返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 香港50樣經典小食

原帖由 訪客得得b 於 2008-7-13 01:13 發表

比較一下台灣 南韓等地的戰後發展情況 便會發現香港  其實是沒有甚麼大不了
不過再看英人撤出前後 剛獨立的印度和馬來亞 你又會發現香港是很了不起的

其實英國人撒出一個殖民地之前, 都會做幾個指定動作, 以擴大其最大利益, 簡單來說就是埋尾渣你一獲甘, 所以好多時都係好多手尾跟!
第一是將公共事業私營化出去, 橋又好, 鐵路又好, 機場也好, 通通賣得就賣, 大撈最後一筆!
第二是大幅擴展大學教育同公共開支, 務求陪養一批英式教育背景的社會精英以維持往後數十年的政商利益!
第三是同你玩個民主化, 製造出一班食飽飯冇野做的政黨政客, 以拖延你發展的步伐!

此三地雷之禍害, 時至今時今日, 可說是威力強勁比八萬更甚, 香港雖有阿爺極力統戰干預, 但始終難色損手爛腳!

說回來真是百無一用是書生, 大學時讀的東西, 居然被b sir 你三言兩語道了出來...
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 訪客得得b 於 2008-7-13 11:31 發表

拿, 吾好扭曲我意思呀, 我講咩你係看得明的, 是不是?

回到主題 英人在香港小食上有甚麼好野做過呢?看看千古罪人彭定康及他的前秘書長 成日表現食蛋鐽大家就知道啦 除蛋鐽外 重有咩呢?

比起葡國人在澳門 又葡國 ...

你唔好講 肥彭過時食撻飲涼茶的"政績", 成日都成為公關課程中的熱門教材...我以前教PR 個講師都好BUY 佢呢套....
佢又醒WOR...唔食埋碗仔翅同煎攘三寶 (很多煎讓三寶的店舖則邊都會有間涼茶鋪, 特別係深水步, 大家可以留意下), 等佢攪下肚痛都好~
花開花落花無缺!

回復 95# 沙文 的帖子

文革是一個道德淪陷的時期, 但係馬列思想下, 這種極權反智的運動其實無可避免
諷刺的是, 當年就有一批讀死書讀壞腦的傻仔走左去信馬克斯條契弟講既廢話
最後比自已人批到全家不保
http://news.bbc.co.uk/chinese/tr ... 3352500/3352589.stm
江山打下了, 本以為有太平日子好過, 誰不知這種戰鬥政權沒有敵人就會打自己人   這不知是可笑還是可悲
花開花落花無缺!

原帖由 prussianz 於 2008-7-24 09:19 發表

令狐少俠,

我餓緊 你gae武俠大作 餓左好耐 [o米需] worr

wai

大 [人老] ,

幾時有貨交 aa ?? 大 [人老] ??

等得好新苦 worr

沙文先係編劇 你問佢啦
呢排忙到pk~等沙文有order做野先算~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-7-24 13:02 發表
冇落香港就可悲咯。本來領土被佔係壞事,但只要有更壞嘅事用來比較,咁壞又可以变好事。

領土被佔係好定壞,其實係由中国自己决定嘅。認咗佢,用來作為警惕,比一味踩英國而又不損其分亳更為積極嘛

有order咖啦,不過等您得閒 ...

老大你又有咩新諗頭????
花開花落花無缺!

回復 100# 訪客得得b 的帖子

b叔叔, 只怕沙文咁好洋文...係文革時代我怕佢會第一個比人鬥臭
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-7-25 00:07 發表
您解釋得通嘅,我送個仔俾您都得
点解您1967年嗰陣淨係顧住食白粉,又唔叫英国佬躪屍gut路呢?

英國佬害到你冇左個好老婆 點解你仲幫住佢架...
只係差幾年jey....你就連師母都唔記得啦...  1971年........
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-7-25 00:23 發表
緊係。您估我養大佢唔駛米飯伽?您出錢好過我出錢嘛。第日大個認番佢,您都吹我唔漲啦。

即係好似割讓/租借咁,第日繁榮咗先致收番。您打的算盤,同英國佬一樣之嘛
幾時都係人算不如天算啦 ...

你唔驚b叔幫導你小不信入教之後再娶個一窮二白既耶教姊妹呀? 到時你米英名盡喪?

英國撤出殖民地之前都係放滿地雷
不過老大你本身係放雷時期的受益人 當然唔知其苦況啦
花開花落花無缺!

回復 140# 沙文 的帖子

李嘉誠...佢似乎唔留係香港都冇地方好去...
除非有一個國家可以比佢抄房地產抄到好似香港咁肥仔...但可能抽稅都抽到佢傻

至於天命師父嘛~佢老人家似乎都係跟本就冇諗過有咩成就, 又何來留港建樹之言???

反而沙文你流亡海外, 史仔就覺得十分可惜...我成日引此為恨....恨不得親赴美加將你老人家縛架番離  這樣香港的反基界又多一員悍將了....
花開花落花無缺!

回復 147# 沙文 的帖子

你講過招我早就識用啦...所以兩年前轉工 我特別選左兩個最鐘意請我食麵同野味既同事好好報答佢地  

一個中左失業保險, 做到死都仲有得做, 聽一個完左contract之後就去左食鄧冬菇

b叔雖為萬人敵  不過沒有師父你此等絕世才子壓陣...少好多女會員支持嘛...咁兄弟又邊有士氣奮戰呢...
我本想幫老大你寫場沙文威震逍遙津都冇心機

所以話呢...好多好港人對英國佬既心聲都係同我對師父你一樣  

首歌有個紅衣女郎版  好鬼恐怖...

花開花落花無缺!

回復 165# 訪客得得b 的帖子

中央出手啦wor  仲質?
花開花落花無缺!

回復 167# 訪客得得b 的帖子

我有同事18蚊時買a50  沈日睇完新聞勁開心....唔知佢今日會點
花開花落花無缺!

準備穿100買貨!
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個