返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 香港50樣經典小食

原帖由 沙文 於 2008-7-24 13:02 發表
冇落香港就可悲咯。本來領土被佔係壞事,但只要有更壞嘅事用來比較,咁壞又可以变好事。

領土被佔係好定壞,其實係由中国自己决定嘅。認咗佢,用來作為警惕,比一味踩英國而又不損其分亳更為積極嘛

有order咖啦,不過等您得閒 ...

老大你又有咩新諗頭????
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 100# 訪客得得b 的帖子

b叔叔, 只怕沙文咁好洋文...係文革時代我怕佢會第一個比人鬥臭
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2008-7-24 19:53 發表
b叔叔, 只怕沙文咁好洋文...係文革時代我怕佢會第一個比人鬥臭

佢到時扮吾識咪得囉

佢而家都扮吾記得英國販賣鴉片 害死左幾多人啦

五六十年代 香港徙置區最流行的小吃是甚麼 你們知道嗎
腸粉 柴魚花生粥  定係砵仔糕呀?我話你知啦 係白粉

回復 103# 訪客得得b 的帖子

扮鬼扮馬咩?您一定會告發我係資產階級學術權威臭老九,慌死我死得唔透
抽抽網主話歷史的包袱唔好pass俾下一代,我接受佢尊翁嘅suggestion,所以先冇記性啫
您仍然有咩不滿,去找抽老先生傾訴啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-7-24 23:24 發表
扮鬼扮馬咩?您一定會告發我係資產階級學術權威臭老九,慌死我死得唔透
抽抽網主話歷史的包袱唔好pass俾下一代,我接受佢尊翁嘅suggestion,所以先冇記性啫
您仍然有咩不滿,去找抽老先生傾訴啦 ...

你既然知道歷史的包袱唔好pass俾下一代 那麼你對英人的認同感 對中國的排斥就應再作檢討啦    好帶番不信回港讀書 以兔他錯過中港的黃金發展期
您解釋得通嘅,我送個仔俾您都得
点解您1967年嗰陣淨係顧住食白粉,又唔叫英国佬躪屍gut路呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-7-25 00:07 發表
点解您1967年嗰陣淨係顧住食白粉,又唔叫英国佬躪屍gut路呢?

係咪一言為定 無得反口先

回復 107# 訪客得得b 的帖子

緊係。您估我養大佢唔駛米飯伽?您出錢好過我出錢嘛。第日大個認番佢,您都吹我唔漲啦。

即係好似割讓/租借咁,第日繁榮咗先致收番。您打的算盤,同英國佬一樣之嘛
幾時都係人算不如天算啦
原帖由 沙文 於 2008-7-25 00:07 發表

英國佬害到你冇左個好老婆 點解你仲幫住佢架...
只係差幾年jey....你就連師母都唔記得啦...  1971年........
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-7-25 00:23 發表
緊係。您估我養大佢唔駛米飯伽?您出錢好過我出錢嘛。第日大個認番佢,您都吹我唔漲啦。

即係好似割讓/租借咁,第日繁榮咗先致收番。您打的算盤,同英國佬一樣之嘛
幾時都係人算不如天算啦 ...

你唔驚b叔幫導你小不信入教之後再娶個一窮二白既耶教姊妹呀? 到時你米英名盡喪?

英國撤出殖民地之前都係放滿地雷
不過老大你本身係放雷時期的受益人 當然唔知其苦況啦
花開花落花無缺!

回復 103# 訪客得得b 的帖子

等等,英國佬監中國人食鴉片?定係中國一早已有價無市?英國佬如果開放自己港口(比如對印度、美國),又有沒有市? 多年中國的巨大貿易順差是因為中國對英國佬的產品,無論多便宜,都原全沒興趣,還是中國的國策、文化鎖定? 如果中國自願開放自己港口去入口英國用機器做的布,英國佬又為什麼要浪費炮彈、人命去打開鴉片市場?說到底,鴉片市場是愈做愈無(客人失去生產力),紡織卻愈做愈有(客人提升生產力)!

今時今日大麻一樣流入美國、加拿,一樣用收買清朝官員手法收買美國官員。美國要不要把哥倫比亞炸平?

自家果園給蟲蛀,有些人會去怪其他果園的蟲爬過來,有些人則檢討防蟲政策。

-------------
說起印度,英國也不是一無是處。英國建馬路、建鐵路、停止內戰,統一印度、建造了今天印度幾個主要城市。同時引入新的種植方法、加強教育、引入紙幣經濟、引入法治民主理念等等。沒有英國,印度或許也會自己購入這些,只是不知要內戰多少年。而內戰後的感情傷害又不知要何年何月才可癒合,又會有多少個斯里蘭卡、巴基斯坦、客什米爾。

沒錯,是立心不良,而且印度也付出了沈重的代價。但立心不良卻不一定做壞事,一來人算不如天算,更重要的是人與人之間大都不是零和遊戲!

