返回列表 回覆 發帖

挪亞方舟

回复38#

quote:“咁唔信既人又可以証明神既唔存在嗎?”

基督徒惯用嘅狡辩方法,妳唔能够证明存在已经等如不存在了!(普通法---若要证明一个人有罪,必须提出证据。)
咪等科学家去证明俾妳睇咯。
ali 發表於 2011/10/27 21:51

都好似等左幾千年哩。。。。。(仲要等幾耐呀? 我無咁長命囉)
回复38#
(普通法---若要证明一个人有罪,必须提出证据。)
..
ali 發表於 2011/10/27 21:57

可笑的是, 你要証明無神, 卻是無証據
乜邏輯上, 「搵唔到」就等同是「無」架咩?
「普通」邏輯之喎
所以, 我咪無批錯你囉, 你反得很無邏輯
回复42#
quote:“都好似等左幾千年哩。。。。。(仲要等幾耐呀? 我無咁長命囉)”

够话世界末日,千几两千年都無咗影!咪继续千秋万世。。
回复40#
quote:“聖經都無交代2011年人類會有 iphone4S 用”

妳都发现圣经之不济,好大落差!回头是岸!
够话世界末日,千几两千年都無咗影!咪继续千秋万世。。

ali 發表於 2011/10/27 22:01

所以我咪又批你無邏輯囉
等科學找答案, 你就話幾千年都無算長
等世界末日耶穌再來, 2000年你就話好很長, 千秋万世。。
這是甚麼的邏輯?
大細超, 兩把尺, 不同準則 (咪即係無邏輯囉)
回复43#
quote:“可笑的是, 你要証明無神, 卻是無証據
乜邏輯上, 「搵唔到」就等同是「無」架咩?
「普通」邏輯之喎
所以, 我咪無批錯你囉, 你反得很無邏輯”

系人都知道,妳嘅所谓神之存在,但妳又拿不出证据。咁我反咩呀?妳『搵唔到』证据即系『無』证据啦!小学生对老师说:”我『搵唔到』份功课!" 即系『無』交功课啦!
小学生对老师说:”我『搵唔到』份功课!" 即系『無』交功课啦!

ali 發表於 2011/10/27 22:15

學生係話搵唔到份功課, 不是話無功課啵。
你呢個老師咁妄下判斷架?
你也不會是一個好老師。
回复48#
quote:“學生係話搵唔到份功課, 不是話無功課啵。
你呢個老師咁妄下判斷架?
你也不會是一個好老師”

妳又问吓边个老师會相信个学生真系無带抑或無做丫,总之系『無』交功课。
某甲话自己系神医。你唔信,你都會叫某甲证明俾妳睇有乜咁神!而妳有乜野办法证明某甲唔系神医哩!?
假如妳唔话『神』系存在嘅,我便不会要妳证明『神之存在』。太阳仍然响东方出嚟,青蛙继续會『哇哇』叫。。。
假如妳唔话『神』系存在嘅,我便不会要妳证明『神之存在』。太阳仍然响东方出嚟,青蛙继续會『哇哇』叫。。。

ali 發表於 2011/10/27 23:30

好哇, 見你幾帖既重點都係放在「存在」這個字上, 咁我又問下你, 你怎樣為「存在」作個定義先?
若你既所謂「存在」與我的「存在」是有不同的定義時, 咁就簡直變左係雞同鴨講哩(好明現在就是了!).
看不到, 測不到的可不可以「存在」?
那妳应该说出基督教对『存在』嘅定义为准;假如妳话圣经里面『挪用方舟』是真实历史,妳便需要提供充足证据来证明(影音使团花了基督徒那么多钱,不就是希望找到一些证据吗?虽然影音使团可能/也许在骗或被骗)。非基便相应妳所提出的证据嚟反证。唔可能只凭一句『神嘅智慧/安排系凡人不能够理解的』,或者简单的说『只管信,不准问』。。。就混过去。
那妳应该说出基督教对『存在』嘅定义为准;
ali 發表於 2011/10/28 12:13

甚麼是存在, 古今中外的哲學家也未能下一個人人認同的定義。 你也不要期望你, 我能辦到。

既然你都未肯定甚麼是存在, 所以不應用不存在來否定神。 不如, 乾脆地說一聲:不信。
假如妳话圣经里面『挪用方舟』是真实历史,妳便需要提供充足证据来证明(影音使团花了基督徒那么多钱,不就是希望找到一些证据吗?虽然影音使团可能/也许在骗或被骗)。非基便相应妳所提出的证据嚟反证。唔可能只凭一句『神嘅智慧/安排系凡人不能够理解的』,或者简单的说『只管信,不准问』。。。就混过去。

ali 發表於 2011/10/28 12:13

請不要將影音使團講過的話塞入我口。

你有點似美軍一到伊拉克, 見到著長白袍留鬍鬚的男子便亂鎗掃射咁囉。。。。。真的是一1個無知!
不過, 無知又是這類反基的特徵, 很容易認出。
“愚公移山”的寓言故事在中國可以說是婦孺皆知,
愚公移山卻是最混蛋的邏輯和最不能提倡的精神:

