返回列表 回覆 發帖

井蛙可知海,曲士可明道,夏蟲卻不能理解冰

呢到都唔係講「生老病死」...
係講老荳俾咗件好野你, 你唔好好保管, 珍惜.....咁就會泡湯
...
beebeechan 發表於 2023/5/24 20:57

咁你不如用另一個比喻把啦。
以目前這版上活躍的幾個, 我看没有一個(包括你) 是「信了教之後不信」。。
不止未受洗, 「信了」...連「認識」這個宗教也談不上。
beebeechan 發表於 2023/5/23 10:34

只有以為自己是海是冰的低智人才會拿拿聲受洗去信一個教!

人在信一個教之前一定會睇下,估量下,了解下,研究下,究竟這個教係乜野黎。

買一個電腦都要研究品牌,質量,價錢,口碑…等等
基督邪教經不起任何驗證,質量差,歷史差,口碑差,又年年收奉獻拎去行淫賠償,毫無海,明道,冰的高潔和道德。
研究下…研究下…之後,想人信都難!

所以,信了,受洗了的基督教徒是一些什麼質量的人,相信大家已經心裡雪亮了吧? !

講到要「認識」這個宗教,相信沒有任何比離教者,無神論,和反基更「認識」了!
因為「認識」,所以才有離教者,無神論,和反基的出現! ! !

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
基督邪教本聖/性經話天主於6000年創造地球和世界萬物!

竟然有樹夠膽在80,000年前出現在基督教天主的私 ...
leefeng 發表於 2023/5/24 21:35

好厲害呀!

朱魯帕櫟樹有13,000年命 https://en.wikipedia.org/wiki/Jurupa_Oak

但Pando就有待商榷,有人估只有10,000歲 https://en.wikipedia.org/wiki/Pando_(tree)
咁你不如用另一個比喻把啦。
抽刀斷水 發表於 2023/5/24 21:49

睇嚟呢個比喻已經搞定咗你, 唔使出另一個
好厲害呀!

朱魯帕櫟樹有13,000年命

但Pando就有待商榷,有人估只有10,000歲  ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/24 21:57

無論如何,13,000年朱魯帕櫟樹,10,000歲的Pando 一定是一早站在黑洞中,
等基督教個神一創造完個世界自己拿拿聲插在天主未做完的地方定啦!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
好厲害呀!

朱魯帕櫟樹有13,000年命

但Pando就有待商榷,有人估只有10,000歲  ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/24 21:57

唔係咁厲害唶...
係有啲孤漏少聞而已。

對地球上有過億萬年的石層化石, 甚麼80000年的樹....
早到1857年便有人提出了一個 The Omphalos Argument。

你睇完, 有乜異議..再返嚟講講喇
係有啲孤漏少聞而已。
beebeechan 發表於 2023/5/24 22:21

你爺爺就"孤漏少聞", 未聽過有咁個成語.
如有得罪請多多包涵
抽刀斷水 發表於 2023/5/24 10:28

對邪惡的妖教徒何須客氣?
條feng狗, 旁漿棍, 白痴虫..嗰啲先係得罪
beebeechan 發表於 2023/5/24 10:50

抽插邪惡的妖徒, 正是義之所為!
你爺爺就"孤漏少聞", 未聽過有咁個成語.
旁觀者 發表於 2023/5/24 22:29

旁觀棍「尿漏寡虫」..你聽過未
抽插邪惡的妖徒, 正是義之所為!
旁觀者 發表於 2023/5/24 22:36

義肢所為就真....(即係你廢廢地...?)
妖徒有"三十三億", "科普特語專家", "路人甲", 你爺爺都未聽過呢.
妖徒有"三十三億", "科普特語專家", "路人甲", 你爺爺都未聽過呢.
旁觀者 發表於 2023/5/24 22:41

你又係哈佛生? 呢到有校友喔
義肢所為就真....(即係你廢廢地...?)
beebeechan 發表於 2023/5/24 22:40

"廢廢地"有你呢個不肖孫子?
"廢廢地"有你呢個不肖孫子?
旁觀者 發表於 2023/5/24 22:43

咁又真無你咁勁
你可以拎「泥膠者之家」瀨屎勁勳章
人既智慧(同你條命一樣), 天主俾得你時, 亦可以隨時收番
beebeechan 發表於 2023/5/24 10:46

你爺爺查(手旁, 系統没這字)定支擂漿棍等佢出來, 看牠如何"當面報應", "決不延遲"!
咁又真無你咁勁
你可以拎「泥膠者之家」瀨屎勁勳章
beebeechan 發表於 2023/5/24 22:52

"瀨屎勁勳章"除屁眼教主外, 還有誰可拿?
    一聽到要拉去釘十字架, 就嚇到標屎, 猛嗌救命!
你爺爺查(手旁, 系統没這字)定支擂漿棍等佢出來, 看牠如何"當面報應", "決不延遲"! ...
旁觀者 發表於 2023/5/24 23:44

揸.......屎人用屎統
"瀨屎勁勳章"除屁眼教主外, 還有誰可拿?
    一聽到要拉去釘十字架, 就嚇到標屎, 猛嗌救命! ...
旁觀者 發表於 2023/5/24 23:49

隔咗一年, 見你都仲係升唔到厘.....都係唔調教你住
這個是你的意思, 留番俾你發揮補充一下想講乜
, 我廢事估嚟估去
beebeechan 發表於 2023/5/23 21:41

你根本格性无能为力!
圣经,煽动>“废王”【Daniel 2:21】
高級模式 | 發新話題
換一個