返回列表 回覆 發帖

耶穌是神嗎

樓主對伊斯蘭教的理解,是自小家庭教導、跟隨長老學習、還是自修自學?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
同性戀不是病也不是罪。同性戀只是大自然的一部分。現代科學對此早有研究。
哈佛專家 發表於 2023/5/18 04:30

動物界中也有存在。
動物界中時有「亂倫」,子少母,父少女,兄妹姊弟少,父母會吃掉子女…….咁係咪都可以放到「人」的 ...
beebeechan 發表於 2023/5/18 15:07

教會時有發生既神父孌童,其實都唔應該放响人的社會啦。
回覆 73# beebeechan

唔通神父孌童、行淫、性侵,又合理咩?

有句說話:知法犯法,罪加一等。可惜响神父性侵方面,見唔到有罪加一等,更反而質疑受害者。
世界, 不論幾時, 在何處都係會有壞人。有人跌倒。
不合理既地方係在你: 只針對做神父的。 ...
beebeechan 發表於 2023/5/18 20:56

你係想無人關注神父性侵醜聞係咪?咁對世界有咩好處?
回覆 112# Anonymous

大屠殺 = 受天啟?
大家學定講呢句,必要時可保平安:

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
有權威人仕都指出弗洛依德堆野係垃圾嚟
你仲走去執垃圾當寶!!
beebeechan 發表於 2023/9/29 21:18

想了解係邊方面既「權威人仕」?一般想了解心理學既人,都唔會當弗洛依德既典籍係垃圾架喎。
回覆 163# beebeechan

宗教影響心理架,你唔係唔知下話?

你答唔到「權威人仕」係乜水?係咪你自己呀?
#159 有講係邊個權威嚟鏟弗洛依德架喎。
Your eyes too big to pick up details?
beebeechan 發表於 2023/9/30 13:05

你响#159入面真係有講係邊個權威?

#159:

你都唔好斷章取維基啵
睇野睇全套

有權威人仕都指出弗洛依德堆野係垃圾嚟
你仲走去執垃圾當寶!!

再者...
有兩個梅瑟....只係維基條不知名既編輯者(9UP先生, 好似你, 連名都唔敢出一個, 叫匿名遊客)話唶
唔係弗洛依德本書中係咁講
有喎

莫非你個「包耍」不能大展鴻圖?
beebeechan 發表於 2023/9/30 21:22

原來你有附圖,呢邊真係睇唔到,可能個圖片暫存網站對香港IP有歧視。你响#170用咗唔同圖片暫存網站,我就睇到喇。

咁你cap呢段出黎,又係咪屬於由維基「斷章取義」呢?

你highlight既所謂「權威人仕」屬於聖公宗,權威性係咪已經可以普及代表基督宗教不同派別(包括天主教)呢?
權威不在甚麼派, 甚麼宗...
在於是神學, 聖經考古界有研究
beebeechan 發表於 2023/10/1 02:16

總之啱駛時就唔駛分宗分派,唔啱駛時就「他不代表我」,老實啲咁講咪大家都明白囉,响我面前仲駛乜兜圈遊花園啫。
如講教義, 的確, 聖公會是眾教分支中, 最接近天主教的
(或者, 不是由馬丁路德分出來罷) ...
beebeechan 發表於 2023/10/1 02:25

有咩接近唔接近啫,我同你係男人,唔通又好心聲互通,思想接近喇咩。

是就說是,非就說非;其他多餘的,便是出於邪惡。

你果然係邪惡的撒殫。
咁上主都未有出手阻止,即係「未到18禁」?
beebeechan 發表於 2023/10/1 15:46

天主有幾河出手阻止過邪惡的撒殫呢?
你既解作, 就是基督徒回答:如天主係咪全能全知...., 只需說「是, 不是」,, 唔好講其他

只不過, 睇睇英文 ...
beebeechan 發表於 2023/10/1 21:20

你成日睇英文版就以為睇緊原裝正版,咪又係譯文黎既啫。
所以咪話讀經升喱,係要睇多幾個版本來明白作者實在想講乜。唔係一本和合無誤。

B按:仲有,睇經要睇埋上 ...
beebeechan 發表於 2023/10/2 02:38

你咁讀聖經,幾世都睇唔完。

難怪不少教徒都唔識其他野啦。
咁世界咁多野, 得一世人,  一條命, 又真係唔會識得哂

(通常係愈識得多既人先識謙) ...
beebeechan 發表於 2023/10/3 09:51

長輩教落:唔好一本通書睇到老。

現在基督徒卻鼓勵一本聖經睇到老,要睇哂所有中英文譯本、希臘文、希伯來文,咁先巴閉。

唔緊要既,命就得一條,都係你自己既,你想點玩都得架。
叫你睇多個譯本,多個語文。。。。咁又點係「一本通書」?
beebeechan 發表於 2023/10/3 13:44

乜聖經有好多本架咩?

介紹返,呢本奴隷聖經正喎:https://archive.org/details/sele ... og/page/n5/mode/2up
呢啲好似睇A片, 重要地方打格仔, 女優戴住面具唔露臉.....唔好睇架喎
(咁你都話「正」既? )

咁呢啲又正 ...
beebeechan 發表於 2023/10/3 21:58

符合需求丫嘛,否則又點會立例要求要打格仔呢。

奴隷聖經都係一樣,睇完啲奴隷當堂順服哂。
回覆 210# leefeng

看來教徒很容易把聖經神話故事當成真實歷史來看待。
高級模式 | 發新話題
換一個