返回列表 回覆 發帖

嗯,學做人的道理

原帖由 沙文 於 2007-3-7 12:42 發表
師伯,有時呢啲即食麵式的思維,就唔好用在人生中每一方面。例如,買隻股票,點知第二天跌25%。

凡事往好的方面想,不向壞的方面想,實有趁低吸納,它會止跌回升的.........第三天,跌50%。凡事往好的方面想,不向壞的方面想,已跌了50%,計net assets都抵啦,實唔會再跌............

咁我知道第三天要講咩啦
第三天跌至10% 向好的方面想  感謝主 令我明白金錢不是我的一切
我蒸發了九成資產還是這樣平安喜樂 阿門!
然後就會學精 下次買股票時會買埋對沖
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 沙文 於 2007-3-8 14:04 發表
股票唔係一定hedge到既契弟。如果得,咁您即係話有一個方法係可以保證買股票唔會輸錢啫,您諗下有冇?

沙君子  徒兒受教了

花開花落花無缺!

回復 #7 抽刀斷水 的帖子

人成熟不成熟 我看不是單看你有什麼指標吧?
而是一雒做人處世的氣質 
如依抽水的文中所言 一個”成熟的人”理應是沒陵沒角的人...
如是者人就喪失其獨特性了  我們已經身處一個"填鴨式"的社會了
一出世就會有一大堆價值觀塞入我們腦子  容不下我們有質疑的空間
社會上的人都會是一式一樣  這可是一場惡夢阿

他說的四點:
1、輕視異性……
2、否定自己……
3、學會寬容……
4、重視簡單……
都是大道理  其內容核心思想我想我會理解 我不會全盤否定 但似乎和"成熟" 二字未必有直接關係
最少不可以成為量度一個人成熟程度的指標吧...
花開花落花無缺!

原帖由 kc 於 2007-3-10 15:03 發表
一堆隨機文字中只要塞一句「阿媽係女人」或「太陽由東方升起」便成了一篇不應「全盤否定」的文章(畢竟你不會想否定「阿媽係女人」吧),但那又怎樣?人生苦短,要寫或讀就不如選優質的文章,若只是選不能「全盤否定」的文章就要 ...

話雖如此 但kc兄你唔通有獨到見解可以証明阿媽可以唔駛係女人???

我不否定jey 唔代表我會完全認同  

你何嘗又不是跌入非黑即白的迷思當中呢
花開花落花無缺!

原帖由 kc 於 2007-3-10 15:11 發表
我沒說過「阿媽可能不是女人」或「若你不全盤否定即是你完全認同」。是你誤讀了吧?

你是說要選好文章讀嘛~
但其實我又唔明 你唔讀你又點知佢係好定壞?
你知道文章好壞時  其實已証明你已經(略)讀過啦

kc 你唔覺有d矛盾咩
花開花落花無缺!

原帖由 kc 於 2007-3-12 02:24 發表

可以猜嘛,反正目標是善用時間,不是完全正確地判斷每篇文章的好壞。

而且,轉載文章時便無「未看過所轉的文章所以不知其好壞」之理。

又唔會呀? 你唔睇就點知呢篇野有冇轉載價值呢
咁當然人人講野既內容都會唔同啦
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-3-13 08:09 發表
嘩, 人地話劉邦點好點叻,您唔可以亂咁認同喎,我會誤會您想殺功臣喎。

老大 咁明成祖都唔差丫  明代英名之主  可惜都開了重用宦官先例 送了明代基業
王振  汪直 劉僅 魏忠賢  等輩那個不是猧國殃民  說是道非 賊喊捉賊 殘害異已的無恥之輩???

花開花落花無缺!

