返回列表 回覆 發帖

潛能啟發班‧positive thinking

我都聽講過有d "positive thinking"又或"潛能發揮"既班, 好似大多都好aggressive, 同埋可以拿埋new age既哲學黎一齊睇, 好似係通常先摧毁一個人既現有價值, 使佢地係絶望、無所倚靠時, 重新釐定人生目標及達到的方式,

聽落好似好正面咁, 但係佢地用既"手段"同"內容", 個人認為係有問題, 所以報紙以前都有報導, 有人參加左果d潛能啟發班(其實聽落己經有少少果d new ages movement既潛能無限開發既野), 上完精神崩潰

唔記得左係邊度睇過, 呢樣野既創始好似係源自美國~

原帖由 沙文 於 2007-3-7 04:10 發表
您估佢唔知咩?聰明的女人,知都會詐唔知。聰明的男人,冇都會認有。

沙老大  你真是"神功"蓋世  再受徒兒一拜!
原來老大已招認了七大秘密還可以全身而退
幾時教我此絕技呀
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

補返:這是被分割轉移的題目,標題被更改為潛能啟發班‧positive thinking
原帖由 Step.King 於 2007-3-6 05:20 發表

沙老大  你未多心啦
小弟訓教時會發開口夢比阿嫂聽到  唔代表係訓埋一齊先會發生既
萬一小弟不慎爆左沙老大的七大秘密出離時...
http://www.exchristian.hk/forum/ ... 4&extra=page%3D ...
您估佢唔知咩?聰明的女人,知都會詐唔知。聰明的男人,冇都會認有。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-3-6 20:04 發表
頂,乜您諗住同佢瞓架!?衣冠禽獸!!!

我....我以為您係正人君子,對阿嫂以禮相待添!

沙老大  你未多心啦
小弟訓教時會發開口夢比阿嫂聽到  唔代表係訓埋一齊先會發生既
萬一小弟不慎爆左沙老大的七大秘密出離時...
http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=164&extra=page%3D1

到時阿嫂運起何東獅神功第九重來對付老大
米仲慘過我女朋友知道有張夜歸申請表

所以  老大你都係小心d 好  徒兒為你難過呀!

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-6 01:27 發表

老大你不愧為君子劍!
岳沙文師父  請再受徒兒一拜~
不過我怕到時接手師父妖女後  我會發開口夢套出師父秘密
還請老大你先賜啞藥  以絕後患!!
相信論河東獅神功  老大之妖女比小弟的妖女遠勝十倍 ...
頂,乜您諗住同佢瞓架!?衣冠禽獸!!!

我....我以為您係正人君子,對阿嫂以禮相待添!

Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-3-6 15:05 發表
皆因您條女關心我的文章:
http://www.exchristian.hk/forum/ ... &extra=page%3D1

咁,文章千古事,得失寸心知。您襟都襟唔住嫁啦,認命啦!

為防止您修改留言,copy埋出黎,以昭天下先:

quote=Step.kin ...

老大你不愧為君子劍!
岳沙文師父  請再受徒兒一拜~
不過我怕到時接手師父妖女後  我會發開口夢套出師父秘密
還請老大你先賜啞藥  以絕後患!!
相信論河東獅神功  老大之妖女比小弟的妖女遠勝十倍
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-5 21:14 發表

可惜岳不群係出名既偽君子播...
皆因您條女關心我的文章:
http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=174&extra=page%3D1

咁,文章千古事,得失寸心知。您襟都襟唔住嫁啦,認命啦!

為防止您修改留言,copy埋出黎,以昭天下先:

quote=Step.king
皆因小弟女朋友近日頗關心老大你的文章

原帖由 沙文 於 2007-3-6 03:04 發表
既然您信為師係君子劍,交條妖女俾我係絕對唔會有事既。您問咁多做咩?

可惜岳不群係出名既偽君子播...
花開花落花無缺!

原帖由 Paul 於 2007-3-5 19:27 發表
嗱, 咁一係你而家唔好教獨孤九劍住, 帶頂牛仔帽, 同埋皮鞭, 走去扮Indian Jones搵約柜咪得law~
咁濕碎既野,叫Harrison去得啦。上次揾到之後,現存於萬佛寺,以反轉豬肚的方式埋在大雄寶殿地底存放,長年向文殊菩蕯下拜。

回復 #28 沙文 的帖子

嗱, 咁一係你而家唔好教獨孤九劍住, 帶頂牛仔帽, 同埋皮鞭, 走去扮Indian Jones搵約柜咪得law~
原帖由 小木人 於 2007-3-5 19:09 發表

其實佢有d 似信仰,
將人類既潛力放到無限大
再將呢種力量代替左信仰上既神咁

有d 似催眠, 佢會熄哂d 燈
播d 音樂
要你唸番d 以前既野
將你以前唔開心既經歷一次過嘔番哂出黎 ...

人生其實都幾公平,得到一些東西的同時,又會失去一些東西。
當你把目光聚焦在某一點之上,要將自己這方面的潛力放大,
在你沒有注意到的其他地方,你正一步步的失去你所擁有的能力。

你找到上帝了嗎?原來你自己都喪失掉了。
原帖由 Paul 於 2007-3-5 17:04 發表
一句講晒, 好聽d就係"梵我一如", 其實就係將自己變做神
冇錯,好聽喲就話大袞都要向約櫃下拜, 實則而家約櫃連同上面的基路伯都唔鬼晒

回復 #23 小木人 的帖子

一句講晒, 好聽d就係"梵我一如", 其實就係將自己變做神
原帖由 Step.King 於 2007-3-5 06:14 發表

但係岳不群已被宮  妖女比岳沙師父你...有咩用呀?
既然您信為師係君子劍,交條妖女俾我係絕對唔會有事既。您問咁多做咩?

原帖由 沙文 於 2007-3-5 20:33 發表
正因如此,所以才交俾您嘛。那個已修理妥當的,您交俾為師好了......

但係岳不群已被宮  妖女比岳沙師父你...有咩用呀?

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-5 00:40 發表

師父  可惜小弟的魔教妖女已被我導入正途
我們已在車公廟前上香為証啦wor
正因如此,所以才交俾您嘛。那個已修理妥當的,您交俾為師好了......
原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-5 10:29 發表

咦?可唔可以講多少少詳情係點樣?

其實佢有d 似信仰,
將人類既潛力放到無限大
再將呢種力量代替左信仰上既神咁

有d 似催眠, 佢會熄哂d 燈
播d 音樂
要你唸番d 以前既野
將你以前唔開心既經歷一次過嘔番哂出黎
原帖由 沙文 於 2007-3-5 16:34 發表
冇錯!冲兒,連個魔教妖女都俾埋您。您幫為師寫埋落去啦

師父  可惜小弟的魔教妖女已被我導入正途
我們已在車公廟前上香為証啦wor

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-3-5 00:29 發表

老大 你要我改及做伶孤沖嗎  小弟也想不到你如此看得起我!
如此關心我   要犧牲自己  情願自己變成岳不群!  那讓小弟就算欺師滅祖也不會背上一世惡名
小弟太感動了  沙老大師父  請再受徒兒一拜!!!! ...
冇錯!冲兒,連個魔教妖女都俾埋您。您幫為師寫埋落去啦
高級模式 | 發新話題
換一個