(1)
山有 ...
beebeechan 發表於 2011/10/26 17:14

如果有人問
怎樣的 中國人 是最 醜陋

我肯定回答 : 信封 基督教 和 其他 一神主意 的 中國人

自己民族 的 神話 就諷刺
其他民族 的 神話 就 拎來擦鞋
如果有人問
怎樣的 中國人 是最 醜陋

我肯定回答 : 信封 基督教 和 其他 一神主意 的 中國人

自己民族 的 神話 就諷刺
其他民族 的 神話 就 拎來擦鞋

...
Guest from 118.101.58.x 發表於 2011/10/28 20:39

那你為甚麼不棄用 iphone4, 改用驛馬, 飛鴿傳 email?
你為何不穿長衫馬褂留辮, 要穿波鞋黑T shirt 丹勞布褲?
你咪好醜陋囉?

怎樣的 中國人 是最 醜陋-----還持著狹窄民族主義那些囉!
那你為甚麼不棄用 iphone4, 改用驛馬, 飛鴿傳 email?
你為何不穿長衫馬褂留辮, 要穿波鞋黑T shirt 丹勞布 ...
beebeechan 發表於 2011/10/28 20:43

好像 你無咁 極端
我無話 唔信 中東既神話
唔代表 我信 自己 民族的神話

民族主義 都好過 你做 【漢奸】
幫 其他民族 擦鞋

仲有 ……
你唔好 忘記 ……
其實 你自己 同 奧薩瑪 卡達菲 這些 恐怖份子
都係 信 同一種 故事

伊斯蘭 恐怖份子
佢哋 的 古蘭經 又同 聖經 一樣 抄壟 猶太人 既 塔木德

不過 起碼 伊斯蘭 改篇 的 亞當夏娃
比 你哋 基督教 高尚的多
起碼 人哋 一開始 兩個唔係 赤裸
係 住 天堂
與上帝 一齊住
後來 上帝無能
俾 魔鬼 入咗 天堂 用 禁果 引 亞當夏娃 食
然後 兩個 好似 拍 三級片
衣服、 褲、底褲 …… 慢慢一件件 唔見咗
令到 製作 亞當夏娃 的 上帝 俾 魔鬼 取笑

之後 上帝 小氣
講 亞當夏娃 不聽上帝的話 食咗 禁果
領導佢(上帝) 在 魔鬼 面前 出醜
所以 趕 亞當夏娃 出 天堂
來到 地球
然後 人類 就係 亞當夏娃 的 仔仔女女 互相 做愛 亂倫 的 後代

這個 就係 恐怖份子(伊斯蘭) 的 版本
係唔係 高尚 過 你信既 聖經 好多
原因 就係 伊斯蘭 比 基督教 更遲寫
所以 基督教 之前 丟架 既 亞當夏娃 赤裸無罪
已經修改 變成 比較 符合 當時 的  【阿拉伯 文化】

恐怖份子(伊斯蘭) 的 耶穌 故事
都比你哋 基督教 更符合 故事邏輯
伊斯蘭 寫 耶穌 其實 俾 上帝救咗
係 其他人 代 耶穌 去 被處死
所以 耶穌 後來 會再出現 在 人間
係唔係 俾 你哋 基督教 更加符合 邏輯
基督教 版本 係 死咗 再 出現人間
就比較 唔科學

不過 伊斯蘭 的 耶穌 係 Isa
有些 恐怖份子 都 否認 Jesus 係 Isa

恐怖份子(伊斯蘭) 又係 抄壟 聖經 講 未來 會出現 一個 聖人 來 救地球
就係 上帝 派來 的 最後一個 聖人
亦都係 佢哋 崇拜 的 【默罕默德 聖人】 這個 好色 大淫蟲
娶到 13個 老婆
而且 非常 變態 其中 12個 老婆 係 自己 在 戰爭死去 的 戰友 的 老婆
玩 勾義嫂
另外一個 係 未成年少女

不過 恐怖份子(伊斯蘭) 就 真正 無拜偶像
就算 連 自己 聖人 默罕默德 的 肖像 都不可以 畫
所以 俾 你哋 基督教 更加 尊重 上帝的話
乖乖哋 幫 他們 的 無能上帝 打仗
雖然 明知 他們版本 的 上帝 連自己 的 天堂 都守唔住
俾 魔鬼 走入來

不過 你哋 既 上帝 都 一樣 無能
保護 唔到 亞當夏娃 俾 蛇 勾引
如果唔係 宜家 你同我 都可以 唔駛 浪費錢 買衫 買褲 買底褲
可以光明正大 互相 欣賞 彼此 的 性器官 幾大條

基督教 的 上帝 非但無能
而且 仲係 【性無能】
成世人 只 生得出 唯一既仔 【耶穌】

唔係咩
話名 係 上帝既仔
無做愛 又 點樣 有仔 ?

