返回列表 回覆 發帖

[發問] 好奇,97之前的香港國文教育是怎樣的?

我小一的中文課本第一課是警察 第二課是消防員 第三課是清道夫
這是殖民地奴化教育的起點
今天的課程應該要更生一下 我建議第一課為投訴警察獨立監警會 第二課申訴專員公署  第三課離教者之家
原帖由 沙文 於 2008-8-3 04:25 發表
未必。若然殖民地教育是奴化的,就不會栽培到一代大儒阿B出來啦。
所以,殖民地教育是真正能培養獨立思考的

有成功  有失敗咁囉 我成日逃學先擺脫到 殖民地的洗腦工程乍
係呢 沙兄踢爆下大學d衰野黎聽下
原帖由 沙文 於 2008-8-4 04:15 發表
咁非殖民地教育皆有失敗之時,貴持區若出現奴化現象,恐怕就是因為母語教育失敗之故。

大學啲衰嘢,主要衰在教我們吾大中華民族教育,首在「言教不如身教」(世說新語‧德行篇)。對殖民主義戟指大罵,但又厠身其中甘之如飴,很多 ...

我無住公屋 無取援助  無返學  就算有返學都無聽書 自然無領獎學金  無住公立醫院
我無領過殖民地一分錢 就算有領那些錢都不是由倫敦送過來 而是港人努力賺回來的

港英殖民地唯一益我之處 就是開設了港澳直昇機航線  對於我經常要到賭場取錢 算係幾方便

係呢 阿沙哥 想請問一下大學除左教語理分柝外 有冇教人整英人擅長個d潛艇靜音引擎系統架

原帖由 沙文 於 2008-8-5 00:09 發表
唉,您睇下您呀.................
一條港澳直昇機航線 ,就蓋過了殖民地血淚史
英人整潛艇靜音引擎系統,就是要世人听清楚殖民地的哭聲嘛

國力衰退  喪失哂殖民地至有排哭啦
我以為英人真係咁大方 會在大學教人整潛艇靜音引擎系統之嘛
原帖由 沙文 於 2008-8-5 01:52 發表
租約期滿啫。佢肯搬,就係好租客啦。
研究潛艇靜音引擎系統,又唔会騷擾隔離

保吾住就保吾住啦 又吾見佢還番福克蘭群島出黎
係喎  不騷擾隔離地研究靜音系統 確係比得把聲的乳理分析勝一籌播
原帖由 沙文 於 2008-8-5 22:17 發表
冇租約嘛B大狀。
潛艇靜音引擎系統,可能對於靜靜雞登陸釣魚台有些用途。買一套捐俾子弟兵啦

港島及界限街以南冇租約播沙大哲
自發左喇 吾通等你黎整咩
原帖由 沙文 於 2008-8-5 23:54 發表
冇租約就1911年唔記得咗收,到1949年都好收番啦

做野要講戰略  分輕重架嘛 正所謂擒賊先擒王 射人先射馬
49年時要準備打美帝 及後就真係要抗美援朝起來 對於二戰後已榮登二流國家的小對手 慢慢搞有咩所謂
原帖由 沙文 於 2008-8-6 01:03 發表
人都有3衰6旺啦,您又唔係未窮過。
抽水就學到嘢嘞

你就窮 我只少接觸佛道 心靈不知幾富裕
原帖由 沙文 於 2008-8-6 01:52 發表
這種情况,叫做「不識盧山真面目,只緣身在此山中」。
然則我有興趣談,證明我也是很有感情的
但用感情來讀歷史,只能讀中囯歷史,讀不到世界歷史嘛 ...

有人說每一個人的生平 都可放以入歷史博物館

而課堂上的歷史 大扺只是以國家或政權為單位的記述 而往往埋沒了活在當代者的實際情況
吾好將曾經發生 經常發生的事 就當作理所當然先得架

你就係抹殺了人類感情去看歷史 你所講的世界歷史  只是火藥加機器進佔地球的過程

如果林肯係沙文咁諗野 黑奴肯定不能在當代得到解放

原帖由 沙文 於 2008-8-6 14:43 發表
確係理所當然咖,唔係演化都唔会令汰弱留強啦
遊戲規則就係咁咖啦,白兔仔被老虎食咗,冇得怨佢有尖牙利爪所以可以進佔森林咖嘛

畜生同人類的分別就係呢度喇: 良知

畜生會演化得越來越強大 然後去汰弱留強

人類的汰弱留強 因為加注了良知而比畜生演化得更繁雜 現今人類倒臥街頭 其他人會幫忙去搶救 而不會爭相咬食他的身體  汰弱留強主要發展在競逐金錢之上了
原帖由 沙文 於 2008-8-6 19:23 發表
有時,您鍾意嘅球星会唔知用幾多億美元彼人買起轉會轉到去一隊您最憎的球隊咖。
有了這類投入感,就只能看到乜嘢而已呢?

