返回列表 回覆 發帖

神存在根本不重要

原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-7 20:48 發表
唔係喎, 我係基督徒, 但係我唔係為永生而信神... 我係為... 溝女~

信神係為永生入場卷係好q正路的想法, 大家都考慮下啦不如, 百利而無一害~

不過, 大家千祈唔好信信下真係信左, 咁你就大劑... 因為, 耶穌話 ...

「人生的旨意真係為左活果70-80年, 最多都係傳承後代以幫助進化架咋... 信我啦!」

GJ!直中要點!

同其他生物一樣,人活著就係為左傳宗接代。係人先會去諗人生的旨意係咩,就是因為他們自大,自大到以為自己好重要,所以有個神「罩」住佢地。

那不是這問題的答案呀......

回復 21# HTBROKE1 的帖子

嗯~ 不錯不錯~

睇而家d燃料, 最多頂到30-40年, 咁第時世界末日果日, 大家一齊死果陣, 都唔駛諗人生意義~

人死如燈滅, 諗咁多仲咩丫? 一齊死就解決左人生意義問題嘞我諗... 因為沒有人類再在這個世上, 沒有世界這回事, 全部都是虛空, 大團圓結局!!!

回復 22# Paul_Bard 的帖子

唔駛響度特登講反話啦...你睇下自己之前寫左d乜先啦:
http://exchristian.hk/forum/view ... 067&page=2#pid23036
你的刻意反話都流露出「非黑即白」呢種typical基督徒心態wor...節省少少啦

回復 21# HTBROKE1 的帖子

朋友...回覆你的哥哥仔有思覺失調架...睇清楚佢寫過d乜先好認同呀...
http://exchristian.hk/forum/view ... amp;page=1#pid23002
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 23:06 發表
朋友...回覆你的哥哥仔有思覺失調架...睇清楚佢寫過d乜先好認同呀...
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=2067&page=1#pid23002

該認同的地方就該認同。人類生存意義是為了傳承下一代,這是事實。

但如果他寫的東西有問題,我一樣會作出嚴厲糾正。

回復 25# HTBROKE1 的帖子

他寫的東西最終都係引你回歸他所信的...
你冇聽過摩西的詩篇 (詩篇90篇)?

90:10  我們一生的年日是七十歲,若是強壯可到八十歲 ,但其中所矜誇的、不過是勞苦
            愁煩,轉眼成空、我們便如飛而去。
90:11  誰曉得你怒氣的權勢、誰按著你該受的敬畏曉得你的忿怒呢。
90:12  求你指教我們怎樣數算自己的日子、好叫我們得著智慧的心。

佢下一步就會話點解人生冇意義?就係因為我地未有神嘅智慧lor
牧師講道/ 佈道嘅開場白都成日講反話架啦...

就算係傳承下一代,個d下一代根據聖經,都係神嘅產業黎架...
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 23:22 發表
他寫的東西最終都係引你回歸他所信的...
你冇聽過摩西的詩篇 (詩篇90篇)?

90:10  我們一生的年日是七十歲,若是強壯可到八十歲 ,但其中所矜誇的、不過是勞苦
            愁煩,轉眼成空、我們便如飛而去。
90:11  誰曉 ...

如有雷同咁不幸,我到時先慢慢修正佢

回復 27# HTBROKE1 的帖子

你沒有必要修正我, 存在是我們所有人的問題, 我坳嬴你或者你坳嬴我都無意義...

只是, 存在如果真無意義及宗旨, 這確是身為人類的可悲

回復 26# Jennifer 的帖子

d一睇就明既反話, 何須大學2.5年級以上的程度來回答呀?

反話不反話不重要, 最重要是面對現實
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-7 23:29 發表
你沒有必要修正我, 存在是我們所有人的問題, 我坳嬴你或者你坳嬴我都無意義...

