返回列表 回覆 發帖

癲癇病患會看到上帝並與之對話

又奇怪的是信了佛教的阿育王,從屠殺變為和平?
leefeng 發表於 2023/5/23 05:03

又要少你...

信了佛教的阿育王,從屠殺變為和平?

典故摘自:《阿育王經.卷第三.供養菩提樹因緣品第三》

當時有一個叫分那婆陀那的國家,這個國家的人都信奉外道。一個佛門弟子把這個情況報告阿育王,阿育王便派密使去探察。

過了些日子,密使帶回外道的經典著作,阿育王看了非常生氣,下令把分那婆陀那國的外道異教徒全部殺光,一天之內竟殺了十萬八千多人。

(那時的阿育王, 是信了佛的啵, 不過, 殺十萬多人啫, 比起那個「大海既舵手」, 濕濕碎)

leefeng....真係唔戴眼反基, 唔戴眼信佛

宗教知識, 你有排學喇

PS
其實都唔止宗教知識,歷史,時事,科學你都都係一嚿暈……10、10、10。
又要少你...

典故摘自:《阿育王經.卷第三.供養菩提樹因緣 ...
beebeechan 發表於 2023/5/23 08:02

起碼最後阿育王後悔,再沒有迫害各宗教的具體記載。
不過阿育王幾百年之後的基督教就更利害,
基督教從耶穌開始一路殺到今世紀的今天仍不止息。
基督教徒不但殺得快,又殺得準,一支洗衣粉都可以以耶穌之名取下幾十萬男女老幼婦嬬的生命!
基督教徒喜歡血,喜歡性,姦淫擄掠,小孩子都是基督教的最愛!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
leefeng....真係唔戴眼反基, 唔戴眼信佛

宗教知識, 你有排學喇

PS
其實都唔止宗教知識,歷史,時事, ...
beebeechan 發表於 2023/5/23 08:03

我冇宗教知識又如何,
我只需要戴眼看穿基督教天主教耶穌教的虛偽和危險,看到基督邪教在污染地球,危害人類而反基就夠了!
唔通你反毒品要先去學處方,先去試食嗎?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
起碼最後阿育王後悔,再沒有迫害各宗教的具體記載。
不過阿育王幾百年之後的基督教就更利害,
基督教從耶 ...
leefeng 發表於 2023/5/23 21:46

你叉開話題把銀咩
呢到係講阿育王信咗候佛係咪就停止唔再屠殺......
(不如你話係斬業非斬人喇)
佛陀的家族居住聚落,範圍半徑不到五百公尺,根本談不上是一個國家
beebeechan 發表於 2023/5/23 07:45

佛陀根本不能與耶穌比, 佛陀只是個小王子, 耶穌就唔同咯, 牠是吹遍全世界唔面紅的吹牛大王!
佛陀根本不能與耶穌比, 佛陀只是個小王子,
旁觀者 發表於 2023/5/23 22:18

經老師我一教教你, 你都知佛陀只是小王子, 日後唔好講到佢出家, 有王唔做.....咁偉大囉
佛經中說悉達多還是「王子」時, 仍要下田種土地。
出家修佛...就唔使做喇喎
烈日當空時可在樹下乘涼
經老師我一教教你
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:21

你教你爺爺? 你爺爺就教過你唔少, 可惜你丁點都未有智慧領受.
出家修佛...就唔使做喇喎
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:42

信天誅邪教就可以"蕎"埋對手, 唔做都"得著百倍"!
你叉開話題把銀咩
呢到係講阿育王信咗候佛係咪就停止唔再屠殺......
(不如你話係斬業非斬人喇) ...
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:03

你自己個屁眼都識講啦:犯罪不代表不明白。
育王信咗佛係咪就停止唔再屠殺呢?因為佢還未明白啦!

.
又要少你...
典故摘自:《阿育王經.卷第三.供養菩提樹因緣 ...
這個國家的人都信奉外道。……
beebeechan 發表於 2023/5/23 08:02

什么外道?犹太教?
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
你叉開話題把銀咩
呢到係講

信咗候佛係咪就停止唔再屠殺......
(不如你話係斬業非斬人喇) ...
beebeechan 發表於 2023/5/23 22:03
他的屠杀,只不过是

个人行为
你自己個屁眼都識講啦:犯罪不代表不明白。
育王信咗佛係咪就停止唔再屠殺呢?因為佢還未明白啦!

. ...
leefeng 發表於 2023/5/24 02:11

咁你執番你句垃圾話, 同我死開喇
咁你執番你句垃圾話, 同我死開喇
beebeechan 發表於 2023/5/24 21:22

「犯罪不代表不明白。」係你為基督教開脫的用詞,
為什麼別人拎來用又叫做垃圾話呢?
你又表演用屁股吃飯,用口大便?

大家等你死在離教網,一定普天同慶!

.

「犯罪不代表不明白。」係你為基督教開脫的用詞,
為什麼別人拎來用又叫做垃圾話呢?
你又表演用屁股吃飯 ...
leefeng 發表於 2023/5/24 22:19

你個豬腦仲未知你的話垃圾在邊到...
唔係「明唔明白」, 係垃圾在你話阿育王信咗佛後就唔再濫殺。

連佛經自己都記咗..阿育王殺異端外道, 仲拍埋手叫好, 護法有功喔!!

你乜銀都唔知, 日日係到屙屎
阿育王殺異端外道, 仲拍埋手叫好, 護法有功喔!
beebeechan 發表於 2023/5/24 22:29

"天主"要殺盡異族, 移鼠教殺死三輩親人, 你重話好嘢, 係"智慧"開始呢.
"天主"要殺盡異族, 移鼠教殺死三輩親人, 你重話好嘢, 係"智慧"開始呢.
旁觀者 發表於 2023/5/24 22:49

睇你既帖, 都幾肯定係你既「智慧」未開始過
睇你既帖, 都幾肯定係你既「智慧」未開始過
beebeechan 發表於 2023/5/24 22:57

睇你地基督教个帖【& “圣经===夺权”等等】, 都幾肯定係你地「《夺权的》智慧」已開始咗
高級模式 | 發新話題
換一個