如果 上帝 用法術 magic 變出 耶穌
咁為何 亞當、夏娃 、你 、我、大家 都唔係 上帝既仔
除了 耶穌
你為何不穿長衫馬褂留辮, 要穿波鞋黑T shirt 丹勞布 ...
beebeechan 發表於 2011/10/28 20:43

好心 你無咁 極端
我無話 唔信 中東神話
就代表 我信 自己 民族的神話

我 民族主義 都好過 你做 【漢奸】
幫 其他民族 擦鞋

仲有 ……
你唔好 忘記 ……
其實 你自己 同 奧薩瑪 卡達菲 這些 恐怖份子
都係 信 同一種 故事

伊斯蘭 恐怖份子
佢哋 的 古蘭經 又同 聖經 一樣 抄壟 猶太人 既 塔木德

不過 起碼 伊斯蘭 改篇 的 亞當夏娃
比 你哋 基督教 高尚的多
起碼 人哋 一開始 兩個無 赤裸
係 住 天堂
與上帝 一齊住
後來 上帝無能
俾 魔鬼 入咗 天堂 用 禁果 引 亞當夏娃 食
然後 兩個 好似 拍 三級片
衣服、 褲、底褲 …… 慢慢一件件 唔見咗
令到 製作 亞當夏娃 的 上帝 俾 魔鬼 取笑

之後 上帝 小氣
講 亞當夏娃 不聽上帝的話 食咗 禁果
令到佢(上帝) 在 魔鬼 面前 出醜
所以 趕 亞當夏娃 出 天堂
來到 地球
然後 人類 就係 亞當夏娃 的 仔仔女女 互相 做愛 亂倫 的 後代

這個 就係 恐怖份子(伊斯蘭) 的 版本
係唔係 高尚 過 你信既 聖經 好多
原因 就係 伊斯蘭 比 基督教 更遲寫
所以 基督教 之前 丟架 既 亞當夏娃 赤裸無罪
已經修改 變成 比較 符合 當時 的  【阿拉伯 文化】

恐怖份子(伊斯蘭) 的 耶穌 故事
都比你哋 基督教 更符合 故事邏輯
伊斯蘭 寫 耶穌 其實 俾 上帝救咗
係 其他人 代 耶穌 去 被處死
所以 耶穌 後來 會再出現 在 人間

係唔係 俾 你哋 基督教 更加符合 邏輯
基督教 版本 係 死咗 再 出現人間
就比較 唔科學

不過 伊斯蘭 的 耶穌 係 Isa
有些 恐怖份子 都 否認 Jesus 係 Isa

恐怖份子(伊斯蘭) 又係 抄壟 聖經 講 未來 會出現 一個 聖人 來 救地球
就係 上帝 派來 的 最後一個 聖人
亦都係 佢哋 崇拜 的 【默罕默德 聖人】 這個 好色 大淫蟲
娶到 13個 老婆
而且 非常 變態 其中 12個 老婆 係 自己 在 戰爭死去 的 戰友 的 老婆
玩 勾義嫂
另外一個 係 未成年少女

不過 恐怖份子(伊斯蘭) 就 真正 無拜偶像
就算 連 自己 聖人 默罕默德 的 肖像 都不可以 畫
所以 俾 你哋 基督教 更加 尊重 上帝的話
乖乖哋 幫 他們 的 無能上帝 打仗
雖然 明知 他們版本 的 上帝 連自己 的 天堂 都守唔住
俾 魔鬼 走入來

不過 你哋 既 上帝 都 一樣 無能
保護 唔到 亞當夏娃 俾 蛇 勾引
如果唔係 宜家 你同我 都唔駛 浪費錢 買衫 買褲 買底褲
可以光明正大 互相 欣賞 彼此 的 性器官 幾大條

基督教 的 上帝 非但無能
而且 仲係 【性】無能
成世人 只 生得出 唯一既仔 【耶穌】

唔係咩
話名 係 上帝既仔
唔做愛 又 點樣 有仔 ?

如果 上帝 用法術 magic 變出 耶穌
咁為何 亞當、夏娃 、你 、我、大家 都唔係 上帝既仔
除了 耶穌
回应53#
quote:“甚麼是存在, 古今中外的哲學家也未能下一個人人認同的定義。 你也不要期望你, 我能辦到。

既然你都未肯定甚麼是存在, 所以不應用不存在來否定神。 不如, 乾脆地說一聲:不信。”

既然你都未肯定甚麼是『存在』, 所以不應用『存在』來认定神。 不如, 乾脆地說一聲:盲信吧了。
回复54#
quote:“請不要將影音使團講過的話塞入我口。。。”

那妳是认为『诺亚方舟』唔系真实嘅历史了!咁圣经里还有什么是真实嘅历史,能够拿到些证据出来?
高級模式 | 發新話題
換一個