只是, 存在如果真無意義及宗旨, 這確是身為人類的可悲

有必要修正你,身處互聯網世,你自己就是一個媒體。每說一句話就影響無數人,這種影響我見得多了。

一個對世界態度有問題的媒體,影響無數人的價值觀,這種影響我見得多了,當然有必要修正。所以我才會在這裡。

存在的意義及宗旨只是人自我美化而已。說到尾就是一種自視清高的表現。

殘酷的現實是,人類的確是這種只懂自我美化的可悲動物,所以千萬年來戰爭沒有停止過。

沒有(神明)力量能救我們,救自己的方法只有改變自己思維方式。

回復 29# Paul_Bard 的帖子

咩大學2.5年級呀...我讀小六之嘛

回復 30# HTBROKE1 的帖子

人不能自救

人只有愈來愈雜的價值觀, 而價值觀愈不相同, 隔膜甚至戰爭就隨之而來...

神的愛推崇的正正是包容的愛, 捨己的愛, 去除自己的自我中心~

可能不能在世做到個個完美, 但因著共同的價值觀(神的愛、神的公義), 就能使人不再著眼自己有多少, 失多少, 真正共同地向著無私邁進

回復 32# Paul_Bard 的帖子

明明人人的想法不同, 卻要求世界只有一種價值觀(e.g. "神的愛"), 正正是導致戰爭的原因.

回復 33# weakest 的帖子

很有趣的是, John Lennon唱Imagine, 無晒佢講果d野之後(e.g. Religion), 其實呢個生活模式既人既生活只會更加頽癈... (後現代主義)

僅僅有節制的人, 是選擇的節制, 善惡是自己定的, 我比較喜歡的價值觀, 我遵守多一些, 反之相反~

實行神的話, 是我見過的唯一解決方法~

回復 32# Paul_Bard 的帖子

HTBROKE1:朋友,終於有機會比你嚴厲咁糾正佢啦
Paul弟兄:你叫我面對現實,咁請你舉一個現實生活中神如何顯彰公義嘅例子啦...

回復 35# Jennifer 的帖子

你去佈導會聽啦... 個個人的生命都唔同...

公義, 人通常都會解作用自己把公義尺去量度...

而我就會咁理解 :  神透過跟從佢既人, 在日常生活依照祂的話行事, 作判斷, 神的公義(標準)就能彰顯於世界~

回復 34# Paul_Bard 的帖子

實行神的話,都係遵守祂比較喜歡的價值觀,及厭惡祂不喜的。選擇仍然存在,但那已經
變成是神的選擇,而不是自己。將自主權交出,是面對複雜的現實的"easy way out",
但永遠無法知道是否"best way out",或是否真正存在一個"best way"。不過將主權比左人,
自己心安理得d,又可以大條道理教訓人,點都係爽d嘅可?

回復 37# Jennifer 的帖子

神夠薑話"I am who I am", 你得唔得?

如果佢唔係創造主, 我地收得綫

回復 36# Paul_Bard 的帖子

佈道會點會講公義?唔好呃小六生wor...佈道會講公義,大家都嚇走晒,唔駛信啦...

我問你一個例子咁大把都冇?唔好成日淨係講d咁普世嘅"big picture" (什麼依照祂的話
行事、彰顯神的公義於世界,etc) 先得架...定係你教會嘅牧師都淨係講呢d?
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-7 23:57 發表
人不能自救

人只有愈來愈雜的價值觀, 而價值觀愈不相同, 隔膜甚至戰爭就隨之而來...

神的愛推崇的正正是包容的愛, 捨己的愛, 去除自己的自我中心~

可能不能在世做到個個完美, 但因著共同的價值觀(神的愛、神的 ...

包容的愛<<<<我看不到,這是你說的嗎?

所謂包容的愛,是否包括不包皂白把整個城市轟掉(俄摩拉),以及把埃及人的長子全部殺死(逾越節)??

現在來說,這是非常嚴重的戰爭罪行。

如果你說俄摩拉是罪惡之城,那你的上帝為什麼不教導他們向善,一年不行,一百年應該可以吧。

而你口中仁愛萬能的神,並沒有這樣做,而是用核武器級天罰把整個城市ko。連人類的老師把壞學生教好的愛和時間也不給予

真的很「包容的愛」呀!

難怪現在有基督徒連「伊拉克和阿富汗人民受戰爭苦是活該的,因為他們不信上帝」這種話也說得出!!wtf!!
高級模式 | 發新話題
換一個