返回列表 回覆 發帖

決志後先發現自己比決志前軟弱左,咁決志黎做咩?

1. 點解信神就一定要返教會?

抽水兄答左

2. 點解唔信神就會落地獄? (全球60億人口,咁地獄豈不是會爆晒棚?)

殘酷的現實是:這世界沒有「正義」和「邪惡」。那只是人類自我定義,用來美化自己、自我陶醉而已。本質上那個神也是一樣嘛~~

3. 點解一定要將所有野交俾神?

人生不如意事十常八九。把自己交托給一個精神依賴,可能會令自己舒服一點。但......

能證明上帝存在嗎??<<不可能
能證明上帝不存在嗎??<<不可能

既然無可能知道那精神依賴是否真實存在,那為什麼要把自己完全交托給他??

命運和未來說到尾是自己掌握在自己手中,自己不努力的話全宇宙所有神明一起上也幫不到你。

那不是這問題的答案呀......
原帖由 Guest from 124.244.169.x 於 2008-7-12 00:10 發表
To 抽水 :

吓? 識用聖經答就好巴閉?

To 櫻花

如果不信聖經, 一開始就不要信咯?

任何人在某一段時間都會覺得軟弱, 點樣克服就係睇你運唔運用意志

如果決定要決志, 係出於自由意志的話, 何不去研究一下聖經,  ...

e度冇人巴閉wo~~~

有人提出你們宗教的疑問,就得用你們宗教的典籍吧。難道要用佛經???
原帖由 Guest from 124.244.169.x 於 2008-7-12 00:49 發表
咁又唔駛講對唔住, 係本人覺得你巴閉, 你又唔一定係真係巴閉, 但係又唔可以否決人地對你態度的質疑...

如同聖經的真理是神所默示, 你可以唔信, 但你卻不能推諉的~ ...

神默示的就一定對嗎?
原帖由 沙文 於 2008-7-14 19:41 發表
唔係妳作?我有啲懐疑喎
照常理推斷,只有教徒先會作埋啲咁嘅比喻,唔准個天有夜晚黑,目的可能是企圖令世人覺得信徒係反對神創造天地時「有晚上、有晨早」的機制
但既然唔係妳作,妳做咩要咁好心幫教會解釋? ...

幾十億年後,當太陽熄滅,就沒有這種無聊理論上的爭論了 (別打我)
原帖由 Guest from 221.126.83.x 於 2008-7-17 02:24 發表
無論大家有沒有宗教信仰
相信任何正常的宗教  什至無宗教的
都應該有尊重這種意識
對嗎??
若你認為尊重是廢的  是不重要的
那麼便算吧  可以不理會我的回復
只希望  無一個宗教會逼人去信
會逼人去信的  只可能果個 ...

當一個宗教挑起無數(任何形式)戰爭,自稱絕對正義,我認為該教已經不值得使用任何文明尺度去尊重
原帖由 Jennifer 於 2008-7-17 14:15 發表
話唔定查詢嗰個係第一個比人隊"lum"? 你係咪叫我去送死?

請幾個"body吉"陪埋一齊去咪唔洗驚囉
原帖由 Jennifer 於 2008-7-17 17:50 發表
"body吉" 都lum埋...問你怕未?

咁請成隊火力強大ge"溶兵"囉(互lum)
高級模式 | 發新話題
換一個