吾同你拉扯喇 你都鎖定左西方立場 咁重有咩好傾姐
原帖由 沙文 於 2008-8-6 19:32 發表
咁又未必,我可能未必係咁樣諗,只係試下換一個角度睇嘢啫。都得格。
我都唔係幾鍾意鎖定一個位置伽。

咁你護英的角度又吾夠力度喎

看過一部英國電影 片中背景太約是五十年代 一名教師對小學生說 在非洲殖民地的獨立勢力
都假裝看不見英國建設  是由忘恩負義的人所煽動起來的 如果你們將來為國出征 都是無需憐惜這種人的等等

中國皇帝向來有平定天下想法 認為統一後人民就可享受和平 豐衣足食  
這種想法跟中國各省  各地區之資源分配有無關係 例如沿海物產豐盛
而內陸則連salt都決乏
你又試下換成這個角度來看看都可以嗎
原帖由 沙文 於 2008-8-6 21:34 發表
貴国打仗都係咁啫。唔通要擲核子彈之時計下会造成敵方幾多個孤兒咩?
都得咖。全世界大一統之後crude oil价位就唔駛俾阿拉伯王子話事嘛。
若然唔係,分開多喲国家比統一好,咁點解又唔肯再分裂成多喲国家呢?究竟地球係多国 ...

我之所以咁講係想說明 解讀歷史或時事 都不能以書本或是報章資料照單全收咁解

最近美國公司引SemGroup勁炒紐約期油 引致油價一度急升  事件說明阿拉伯王子是無話事權的

至於地球應有多少國家最好?同你一樣研究哲學的馬生認為 地球由單一的政府控制最好

可惜實驗至今未能完成 你與馬生份屬同門 理應繼承其志

以人類目前的智慧 地球應分成192國家和地區來管治
原帖由 沙文 於 2008-8-7 23:40 發表
炒futures就係炒supply嘛,B哥只睇盤口上落,唔知背後嘅緣由咩?
王子唔說法,您就冇得信啦。
王子話下個月將每日供應量由1200萬桶增至3000萬桶,炒碌竹咩
以阿B的意見,當然好過馬生,但地球由191個國家和地區或193個國家和地區變 ...

你咪傻喇 佛者 覺悟也 除王子外 尚有很多覺者
咪成日用看老基眼光看佛教啦

王子大哂呀? 委內瑞拉平價出油到西班牙 大陸減少成品油補貼 美國修例准許開採離岸石油
都可影嚮油價 如真有王子增產成千萬桶一日 其他產油國就會減產睇你點死 中 印 日 美等石油消費國 亦會趁機壓價 市場始終會出現成交價  你一樣可以做好倉 又或者做淡倉 無分別架嗎

原帖由 沙文 於 2008-8-8 00:27 發表
我見老佛同老基一樣,話人未試過就不了解,又唔係從文字了解,咁佛教同基教都不會差很遠啦
做好倉 又或者做淡倉,都係俾王子睇住個盤做嘢咖乍。佢手上先係最多貨咖嘛 ...

咁咪試下囉 吾係人地講你就信架嘛 亦吾好只試過一樣  就想當然話第二樣都吾work先得架

做庄係著數d 但偏離現實的開高開低 人地一樣可以質你夾你架嘛
原帖由 沙文 於 2008-8-8 00:52 發表
試下就大檸樂啦,您又唔試下真心接受主耶穌?
咁王子係求財,唔係鬥氣,佢亦冇必要偏離現實的開高開低

我小學信上帝架 大個發覺龍虎門好睇過聖經之嘛

做庄吾拉高襟低 邊有大錢搵呀 要博有人睇錯市 先成一個睹局架嘛

你睇下最近d大豆跌成30巴仙 吾通真係無人食豆腐  飲豆奶咩 係早排趁勢隊上去等蠢人接貨之嘛
原帖由 沙文 於 2008-8-8 12:27 發表
我知,您大個仲發覺離手買定好過禪定添。

買定離手都係修行姐 一千幾百人入賭場 只有我一個人嬴錢出黎
賭場是俗世 賭客是眾生  阿b離苦得樂
原帖由 沙文 於 2008-8-8 19:06 發表
黃賭毒之中佢只精一範,都未算国宝級人馬。

如果戰埸都有必胜法就好了。阿B對住阿英,都可以拈花徵笑,而非生蝦咁跳

我平生最討厭兩種人 一是衰人 二是蠢人
阿英係乜水 邊種人?
原帖由 沙文 於 2008-8-9 05:30 發表
您又話您自己係蠢人,咁您討唔討厭自己先?

"這是我前面說過的話 說出來之前我考慮過 這說法一定會得罪人
不過我還是選擇把話說了出來

我一直認為我是一個蠢人 蠢到不可開交  
我竟然要用上二  三個小時看聖經 然後才 ...

我好鬼憎我自己
原帖由 沙文 於 2008-8-10 01:41 發表
貪嗔癡3毒之中,憎自己應屬於「嗔」。
您用賭來修行,一貪就嬴,對於減少貪很有果效
但對於憎自己的嗔,不知又怎樣修行才可消减?

呢個問題好到極 我地係日常生活 時常有很多不滿 麻怨別人怎樣怎樣不好 連累自己要用上精力應付問題  有時候恨透了某某 恨透了世界  

我再想一下再寫
高級模式 | 發新話題
換一個