原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-13 13:58 發表

李世民就唔知了,至少我就會啦。

老抽兄  咁都要睇下繼承者是否留得住 房玄齡﹑杜如晦、魏徵d 咁既人才啦
魏徵當年乃李建成幕僚  太宗不棄而用之  
如果一上台換哂魏忠賢 劉謹呢d"人才" 李世民可能會變成史上有名的昏君了!
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-3-14 09:54 發表
咁又不妨諗下,「先漢」的賢臣包括咩人。陳平算是君子嗎?佢出果條離間計整蠱范增,第日在九泉之下,大家問下孔夫子,是否「搬弄是非...造謠生事」?

創立先漢的劉邦自己,又算係君子定小人? ...

老大所言甚是  看歷史絕不能單看表面三言兩語

想劉拜當年還不是找部下頂包  故弄玄虛  才可以在滎陽兵敗時檢回一命
於楚漢訂約之後 更乘項羽不備起兵襲之  這種笑裡臧刀之事
可說是古今小人的表表者!
惜今天道德墮落  玩這種把戲者大有人在

花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-3-14 10:17 發表
皇帝的冠冕, 兩旁有一塊玉垂在耳邊,叫做「充耳」。亦是成語「充耳不聞」的由來。意謂有讒言要用之塞住耳仔,充耳不聞。

師伯明白此理,距帝皇之業不遠矣! ...

老大  這你就不明白抽水了  抽水兄本是不眷戀權位之人
遇上委屈只會默默承受
遇有事困擾多時 亦只會默不作聲  
這份以德報怨之謙厚  在這是非黑白顛倒的社會
是絕無僅有

花開花落花無缺!

原帖由 derSee 於 2007-3-14 21:17 發表
//這份以德報怨之謙厚  在這是非黑白顛倒的社會//
「以德報怨」這樣的事,本人一定辦不到~
(因為世上有些人總是想得寸追尺)
這個地方總要有些人做反派,
才不致被別人一面倒地踩在頭上~
至於這個反派的位置....就讓我來 ...

所以我們一眾才如此信服抽水兄  

岳不群都比少老大做左啦WOR  你仲有反派角色做咩 哈哈?
花開花落花無缺!

原帖由 derSee 於 2007-3-14 21:30 發表
如果版主都可以係岳不群0既話,
咁我咪做全世界最討厭0既郭芙0羅~
勁唔勁?!hehehe~~

我覺得阿紫乞人憎d wor
花開花落花無缺!

原帖由 derSee 於 2007-3-14 21:44 發表
阿紫呢個角色,
要要d好勁0既女人先至做倒~
本人暫時未有呢個功力升任此位~~
希望有人做倒呢個角色啦~

何解要高深功力  不妨說說~~說不定可以啟發大家做人的道理~(咁就唔會比人移post 啦  哈哈哈~)

不過我覺得女人應該著眼於可愛多d  只係留意討厭的女人 人生會很灰阿

小弟就喜歡金庸筆下的三位女角

1. 任盈盈
2. 殷素素
3. 雙兒...(這個沙老大一定特別喜歡... )
花開花落花無缺!

原帖由 derSee 於 2007-3-14 22:17 發表
//何解要高深功力  不妨說說~~說不定可以啟發大家做人的道理~(咁就唔會比人移post 啦  哈哈哈~)//
呢 d 女人太毒,
冇番咁上下高深0既功力,
實在好難做得出...

//不過我覺得女人應該著眼於可愛多d  只係留意討厭的女人 人生會很灰阿

小弟就喜歡金庸筆下的三位女角

1. 任盈盈 ...//

發夢啦你~
記住一句....知人口面不知心呀~

這個小弟學到了~  但未知任盈盈犯了何罪
願聞其詳
花開花落花無缺!

原帖由 derSee 於 2007-3-14 22:35 發表
書中所形容的任盈盈,的確並沒干犯何罪~
可是...現實中若有人「扮演」任盈盈一角的女生,
就另作別論了~
當你在教會中與這些 "任盈盈" 相處過就會知道...

說的也是...那殷素素和雙兒又如何
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個