返回列表 回覆 發帖

岩岩睇完《殺神特工》(註:有劇情,入錯黎唔好x我!!!)

回復 20# Jennifer 的帖子

fulfill到「經常聚會+熱心事奉」
呢個「基本條件」,咁就唔會有人成日煩住你問你點解唔番教會架啦???

haha, 係論戰o既過程中,

d 人唔夠我講,

就乾脆話"如果你唔信就可以走架"......

老實講, 我對呢個所謂教會o既組織好失望......

最後都係走左,

不過間唔中都有一種"阻人做生意"o既內疚感......

回復 20# Jennifer 的帖子

做乜咁「心軟」唔離教?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 22# 抽刀斷水 的帖子

(此post一次回Peter & 抽水...可以慳d時間 )

唔離教唔係因為「心軟」,而係因為「怕麻煩」,好似有d男人唔分手/唔離婚一樣,
因為要同太多人解釋太多野,而既然唔離教都冇人會關心我的所謂「屬靈光景」如何,
又可必高調地宣稱自己已離教,來忽然「撩起」教會中人對我的「關心」呢?

「如果你唔信就可以走架」...基督教本身的排他性同埋「信與不信」的二元對立,真係
好難令到唔信嘅人同佢地有溝通嘅餘地架...但係又唔怕話阻人做生意嘅,你睇「必瘦站」
咁衰都有大把人幫襯啦

趁有時間再講多少少...

其實如果我要教會嘅人「關心」下我,我大可以將我喺呢到講嘅野post喺團契website
或者email-to-all就可以,但係我諗,冇理由要你打正「離開」或者「反對」嘅旗號先至
有人理,反而你正正經經、四平八穩就「老奉」比人駛你做乜做物架?不過,話分兩頭,
呢個現象又係咪一般社會組織 (或社會本身) 的慣性行為模式呢?

原帖由 Jennifer 於 2008-7-4 23:39 發表
好好睇
其他人睇左未?入黎討論下劇情?

爛到死的衰片 比你害死
睇黎都係等出碟穩陣....

回復 24# 訪客得得b 的帖子

有幾爛...講黎聽下
原帖由 龍井樹 於 2008-7-7 16:16 發表
睇黎都係等出碟穩陣....

將租碟的錢用黎買個波蘿包食下好過啦
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 16:25 發表
有幾爛...講黎聽下

英語港產武俠片 傻仔遇上高人 上山學藝順便跟師姐談戀愛  
學成下山根據無厘頭指示斬妖除魔 最後跟師父反目掉轉鎗頭
咪咁囉

回復 28# 訪客得得b 的帖子

oh...你覺得唔好睇...真係sorry晒
不如下次你介紹番一套我覺得唔好睇嘅戲當無數啦?

回復 23# Jennifer 的帖子

妳的做法固然可以省卻一些麻煩, 但珍小姐妳似乎也花了不少時間在教會, 以fulfill到「經常聚會+熱心事奉」要求. 真的沒有一了百了的辦法了嗎??
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 17:12 發表
oh...你覺得唔好睇...真係sorry晒
不如下次你介紹番一套我覺得唔好睇嘅戲當無數啦?

我地做人無咁小氣的 介紹你睇doctor who啦
此劇雖沒有如殺神特工的"掟灣開鎗心法"那種荷李活場面
但英國人的幽默及想像力 一樣可造出壯觀感覺

http://bbs.xdxdxd.com/thread-72541-1-1.html
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 14:04 發表
(此post一次回Peter & 抽水...可以慳d時間 )

唔離教唔係因為「心軟」,而係因為「怕麻煩」,好似有d男人唔分手/唔離婚一樣,
因為要同太多人解釋太多野,而既然唔離教都冇人會關心我的所謂「屬靈光景」如何,
又可必高調 ...

要"避免麻煩",

就唔好再返教會,

教友打電話黎就飛去留言啦,

根本就唔使解釋,

(見到面就話"屬靈低潮",

唔想返教會)

我諗好快就無人會去搵你.  ^^

回復 31# 訪客得得b 的帖子

多謝! 我試下搵番黎睇先
睇完如果覺得唔好睇可唔可以x番你轉頭......講笑咋!

回復 30# weakest 的帖子

喺我嘅教會唔駛花好多時間架咋...大家都「忙」丫嘛...邊有人check住你番左幾多崇拜?

回復 32# peterchansuper 的帖子

喂...有人打黎先算啦

唔通人地要book場打波都唔理人咩...

回復 23# Jennifer 的帖子

我感到還有些hidden的理由。

我指「心軟」,是基督徒常用「心硬」的相對。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 36# 抽刀斷水 的帖子

hidden? 老老實實,我都唔知wor...不如你試下估下?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-7-7 13:45 發表
做乜咁「心軟」唔離教?

first sorry , dis-agree

---------

sorry ,無必要 離教

任何人 站在她的利益立場g上著想,可能 都 會 同意 : :::::
: :
保留 基徒的身份, 對她來說 ,可能 更為 有利

---------

+
離教者之家 很自由 o麻,

---------

again sorry 4 dis-agree
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 23:54 發表
hidden? 老老實實,我都唔知wor...不如你試下估下?

唔捨得教會 d "弟兄"  

回復 39# peterchansuper 的帖子

睬!! 我地團契冇晒單身 (而又ok) 嘅弟兄好耐啦...
高級模式 | 發新話題
換一個