吹牛機會,
佢當然要扮下野好下台:我冇一條可以認真由頭睇到尾,都係撥下撥下睇……
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
好可惜我提出好多慕道問題,卻遭不屑一顧,實在浪費了大好福傳機遇。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/29 09:14

我唔記得有冇提出過,如何選擇傳教目標,其實同偷車的原則一樣:取易不取難。
譬如一架好易偷的平車,同一架好難偷的貴車,傳教佬會揀前者。寧願密食當三番較有把握。resources用在您身上,結果打水漂,但同樣effort, 時間,可以找到幾十甚至幾百人信主。所以用tesources在您身上唔值得。當然這亦有“人貴自知”因素,所以嗰位教徒對阿蕭的“人貴自知”視頻有咁深體會。面對您這座大山,您以為真係有信德就郁到您咩?得唔得佢自己都知,唔係耶稣話得佢就信,又未至於蠢成咁。

這是傳教嘍囉的心態。天主傳教就不同了,天主完全明白“射人先射馬,擒賊先擒王”,幾多羅馬窮鬼信都只能成世傳地下教,只需搞掂一人就一天光曬。上有好者,下必有甚焉,只要大陸有這個人信,9千萬黨員必先轉舦,跟住全國急轉彎。

米蘭橋神跡有幾難呢?點解只能搞一次?
睇貴教歷史就知魔幻紀嘅concept係錯嘅。
正如從前君士坦丁一信,福傳 ...
沙文 發表於 2023/3/29 23:39

桐油埕始終都係裝桐油,始終都係戒唔甩睇錯重心嘅軸心思維習慣。
抽刀同你有君士坦丁咁大嘅統治權咩?你哋兩個有能力逮捕、監禁、屠殺、邊控網友咩?你哋雖然有咬同踐踏嘅能力同技巧,但係就冇可能識得鑑賞珠寶。最重要嘅一點係:你哋唔認識獨一無二嘅珠寶設計兼生產者,
我就同佢好熟㗎,所以一講珠寶同你哋「溝唔埋」,因為講極你哋都聽唔明睇唔到。
珠寶設計者嘅主權同老抽老沙你兩個嘅主權豈可同日而語?設計者將成個鑽石十字架擺喺雲端引領君士坦丁打勝仗,君士坦丁睇見聽到之後心悅誠服,佢強迫啲人信,係咪全部人都心悅誠服真正相信?唔知!因為仲有撒但存在。佢有冇show珠寶俾老習睇?應該冇。但無論如何,你哋兩個將自己嘅能力同珠寶設計兼生產者嘅能力類比,簡直就係發夢!
睇吓《達尼爾先知書》第3章嘅拿步高,就知道君士坦丁嘅能力係幾咁有限。
能力有限嘅係您啫。您連我哋兩個能力有限都唔擺唔平,退而求其次:“哎呀我同好恰嘅潛水網友溝通咋”。
Don't get me wrong. 我好佩服您嘅人貴自知。
Don't know where God is but the Devil is in the details
我唔記得有冇提出過,如何選擇傳教目標,其實同偷車的原則一樣:取易不取難。
譬如一架好易偷的平車,同 ...
沙文 發表於 2023/3/30 08:03

其實好似賊仔,都有分普通毛賊同超級大盜,前者密食當三番,後者係會挑戰高保安系統,希望獲得更大回報。

傳教者亦都係一樣。啲普通料既,覺得對方在技術上難以攻陷,解答唔到對方慕道上既疑問,就轉移其他目標;之但係啲超級傳教者,就識得向皇帝埋手,就算幾難埋身,都扮鬼扮馬,君不見明清以來啲超級傳教士都圍住皇帝團團轉,又借用之前被教會壓抑的西方科技玩意,等皇帝以為呢個宗教好科學,又學中文又著儒服,就係有超級大盜既雄心壯志了。
"你send上嚟嗰幾條link,我冇一條可以認真由頭睇到尾,都係 ...
沙文 發表於 2023/3/30 03:15

你冇嘥氣喎,起碼我知道曲尺有個退彈鈎。
喺專業方面,就憑你知之為知之不知為不知嘅嚴謹態度,唔肯定嘅嘢就最多揼條link出嚟俾人參考,或者講句「唔答你」,而唔會copy鋪晒啲Google百度嘢出嚟扮係真知灼見咁話乜乜物物之馬咁,所以佩服你嘅專業精神。
我曾經將一支自動步槍拆到完全散晒,記憶中係冇嗰「鈎」嘅,彈殼係靠響火之後嘅氣體迫佢撞到退彈窗後邊個斜位彈出嚟嘅,係咪款款槍都係咁我唔知,而且點解步槍同衝鋒槍嘅子彈粒粒都打得響嘅呢?我都得閒Google下同問吓啲老雀先。
回覆 51# 抽刀斷水
佢地幾乎成功。明最後一個太子受洗信耶穌,教名又係君士坦丁。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%9C%B1%E6%85%88%E7%85%8A
我曾經將一支自動步槍拆到完全散晒,記憶中係冇嗰「鈎」嘅
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/29 17:58

慳尐啦好心您

如果冇鈎,要rim來做乜L嘢

https://shop.windhamweaponry.com/product/kit-extract/
回覆 51# 抽刀斷水

某程度上傳教士算係成功咗。永曆帝算是明朝末代君王,亦有受洗,不過佢老婆多,斷捨難。
https://k.sina.com.cn/article_33 ... b.html?from=history
慳尐啦好心您如果冇鈎,要rim來做乜L嘢
沙文 發表於 2023/3/30 10:08

我唔知rim係乜,反正我拆晒都搵唔到個鈎,如果真係有,咁可能係藏喺活動槍機團座入邊掛,我第日問老雀,你都唔係呢瓣嘅專家。
係呀,我呢亭連耶穌都唔信之笨7人當然乜L都唔識,您再問我嘢就係您笨7
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 55# 沙文

明朝都係借怪力亂神黎開國,結果滅朝又係要信基督教,最後改天主教為國教,係咪想轉運?

【倚天屠龍記】朱元璋真的是明教徒嗎? 一文睇清明教淵源
correction: 有一說話永曆本人冇洗,佢老母有洗, 待考證

https://baike.baidu.com/tashuo/b ... 22a16620c4fb11e1fb2
後來佢地又成功咗2次。

但唔知是否基督教東來就會變劏豬櫈,南橘北樍,信焉

https://www.kosmoschina.org/%e8% ... %e7%a5%96%e6%bd%98/
高級模式 | 發新話題
換一個