返回列表 回覆 發帖

岩岩睇完《殺神特工》(註:有劇情,入錯黎唔好x我!!!)

好好睇
其他人睇左未?入黎討論下劇情?
原帖由 Jennifer 於 2008-7-4 23:39 發表
好好睇
其他人睇左未?入黎討論下劇情?

sorry
我 是 白 [手童] 入來 gae , i have not seen it

but , 我欣賞你's >>>>>>>>> 入錯黎唔好x我!!!

u'r so humourous

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 1# Jennifer 的帖子

都未有劇情!我X!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 3# 抽刀斷水 的帖子

喂...遲d都得卦...話得有實比你嘅
嗱...劇情呀...

個故事係由漫畫改編,所以套戲都有d漫畫感 (例如天馬行空的槍戰,成架火車跌落山谷d
主角都唔死得之類),仲有幾多笑位 (真係笑得出嘅笑位)。

故仔係環繞一個幾失敗的青年wesley,佢自細冇左老豆老母,同女友住紐約一個好殘嘅
neigborhood (隔離係火車路,朝朝早比火車嘈醒),女友同佢嘅 best friend 兼同事鬼混,
佢明知都唔敢出聲,做份無聊account工,日日喺公司比肥婆上司插都唔敢駁咀,仲要靠
食藥減壓,總之灰到爆...一日wesley喺便利店遇上好索嘅angelina jolie (佢個角色叫"fox")
同一個想殺wesley嘅殺手"cross",從此就踏上人生新旅程...

回復 5# Jennifer 的帖子

咁你既影評呢?值唔值得睇?

回復 6# 抽刀斷水 的帖子

本人認為離教者必看!會有好多共鳴 (如果肯細心睇而又會消化下d劇情的話)
睇完就會明點解套戲嘅中譯會係《殺神特工》(英文原名"wanted")

回復 7# Jennifer 的帖子

謝謝推介!我約人看看。

回復 8# 抽刀斷水 的帖子

咁仲想唔想我爆劇情??
原帖由 Jennifer 於 2008-7-6 00:10 發表
咁仲想唔想我爆劇情??

yes , please .,;==^)
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
原帖由 Jennifer 於 2008-7-6 00:00 發表
本人認為離教者必看!會有好多共鳴 (如果肯細心睇而又會消化下d劇情的話)
睇完就會明點解套戲嘅中譯會係《殺神特工》(英文原名"wanted")

>>>>>>>>> 睇完就會明點解套戲嘅中譯會係《殺神特工》(英文原名"wanted")

yes , 點解套戲嘅中譯會係《殺神特工》(英文原名"wanted") ??
??

yes , originnally have me not interested to see it ,
but ,
after your just above-mentionned introduction ,
now .........

回復 8# 抽刀斷水 的帖子

我都好想睇, 但唔知約唔約到人...
經過組織眾多出色又帶點邪氣的高手的教導,包括謎一般的組織領袖犘根費曼(Morgan Freeman),韋斯里開始享受他從沒想過要擁有的力量。同時慢慢地,他發覺這個神秘組織的存活是因為一套古老而又牢不可破的法規:他們順應天命,執行死亡指令。他呢?他要聽從組織安排為父報仇?抑或善用自己強大的力量成為英雄?韋斯里將要學習沒有人教導他的事─—命運是由自己掌握!

http://hk.movies.yahoo.com/movie.html?id=mcl_wanted
但問題是樓主不是離教者,
又何以會有共鳴呢?  

回復 14# peterchansuper 的帖子

因為我了解離教者的心lor
好...正經嘅...戲裡面有好多關於身份認同,信仰,信心等等的問題真係值得諗下架

回復 15# Jennifer 的帖子

但你o既教會能夠接受你呢種咁"前慧"o既思想嗎?

我就因為 send 歐洲神學界o既資料俾教會班白痴,

http://www.gcpnews.com/zh-tw/articles/2007-01-05/C1165_3631.html

結果就唔想提啦......  
如果你間教會真係咁開明,

我會考慮接觸下,

去交流考察下......

回復 17# peterchansuper 的帖子

應該咁講...就係因為我估到如果我send類此你post出黎條link嘅資料比教會中人會有乜
後果,所以我唔會嘗試喺教會裡面挑起咁「激」嘅討論。你可以話我冇膽,但係有d野
明知會搞到好煩就唔想"徙"時間啦...

回復 18# Jennifer 的帖子

haha, 果然有先見之明.

咁你仲有無返教會?

你應該好難投入架 wor,

因為你都好清楚佢地所確信o既野係好值得商榷o既......

回復 19# peterchansuper 的帖子

團契已經冇返啦...主日崇拜仲會間唔中返下嘅 (一個月一次到啦)。

佢地「確信」我好忙 (工作+part time 進修) 同埋冇人關心我都ok架,所以團契
冇人搵過我lor  ...都唔係exactly冇人搵過我嘅,對上嗰次有個姊妹搵我 (三個禮拜前),
問我借場打badminton (我住嘅地方有場借的...) lor

但係,最搞笑嘅係d傳道人竟然仲會問我有冇時間教主日學 & 一d培訓兒童嘅課程lor
(我以前有教開嘅) 我諗佢地都幾等人用下...

我諗間唔中show下face同埋幫手做下d唔等駛野,就可以fulfill到「經常聚會+熱心事奉」
呢個「基本條件」,咁就唔會有人成日煩住你問你點解唔番教會架啦...

高級模式 | 發新話題
換一個