返回列表 回覆 發帖

決志後先發現自己比決志前軟弱左,咁決志黎做咩?

原帖由 沙文 於 2008-7-14 14:40 發表
花姨花姨,其實我唔係好明白点解咁都可以係理由。
根本唔會有人咁黑心要求天色常藍嘛
若然佢應承咗天色常藍,我地先致大檸樂 -- 日日望天打卦。您記得細個嗰陣制水個可? ...

沙叔 (升你三級),六月也可飛霜,乜天藍唔可以下雨咩?

弟上 (降自已十級)
原帖由 沙文 於 2008-7-15 09:41 發表
聖書冇話發藍都得喎

太16:3    早晨天發紅、又發黑、你們就說、今日必有風雨。你們知道分辨天上的氣色、倒不能分辨這時候的神蹟。

厚黑學重未夠火喉。

經中都無話明發藍唔得,即係得。

此話亦可倒轉嚟講,即如你所說的。

邊樣着數便用邊樣。

You see, 又多兩個教派了。

有如孫悟空,可化成萬千。

問你班 非基 / 反基 死未。  

原帖由 沙文 於 2008-7-15 15:44 發表
神學仲未夠火候就真。
揾唔到都唔代表冇嘛。

對,揾唔到只是代表揾唔到,不代表冇。

所以可以當有,直至證明冇。

標準答案,一百分,滿分, A+ 。

========

證明唔到唔存在,即是存在。

原帖由 Jennifer 於 2008-7-16 09:48 發表
「朋友打黎叫我返教會,我又唔同得佢講得我唔想返」...點解唔同得呀?驚 hurt 到人?

「佢打黎叫我做十一奉獻,將零用既十份一奉獻俾教會。 仲話唔奉獻就等於偷教會既野
(好似係引聖經.........)」

聖經新約裡面嘅使徒行傳 ...

也是要連同使徒行傳 4:32-37 來讀。

32 那 許 多 信 的 人 都 是 一 心 一 意 的 , 沒 有 一 人 說 他 的 東 西 有 一 樣 是 自 己 的 , 都 是 大 家 公 用
33 使 徒 大 有 能 力 , 見 證 主 耶 穌 復 活 ; 眾 人 也 都 蒙 大 恩 。
34 內 中 也 沒 有 一 個 缺 乏 的 , 因 為 人 人 將 田 產 房 屋 都 賣 了 , 把 所 賣 的 價 銀 拿 來 , 放 在 使 徒 腳 前 ,
35 照 各 人 所 需 用 的 , 分 給 各 人 。
36 有 一 個 利 未 人 , 生 在 居 比 路 , 名 叫 約 瑟 , 使 徒 稱 他 為 巴 拿 巴 ( 巴 拿 巴 翻 出 來 就 是 勸 慰 子 ) 。
37 他 有 田 地 , 也 賣 了 , 把 價 銀 拿 來 , 放 在 使 徒 腳 前 。

就是說那些與會人士是承諾了自己的所有資產都是公家的,可視為口頭合約。

跟着經文便舉例有人依約而行。第五章說是有人違反合約,立刻死亡。

所以,問題是「櫻花樹下」君的"决志"是什麽意思。

是否承諾與該教會建立某種關係?何等關係?

該承諾是否構成合約?

"决志"前,教會有否詳細解釋合約的責任和義務?
(消費者保障條欵。 )

如沒有的話,我看不到有什麽偷與不偷的問題。看到的却是「拑住嚟搶」的問題。

原帖由 沙文 於 2008-7-16 17:40 發表
花姨花姨,我又有嘢唔明。
点解有人在教會不適倒地,教友們又唔施行EFR,又唔報公安,而係自行將之收殮茄?
此項policy是否延至今日都係咁咖?

其實這些情節,在黑社會電影常見。

馬仔出外揾錢、收數、收「陀地」費、賣粉等等,交數俾老大前,抽起多少,放在帽子的夾層內。

老大收了錢,冷冷的望了一眼,搭着馬仔的膊頭,說:「好,好,好!你可走了。」

在馬仔轉身要離開之際,老大忽然在腰後拔出手槍,在馬仔頭上開了個洞。

馬仔還來不及惨叫,便仆倒斷了氣。

衆人尚在驚愕之際,老大拾起帽子,撕開夾層,拿出欵項,揚了一下。

「哼!錢是小事,當我是笨疍的,絕不能容忍。」

老大用銳利的眼光掃了衆人一遍,說:「給我拖出去吧。」

衆人大驚,頻呼:「老大明察,真神人也!」
高級模式 | 發新話題
換一個