返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 香港50樣經典小食

回復 40# 的帖子

不如吹埋營養學、歷史學、行為心理學、動植物學等等丫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 41# 抽刀斷水 的帖子

既然您都係咁樣認為,大家就唔駛客氣,在各方面的領域中盡展所長啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
剛從銅鑼灣回家 在崇光百貨公司對面馬路 即往西環方向的小巴站旁邊 人稱銅鑼灣金三角的三角形店舖 新開設了一間現場即烤肉乾店  肉乾種類有七八種 主要分豬  牛 辣 不辣之類  價錢由125元500克{本地常用的司馬斤 是每司馬斤600克}起 便宜與否 見仁見智
我買了500克辣豬肉乾  而家食緊 重係熱熱地的 有幾好味?一個字:正

回復 43# 訪客得得b 的帖子

那個舖位原本是賣魚蛋、剪釀三寶及飲品的小食舖,聽說曾是全球最貴的舖位。

變了賣肉乾,好像到了澳門,失去了香港特色了。
如果希特拉嘅双親在某天晚上冇X,咁就不會有WWII啦

跟英國在近代對中國的持續性侵略 都可混為一談

我等你食番煙先同你傾喇
呢啲簡單道理,唔駛食煙都諗到啦
点解會有宇宙大爆炸就要食煙先得啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
如果希特拉嘅双親在某天晚上冇X,咁就不會有WWII啦{始末並無計劃性}

跟英國在近代對中國的持續性侵略{始末存在持續的計劃性}

我說到這裡 去食煙不說了

回復 47# 訪客得得b 的帖子

您慢慢啦
咁您食煙有冇計劃性?
原帖由 沙文 於 2008-7-17 01:48 發表
您慢慢啦
咁您食煙有冇計劃性?

有定啦 我堅持終生吸煙 只在每日遊水時不吸煙
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-17 01:53 發表

有定啦 我堅持終生吸煙 只在每日遊水時不吸煙

請 B教師,少吸煙 , 保身體 , for家庭

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛

回復 49# 訪客得得b 的帖子

若然您食煙引起火災燒死成幢大厦嘅人,咁您咪做咗衰人
在燒死嘅人之中會否有一個3歲細路仔
眾人看來,慘絕人寰
但誰知道
佢將來帶給世界禍害仲犀利過希特拉?
咁,您又会反而係好人
在每件事的後面,隱藏無限咁多可能性;但已發生的事件,就不能剔除其中任何一個因

不論希特拉嘅双親是否有交歡,或英國佬是否有虾中國,都係nonlinear嘅事件,因為人嘅社會根本就係一個nonlinear system,
譬如,假如英國冇吓中国,則不會有HK, 冇HK,則無HKU,孫中山冇HKU讀,佢教育程度不夠,則推翻清朝失敗
其結果未必會比而家好,孫中山亦可能冇理想

所以,要推翻已發生的事件來論證「如果唔係你X,我就Y咗啦」係唔得嘅
原帖由 沙文 於 2008-7-17 02:09 發表
眾人看來,慘絕人寰
但誰知道

真希望個3歲細路仔冇燒死, 等佢街頭打架, 用犀利少林打死個少年希特拉. 就算猶太人咁cheap 都會犁香港買曬d 香港經典小食請佢.  仲唔够可以投資食市. 香港經濟方向發展會仲好d.  抽兄 post 又會更多幾樣.
不論希特拉嘅双親是否有交歡 ...

您嘅邏輯真好. 冇人知希特拉老豆( 納粹官方文件哥個) 有冇份. 但係歷史有冇講?
眾人看來,慘絕人寰
但誰知道
咁,您又会反而係好人
在每件事的後面,隱藏無限咁多可能性;但已發 ...

重係死性不改

在謀殺案的審理中 法官是不會追究凶手父母 當年做愛造左個凶手出來的

但如案中有串謀人的話 就一定會對進行追究

滿清王朝是中國的賊 英帝國亦是賊

有a賊入你屋 搶掠後正想打你屁股主意  b賊剛又黎打劫你 正所謂一屋不能藏二賊
兩賊打起來 你趁機逃脫 為感激b賊保你貞操  於是你認左b賊做契爺

回復 54# 訪客得得b 的帖子

您都係啫, 契兄
佢做您契爺做到97年7月1日退休

而我,反而一早已溜咗 --- 比您更早同佢脫離父子關係
原帖由 沙文 於 2008-7-17 14:24 發表
您都係啫, 契兄
佢做您契爺做到97年7月1日退休

我生在香港是無得選擇的 但我從不認同殖民地管冶
因我看得清歷史

我一直有抗拒英帝管冶香港 自中學起我就拒絕讀英文 {這完全可從我成績單中取得証明}
逃學到山上學道法 練武功 過澳門賭錢慕集資本  等待時機反攻復國 本來計劃好在九七年七月二日行動 奪回河山 可能是消息走漏  倒算英人知機 於我動手前乖乖執好包服 滾回大西洋

回復 56# 訪客得得b 的帖子

世界咁大,点會冇呢?
要用行動來證明您的不認同嘛,得把口,叫人点信您呀?
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-16 22:30 發表
我一直有抗拒英帝管冶香港 自中學起我就拒絕讀英文 {這完全可從我成績單中取得証明}
逃學到山上學道法 練武功 過澳門賭錢慕集資本  等待時機反攻復國 本來計劃好在九七年七月二日行動 奪回河山 可能是消息走漏  倒算英人知機 於我動手前乖乖執好包服 滾回大西洋
咁我嘅English Language 同您都係咁上下啫, English literature則可能仲衰
不過我就有份出錢維持英皇御准香港賽馬會的運作,唔知您肯唔肯交條數出來俾大家睇下在這方面您有幾多建樹?
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-12 22:36 發表
豬油渣麵源自本港的公屋小販 利用炸豬油後的剩餘物資而造成 見証了港人克苦耐勞 艱苦奮鬥的一段歷史 青年人食豬油渣麵時要記住 香港是我們上一兩代人捱苦建成的 而不是甚麼殖民地的成就 ...

源自香港的小食:

碗仔翅雖不是真魚翅,但它的起源卻真的來自魚翅。四五十年代在廟街榕樹頭一帶,街邊檔用俗稱「倒餿水」,即酒家食剩的翅頭翅尾,開豆粉水、落味精、豉油等去賣。今日的碗仔翅當然已由鋪頭自己煲自己調校,沒有魚翅,卻有粉絲。

http://hk.88db.com/hk/Knowledge/Knowledge_Detail.page?kid=12883

雞蛋仔大概在五十年代左右出現,據說當時有些雜貨店,會把店裡因壓壞而破殼的雞蛋,平價賣給小販。小販則將雞蛋,加入麵粉、牛油等材料,弄成雞蛋漿倒進模裡,再經烘烤做成蛋糕。後來,模版被改良成蜂巢狀,雞蛋漿的材料加入砂糖、淡奶等,烤出像蛋型的小蛋糕,就成為大家喜愛的雞蛋仔了。

(抽按:家父以前也經營雜貨店,破雞蛋也拿回家做蛋糕)

http://hk.88db.com/hk/Knowledge/Knowledge_Detail.page?kid=12920

這些港人創作的小食,來源共通點都是:捱苦。

回復 59# 抽刀斷水 的帖子

咁呢兩樣咁值得緬懷的小食,又見證咗咩呢?我們在當中又可以得到咩啓發呢?內裡又包含了邊個的成就呢?
高級模式 | 發新話題
換一個