返回列表 回覆 發帖

神存在根本不重要

原帖由 Guest from 218.103.134.x 於 2008-7-7 02:47 發表
太多人認為神存在重要 因為信衪才能上天堂
那麼說到底 那些人只是怕死

從來沒有做到去愛人 聖經所說的愛是可做福現世
但人們把焦點放到天灶地獄
還以一副理所當然的樣子到處宣揚
更甚是用自己的角落去愛人 以為拉你 ...

ThANKing + good morning

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 peterchansuper 於 2008-7-7 09:55 發表
好坦白講,

我都唔知依家 d 木屍

係唔係真心信有神......

我因為有求真精神,

都發表過類似疑問,

但全盜人暗示

"我地之間無利益衝突"......

好明顯佢自己都知佢哥套係假o既,

不過就為左自己o既利益

去繼續呃 ...

o k , ThANKs4puzzling

now , finally get it , i

木屍 = 牧師,

>>>> 但全盜人暗示

全盜人 = 傳道人

ThANKs again

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
原帖由 peterchansuper 於 2008-7-7 09:55 發表
好坦白講,

我都唔知依家 d 木屍

係唔係真心信有神......

我因為有求真精神,

都發表過類似疑問,

但全盜人暗示

"我地之間無利益衝突"......

好明顯佢自己都知佢哥套係假o既,

不過就為左自己o既利益

去繼續呃 ...

sorry still can not quite get it yet

y////why
y////why
if ````` 但全盜人暗示 "我地之間無利益衝突"...... """"
then
`````好明顯佢自己都知佢哥套係假o既,"""" ??

ThANKs
原帖由 HTBROKE1 於 2008-7-7 11:08 發表

「此外 有些人更不是信神 而是只信他的教會所描述的神
當遇到與基督教有衝突的問題
有些人的態度比起不信者更為惡劣及失去理性
最重要是 他們極度雙重標準
如: 以人的標準去看神的好處  卻不可以 以人的標準 去看 ...

那是叫「人拳」而不是叫「人權」
那是叫「神打膠你」而不是「神打救你」

ThANKs

原帖由 peterchansuper 於 2008-7-7 11:08 發表
証明佢係為"利益"而去全盜,

並唔係為左"上帝o既呼召"......

所謂"呼召"根本就係"教會領袖"之間

o既台底交易,

私相授受......

教條係真係假,

對佢地黎講根本就唔重要,

只要繼續有人聽佢地講,

信佢地o既謊言,
...

教條係真係假,

對佢地黎講根本就唔重要,

只要繼續有人聽佢地講,

信佢地o既謊言,

俾錢佢地用,

任由佢地愚弄擺佈就得啦......

thy opinions should b hightlighted + wide-spread , as much as possible

ThANKs
原帖由 Nomad 於 2008-7-9 16:49 發表

上帝都不見得有完整的價值觀,今天愛人如己,明天殺之不盡。
沒辦法,自相矛盾的statement是永遠無法滿足的,所以上帝的標準看上去那麼「高」
要是上帝有一分秒想過用他所謂審異教徒的標準去審他自己的話
恐怕首先要到 ...

今天愛人如己,明天殺之不盡。

good poem

原帖由 Jennifer 於 2008-7-10 10:07 發表
算啦...佢根本唔會聽你講,佢嘅reply往往都係將佢自己所信嘅重覆一次啫 (雖則有時重覆
得有d自相矛盾啫 )

睇黎對信仰有問題嘅似係paul兄多過我地wor...唔係佢身為一個咁「純正」嘅教徒,做乜
成日黎「離家」搵你地? ...

睇黎對信仰有問題嘅似係paul兄多過我地wor...唔係佢身為一個咁「純正」嘅教徒,做乜
成日黎「離家」搵你地?可能佢同你地傾偈仲多過同教會中人wor

i agree 100.000%

ThANKs
原帖由 Paul_Bard 於 2008-7-9 23:25 發表
唔同你玩~

(題外話 : 我o係度都係做成困擾架嘞... 我見到隔離版有d激進留言, 算嘞, 大家都係想要個聊天室啫, 我都係走佬, 俾大家和平嘞...

你話我似唔似耶穌, 咁有犠牲精神呢, 沙文? ) ...

我 很欣賞 你 好像 孔明 這樣 .... 舌戰 群 [人需],一個打10個,but , 面不改容,

單是 這 1[人分] 勇氣,已是值得 後學 尊重,

高級模式 | 發新話題
換一個