返回列表 回覆 發帖

謝謝陳版友讚我偉大真英雄

希特拉都唔係屠殺全部猶太佬啫,您又唔可以咁話佢
https://aish.com/the-jews-of-india-a-tale-of-three-cities/

您一味喺度lecture 我唔care自己的重要教務,過唔過意得去咖?
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14973&extra=page%3D1
Don't know where God is but the Devil is in the details
希特拉都唔係屠殺全部猶太佬啫,您又唔可以咁話佢

您一味喺度lecture 我唔care自己的重要教務,過唔過意 ...
沙文 發表於 2023/4/8 05:37

少, 即係你帶班菜鳥潛到10米深海底,
哇....大把垃圾, 堆填區咁

都唔係有珊瑚魔鬼魚, 有鯊魚摸下既!

佢地上水鬧夠你, 「唔care自己的重要教務,過唔過意得去」...
雖則你都有責任說要保護海底環境, 不過個海底乾唔乾淨唔係你做得來既事嚟…

所以你都唔好在委任上海主教一事上嚟煩我
沙文先生,我想請你評價一下我在網上見到的這位仁兄:
此人出身基督教家庭,基督徒父母將他養大成人;
此人在基督教學校讀書,基督徒老師將知識教俾距;
距後來同一味基督徒女士結婚,這名基督徒女士為他生兒育女;
Guest from 144.76.195.x 發表於 2023/4/7 05:32

嗱唔好話我高竇唔睬您,我幫您聯絡嗰位仁兄。在我再三追問下,佢同我分享了他的心路歷程。

其實,生仔係佢老婆主動的。因為她缺乏安全感,驚住終有一天仁兄會離開佢返去羅紗蓮身邊,於是想用個仔來束縛仁兄。
仁兄見佢對自己一片癡情,於是不主動亦不抗拒,遷就她成其好事。所以,事情係仁兄為她犧牲,而唔係她為仁兄生兒育女。
Further more. 仁兄的老豆唔係基督徒,佢阿媽就係。
其實,生仔係 ...
驚住終有一天仁兄會離開佢返去羅紗蓮身邊,於是想用個仔來束縛仁兄。
沙文 發表於 2023/4/8 08:18

嗯....羅莎蓮都會生仔架喎
佢做咗絕育, 紮咗? 定係LGBTQ 中既T
回覆 144# beebeechan
解釋咗係因為可憐基督女一片癡心咯
回覆  beebeechan
解釋咗係因為可憐基督女一片癡心咯
沙文 發表於 2023/4/8 08:25

癡心...好易變黐身
係就係黐咗上身,但係我對基督教都幾好,所以由9得佢。
嗱,我對責教都冇趕盡殺絕啫,潛水教友對我的accusation完全一場誤會。我對貴教算唔話得卦?
Don't know where God is but the Devil is in the details
係就係黐咗上身,但係我對基督教都幾好,所以由9得佢。
嗱,我對責教都冇趕盡殺絕啫,算唔話得卦? ...
沙文 發表於 2023/4/8 11:43

諗多少少
你老婆係基女, 仲係新教嚟...一定俾牧師講到唔好共負一軛既
佢點解要癡你呢?
係咪你都有的「基」礎? 「基」性相吸?
都算係咖。我從來冇發過誓一定唔會信基督教,相反地,我發誓如果我信基督教就一定會嚴格執行耶穌吩咐——賣L曬全部assets賙濟窮鬼。到時她一定高興過窮鬼
沙文,你又係度轉移話題喇。我想問的係,基督教明明對你有恩,何以你會惡毒攻擊基督教???
個人認爲,做人應該有番D感恩之心,本人在内地貧困山區,曾見過不少接受過基督教救濟的孤兒,
距地對基督教十分感恩,表示如果沒有基督教,距地早就餓死左。沙文你飽讀詩書,更應該懂得飲水思源的道理啊。
到時就過癮咯。我想賣身家,佢唔制,咁點呢?唯有離婚。唔知牧師又點講?
...

我發誓如果我信基督教就一定會嚴格執行耶穌吩咐——賣L曬全部assets賙濟窮鬼

沙文 2023/4/8 12:07 提交

你耶弗大Jephthah上身喇。
我都預咗真正聽主耶穌話,做壞規矩將佢地比丁下去,實係會畀人屌咖啦。為咗真理,我會堅持
沙文,你又係度轉移話題喇。我想問的係,基督教明明對你有恩,何以你會惡毒攻擊基督教???
個人認爲,做 ...
Guest from 144.76.195.x 發表於 2023/4/8 12:21

呢間學校個個老師都係勁嘢,估唔到臨時代課老師都講到一堂咁令人感動嘅課。
119#對我嘅震撼感,比睇到屋仔司機房入邊向三十萬死者傷口灑鹽嘅行為有過之而無不及。我對屋仔司機房嘅鹽充滿咗厭惡、憤怒同憐憫;但係對119#就冇憤怒感覺,只有傷感、無語同憐憫。
我記唔起我何曾有“惡毒”攻撃基督教喎。
學校方面,能夠得到好學生入讀,係佢嘅光榮,但係佢嘥我好多時間搞什麽早禱、聖經堂,我都未向貴教要求compensation.
其實係我對基督教有恩。所以您哋報答我,如果唔係,有咁好死服事到我咁冧?
至於家庭方面,我根本唔想出世做人,而家未經我同意監硬生我出來面對做人各種麻L煩,我都唔同阿媽計較,仲要以為咁就係對我有恩?

仲有咩問題?
您就梗係想人人都要您救濟,咁就可以話全世界都欠咗您。話唔埋嘅,或者有一天我都會乞食街頭,到時您咪施捨個發財錢咯,人有旦夕禍福,或者有機會嘅,who knows?
填詞走9曬音,咁您都話得?
沙文 發表於 2023/4/8 02:35

自從出現離教者黃霑之後,啲人先開始講究填廣東話詞都要啱音之嘛,教會不嬲都當離教者隱形架啦,所以啲歌咪一直都唔啱音囉。
回覆 157# 抽刀斷水
is that so?
點解我細路嗰陣聽我阿嫲played粵曲黑膠碟,從來都冇走音歌詞?
我都預咗真正聽主耶穌話,做壞規矩將佢地比丁下去,實係會畀人屌咖啦。為咗真理,我會堅持 ...
沙文 發表於 2023/4/8 13:05

咁你千祈咪為要「將佢地比丁下去」, 學亞巴郎獻子。
(到時天主唔一定早為你準備咗一隻羊)
學猶大扑新袍仔都唔好。
唔好堅持!
至於家庭方面,我根本唔想出世做人,而家未經我同意監硬生我出來面對做人各種麻L煩,我都唔同阿媽計較,仲 ...
沙文 發表於 2023/4/8 14:04

咁你又明知故犯, 生你亞仔出嚟托咩
高級模式 | 發新話題
換一個