-----------
在個人層面看,如果大清生活不太差,為什麼大家拼命往外逃?

對張三李四來說,給外族滿人統治和給明朝漢人統治,有什麽分別?哪怕滿人不懷好意,如果在滿清下生活遠遠比明朝好,為什麼要反清復明? 為了長治久安,滿人也會一步步對漢人好,仍是同一問題「人與人之間大都不是零和遊戲」!

同樣,如果香港人在英國治下比滿清下生活得好,卻又為什麼要「反英復清」(又叫「扶清滅洋」)?

是一個人愛中國人的名字多,還是愛中國人這羣要生活的人多?
假如白粉都算是小食,那香煙就更是經典了。

可悲的是,原來要戒煙都有很多副作用的:

吸煙的日子長了,便會成為一種頑固的習慣,煙霧中的尼古丁是會令人上癮的。換句話說,身為吸煙人士,您的身體已習慣了某一水平的尼古丁。在您停止吸煙後,您的身體及情緒可能會產生下列變化,例如:煩燥易怒、疲倦、睡不安寧、饑餓、咳嗽、口乾和情緒低落等等,但請不用擔心,只要堅持下去,這些感覺兩星期後便會消失,請立即行動,給自己一個機會,克服吸煙,不再受香煙控制。

http://www.ssm.gov.mo/sssm/2007_no8_2/2007_no2_%2018.pdf

某版友在之前聲稱戒煙功了,但觀其筆觸,好像仍被戒煙的煩燥易怒副作用影響中,其他版友要體諒噢,老煙槍戒煙真是值得支持和鼓勵的。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 112# 抽刀斷水 的帖子

係呀係呀,其實我每日兩三次仲想食煙伽。
唔知戒烟惨定離教慘呀?

回復 113# 沙文 的帖子

戒煙是身體的反應,再影響心理。而基督教應該只在心理上成癮的。照道理應該是戒煙比較辛苦,但論其影響深遠則是基督教。

只要捱過這個短時間就沒事了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 沙文 於 2008-7-25 00:23 發表

幾時都係人算不如天算啦 ...

無得認番架 身份証上連姓連名都要改埋 沙不信新名字叫做訪客無無明

回復 115# 訪客得得b 的帖子

話就話冇啫,個仔識性咖嘛,您阻唔到佢喎
好似港島及南九龍咁,夠話永久割讓啦,英國gentlemen結果咪大大方方咁完璧歸趙
而且仲送埋若干款地道小食添
原帖由 沙文 於 2008-7-25 21:13 發表
話就話冇啫,個仔識性咖嘛,您阻唔到佢喎
好似港島及南九龍咁,夠話永久割讓啦,英國gentlemen結果咪大大方方咁完璧歸趙
而且仲送埋若干款地道小食添 ...

沙哥呀  阿沙大哥 你講笑還講笑 請你乃念一下 這網裡多少特異人材 有人真係以為你講真架

各位看官注意呀 常言道:外交乃軍事之延續 英國交還香港並非gentlemen或batman之行徑 純綷只是力不及人 保留體面的做法

言歸正傳  1967年時 我只有二歲
沙兄 煩請先替無無明仔沖涼 掛一餅一水瓶於胸前  然後交dhl以特快專褫  送港島貝沙灣二期閘口
我會親自接收  保証視為己出 勿掛念

回復 117# 訪客得得b 的帖子

咁咪得咯,只要到時惡過您,就可以父子大團圓結局啦

我一早提出宇宙終極真理#1啦,絕無教壞細路

咁您大個仔識性之後,万惡的港英政府有冇唔俾您出境?
原帖由 沙文 於 2008-7-25 23:30 發表
咁咪得咯,只要到時惡過您,就可以父子大團圓結局啦

我一早提出宇宙終極真理#1啦,絕無教壞細路

咁您大個仔識性之後,万惡的港英政府有冇唔俾您出境? ...

惡過我都無用 貝沙灣二期那對夫婦 答應了貨銀兩屹後就會離港 此後隱性埋名  

英人笨九七 早應將港斬件 十八區分售十八國 睇你中國點搞  

沙兄 想請教一事 是否港英阻隔了共慘 它的作為就自動成了正面?
咁佢冇將港斬件 十八區分售十八國,都算對行得您住啦。
係咪正面,就要睇下用咩身份去評價咯
既得利益階層嫌疑就大了
既然殖民地万惡政府,佢又有咩吸引到阿B咁嘅人才資金?
高級模式 | 發新話題
換一個